Annons

Räntor och valutor: <br />Kronan försvagas<br />

Europeiska marknadsräntor visar begränsade rörelser på fredagen och det gör även de svenska. Kronan tappar lite efter torsdagens kraftiga förstärkning.

Strax efter svensk öppning på fredagsmorgonen är den tyska tioåriga benchmarkräntan upp 2 punkter till 1,63 procent, från svensk stängning dagen före. Uppgången kom dock redan på torsdagskvällen. Den svenska tioårsräntan är upp 1 punkt till 1,67 procent.

EU:s stats- och regeringschefer enades under natten om en tidtabell för beslut om bankunionen, men tolkningarna gick isär för exakt vad EU ska fatta beslut om i december.

EU:s ledare beslöt att man ska "enas om ett juridiskt ramverk före årets slut", uppgav EU-källor.

Fast medan vissa källor hävdade att den gamla tidtabellen låg fast menade andra källor att alla praktiska detaljer nu kommer att förhandlas under 2013.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sa vid en presskonferens natten till fredagen att det kommer att behövas en stor del av 2013 för att få den europeiska banktillsynen på plats, även om det rättsliga ramverket ska vara klart vid årsskiftet.

"De som tycker att det är bra att det tar lite längre tid - så att kvaliteten inte blir lidande - har vunnit. Det har givits tid en bra bit in på 2013", sa han.

Sverige kommer att ta ställning till ett eventuellt deltagande i bankunionen när den slutliga utformningen är klar, sa han.

Italiens premiärminister Mario Monti sade till journalister att direkt rekapitalisering av krisdrabbade banker från räddningsfonden ESM kommer att kunna ske någon gång under 2013, medan Frankrikes president Francois Hollande däremot sade att det rättsliga ramverket för banktillsyn kommer att implementeras den 1 januari, vilket banar vägen för rekapitalisering från ESM kort därefter.

I dag, fredag, fortsätter, det två dagar långa EU-toppmötet.

USA-räntorna steg något efter svensk stängning på torsdagen, men har vänt svagt nedåt på fredagsmorgonen inför bostadsstatistik i eftermiddag.

Tidigt på fredagsmorgonen är den tvååriga USA-räntan upp 1 punkt till 0,30 procent och den tioåriga är upp 2 punkter till 1,82 procent, från svensk stängning på torsdagen.

Försäljningen av befintliga bostäder väntas visa en nedgång med 1,7 procent i september, enligt Bloomberg News. I augusti steg försäljningen preliminärt med 7,8 procent.

I Kina sjönk de utländska direktinvesteringarna för tionde gången på elva månader. Nedgången i september blev 6,8 procent, vilket var klart mer än en väntad nedgång med 3,5 procent, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker. Nedgången betonar oron för att en dämpad tillväxt i Kina kommer att tynga försäljning och lönsamhet.

På valutamarknaden handlas euron marginellt svagare mot dollarn, en bit under 1,31-nivån. Mot yenen är dollarn stabil.

BOJ-chefen Masaaki Shirakawa varnade på fredagen för att den ekonomiska avmattningen i utlandet fördjupas och sade att när den europeiska skuldkrisen förvärras orsakar det marknadsturbulens.

Kronan har tappat lite av torsdagens styrka, som kom efter att Riksbankschefen Stefan Ingves i en debattartikel varnat för riskerna med låg ränta alltför länge.

Mot dollarn har kronan blivit 2 öre svagare och mot euron har kronan blivit ett halvt öre svagare.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?