Annons

Råvaror: Svajig utveckling<br />

Råvarupriserna uppvisade oregelbundna rörelser på torsdagen. På makronivå märktes ett knippe amerikansk statistik som bjöd på blandade konjunktursignaler, samt BNP-data från Kina.

Bland basmetallerna klockan 20.30 var tremånadersterminerna för både koppar och zink oförändrade på till 8.210 respektive 1.923 dollar per ton.

Torsdagens statistik från USA visade bland annat att antalet nyanmälda arbetslösa steg klart mer än väntat under föregående vecka, enligt det amerikanska arbetsmarknadsdepartementets rapport. Samtidigt visade Philadelphia Feds månatliga index på en starkare ekonomisk aktivitet i näringslivet i oktober, än under tidigare månad, och USA:s ledande indikatorer noterade en större ökning i september än marknaden förmodat.

Vid golvhandelns stängning på oljemarknaden var nordsjöoljan brent ned 0:39 dollar till 112,82 dollar per fat, medan WTI var 0,33 dollar högre på 92,44 dollar per fat.

Statistik från Kina på torsdagen visade överlag en bättre utveckling än vad som var väntat. BNP ökade med 7,4 procent i årstakt tredje kvartalet, i linje med förväntningarna, men i kvartalstakt var BNP-tillväxten något högre än beräknat. Industriproduktionen och detaljhandeln ökade mer än väntat i september.

På ädelmetallmarknaden noterade spotpriset på guld en nedgång med dryga 7 dollar till knappa 1.743 dollar per uns, medan silvret var ned 0,38 dollar till 32,85.

"Investerare är osäkra på om det kommer ges några ytterligare stimulanser i Kina efter dagens starka data", sade Adam Klopfenstein, marknadsstrateg vid Archer Financial, till Bloomberg News.

EU-ledare har på torsdagen samlats i Bryssel för ett tvådagars toppmöte, där Greklands premiärminister Antonis Samaras förbereder sig för att argumentera för en förlängning av konsolideringskraven från trojkan som sattes upp i utbyte stöd. Fokus kommer utöver Grekland att ligga på arbetet med bankunionen.

"Marknaden är också lite orolig över utfallet av mötena i Europa", fortsatte Adam Klopfenstein.

Noteringar 20:30
Råolja (pris/fat)
Brent, första termin -0,39 USD 112,82
WTI, första termin +0,33 USD 92,44,00Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar oför 8.210
Zink oför 1.923
Aluminium +26 USD 2.015
Nickel +140 USD 17.320
Bly -2 USD 2.157
Tenn +205 USD 21.775Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -7,35 USD 1.742,80
Silver -0,3750 USD 32,85Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull -0,0009 USD 5,400694


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?