Annons

Räntor &amp; valutor: <br />Euron försvagades<br />

Rörelserna i Europa var relativt begränsade under fredagen, där EU-toppmötet inte gav några djupare avtryck på marknaden.

Tyska räntor sjönk 1-3 punkter, italienska lika mycket medan spanska räntor var 1-5 punkter upp. Europabörserna backade överlag.

EU:s ledare beslutade att man ska enas om ett "juridiskt ramverk" om bankövervakningen före årets slut. Vad detta betyder i praktiken var dock oklart, och mer arbete om bankunionen väntas vid nästa EU-toppmöte i december.

Vissa EU-källor hävdade att den gamla tidtabellen låg fast menade andra källor att alla praktiska detaljer nu kommer att förhandlas under 2013.

En utestående fråga som väntar på svar är exakt vid vilken tidpunkt ESM kan börja med direkt rekapitalisering av bankerna, där upprättandet av en gemensam bankövervakning varit ett villkor.

Italiens premiärminister Mario Monti sade att direkt rekapitalisering kommer att kunna ske någon gång under 2013, medan Frankrikes president Francois Hollande sade att "ramverket" banar vägen för rekapitalisering kort därefter.

Förbundskansler Angela Merkel framhöll å sin sida att bankövervakningen kommer att byggas upp stegvis under 2013, där kvaliteten kommer att ges företräde framför en framhastad lösning. Om det "rättsliga ramverket" kan vara klart till årsskiftet "återstår att se".

Vad gäller Grekland sade hon att landet gjort stora ansträngningar men att mer arbete återstår. Trojkans rapport blir avgörande och tiden är kort för utbetalning av nästa del av nödlånen, en åsikt som delades av Francois Hollande.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy välkomnade toppmötets steg framåt och upprepade att inget beslut har fattats om en ansökan om stödpaket. Ett sådant beslut kommer att baseras på Spaniens intressen, och han har inte känt något tryck för att ansöka om stöd, sade han.

Carsten Brzeski på ING Groep konstaterade att takten i integrationen förblir långsam totalt sett. Den nya bankövervakningen (Single Supervision Mechanism, SSM) kommer att komma, men det är osannolikt att direkt rekapitalisering av bankerna kan påbörjas i närtid.

"Dessutom ser den samlade bilden för en fördjupad integration i euroområdet fortsatt schematisk ut. Nattens maratonsession illustrerar återigen hur besvärlig och svår den europeiska beslutsprocessen är", sade han till Bloomberg News.

Nordea noterade i ett marknadsbrev att toppmötets resultat var i linje med förväntningarna, och att fokus nu kommer att flyttas till nästa eurogruppsmöte den 12 november, då frågan om utbetalning till Grekland och eventuellt ett stödpaket till Spanien kan komma att hanteras.

Fredrik Reinfeldt delade den tyska uppfattningen om att det kommer att behövas en stor del av 2013 för att få den europeiska banktillsynen på plats. Sverige kommer att ta ställning till ett eventuellt deltagande i bankunionen när den slutliga utformningen är klar.

Sverige har ställt tre krav för medverkan. Toppmötet visade sig ta hänsyn till ett av dem - icke euroländers inflytande i tillsynsbeslut. Men inget är ännu klart om de andra två kraven - att svenska skattebetalare inte ska betala andra länders bankförluster och att Sverige vill ha rätt till högre kapitalkrav.

Fredagen var tunn på makrodata. Lånebehovet i Storbritannien var lägre än väntat i september, orderingången i Italien steg svagt i augusti och i USA sjönk försäljningen av befintliga bostäder med 1,7 procent i september, jämfört med väntade -1,6 procent.

Den tioåriga USA-statsobligationen låg vid svensk stängning på 1,80 procent, oförändrat från torsdag samma tid. Svenska räntor sjönk svagt medan kronan sammantaget tappat 3 öre mot dollarn men stärkts marginellt mot euron.

På valutamarknaden i övrigt har euron tappat till 1:303 mot dollarn, från 1:309 vid svensk stängning på torsdagen, samtidigt som dollarn stärkts något till 79:30 mot yenen.

"Det finns en viss besvikelse över det senaste EU-toppmötet. Det är därför som euron har gått lite lägre. Vi behöver lite fräscha goda nyheter för att saker ska kunna gå vidare. Detta har inte varit uppenbart idag", sade Neil Jones på Mizuho Corporate Bank till Bloomberg News.

Yenen har tappat successivt under veckan. Den 30 oktober har Bank of Japan sitt nästa policymöte.

"Det finns växande spekulationer om att Bank of Japan kommer att lätta på penningpolitiken ytterligare. Det kommer troligen att hålla yenen under lite tryck", sade Janu Chan på St George Bank till Bloomberg News.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?