Annons

USA-börser: Öppnar under noll<br />

USA-börserna öppnade torsdagens handel med kurser under nollstrecket. På makronivå tyngdes sentimentet av svag amerikansk sysselsättningsstatistik, medan USA:s ledande indikatorer och Philly Feds index båda var bättre än väntat.

Dow Jones Industrial Average var vid klockan 16.45 ned 0,1 procent till 13.549, det bredare S&P 500 sjönk 0,3 procent till 1.456 och det tekniktunga Nasdaq Composite var 0,5 procent lägre på 3.088. Omsättningen uppgick till 160 miljoner aktier på New York-börsen och 500 miljoner aktier på Nasdaq-börsen.

Bland sektorerna gick olje- och teknologibolag svagast inom Dow Jones, när bland andra Chevron och IBM backade med 0,4 respektive 1,3 procent. I andra sidan indexet rusade försäkringsbolaget Travelers med 3,9 procent. Bolaget redovisade på torsdagen en rapport för det tredje kvartalet vinsten mer än dubblerades i jämförelse med föregående år.

Antalet nyanmälda arbetslösa steg klart mer än väntat under föregående vecka till 388.000 personer, enligt det amerikanska arbetsmarknadsdepartementets rapport. Analytiker hade enbart räknat med 365.000 nya arbetssökande, enligt Bloomberg News prognossammanställning.

"Vi kommer antagligen att sjunka lägre idag på grund av arbetslöshetsrapporten", sade Thomas Nyheim, fondförvaltare vid Christiana Trust, till Bloomberg News.

Samtidigt visade Philadelphia Feds månatliga index på en starkare ekonomisk aktivitet i näringslivet i oktober, än under tidigare månad, och USA:s ledande indikatorer noterade en större ökning i september än marknaden förmodat.

Vidare på den amerikanska statistikfronten steg förtroendet bland de amerikanska konsumenterna under förra veckan, enligt ett index från Bloomberg.

Den amerikanska rapportsäsongen är nu i full gång. Morgan Stanley var 1,4 procent ned i den inledande handeln efter att ha levererat resultat inför öppning. Även Philip Morris sjönk efter sin rapport, med 3,2 procent efter ett kvartalsresultat som var sämre än analytikerna förmodat. Bättre gick Verizon och Nucor, som båda steg efter sina rapporter.

Enligt Bloomberg News sammanställning har 73 procent överträffat förväntningarna på Wall Street, av de 95 bolag inom S&P 500 som har rapporterat.

Efter börsernas stängning på torsdagen väntas kvartalsrapporter från Google, Microsoft, Briggs & Stratton och AMD.

På makrofronten visade data på torsdagen att Kinas BNP ökade med väntade 7,4 procent under tredje kvartalet, jämfört med samma period 2011. I Europa står EU-toppmötet, som inleds på torsdagseftermiddagen, i fokus.

På räntemarknaden hade räntan på amerikansk tioårig statsobligation tickat ned 2 punkter till 1,80 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?