Annons

Råvaror: Oljan stabil, <br />basmetaller går upp

Oljepriset visar små förändringar på torsdagsmorgonen, medan basmetallerna överlag är upp efter Kina-data.

På råoljemarknaden var WTI i första termin klockan 8.20 oförändrat på 92:12 dollar per fat, medan motsvarande termin för Brent var upp 0:38 dollar på 113:60 dollar per fat.

"Den amerikanska ekonomin växer i dämpad takt och de utfall som kommer in bekräftar det. Det finns ett bra utbud därute men det finns också en hyfsad efterfrågan och det håller terminspriserna inom ett relativt snävt intervall", sade Marshall Berol på Encompass Fund till Bloomberg News.

Statistik från USA:s energidepartement, DOE, på onsdagen visade att de amerikanska lagren av råolja steg med 2,9 miljoner fat under förra veckan. Enligt Bloomberg News väntades lagren stiga med 1,5 miljoner fat.

Den inofficiella lagerstatistiken från American Petroleum Institute, som redovisades på onsdagen, visade på en uppgång i lagren av råolja med 3,7 miljoner fat.

Lagren av bensin ökade med 1,7 miljoner fat. Här väntades lagren öka med 0,5 miljoner. Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna steg med 0,70 procentenheter till 87,4 procent. Väntat var en uppgång med 0,25 procentenheter.

Goldman Sachs har sänkt sin prognos för Brent till 110 dollar per fat under 2013 från tidigare prognos på 130 dollar per fat. Priserna kan komma att stanna inom ett snävt intervall givet ökade investeringar i USA i skiffer- och i Kanada i oljesandsproduktion, liksom konventionell djuphavsolja. Det nya utbudet kommer att kunna möta framtida efterfrågeökning i takt med att den globala ekonomin förbättras.

"Detta håller kvar potentialen att då återhämtningen fortsätter så kommer oljemarknaden att förbli strukturellt stabil. Vi förväntar oss att kurvan ska förbli i backwardation oftare än under den strukturella 'bull'-marknaden", skrev David Greely på Goldmans Sachs i rapporten.

Backwardation innebär att det nuvarande priset är högre än terminskontrakten.

Goldman Sachs tror att Brent-priset på kort sikt kan ligga runt 120 dollar per fat givet "stramt" fysiskt utbud, även om priserna hålls tillbaka av spekulationer om att de policyansvariga kan vidta åtgärder för att hämma rallyn.

Bland basmetallerna har kopparns tremånaderstermin stigit med 13 dollar till 8.233 dollar per ton, medan zinkpriset stigit 11 dollar till 1.932.

Statistik från Kina på torsdagen visade att BNP ökade med 7,4 procent i årstakt tredje kvartalet, i linje med förväntningarna, medan industriproduktionen och detaljhandeln ökade mer än väntat i september. USA-data på onsdagen visade att bostadsbyggandet ökade med 15 procent i september, jämfört med föregående månad.

"BNP-utfallet och bostadsbyggandet ger marknaden en boost. Nyckelfaktorn är takten i Kinas ekonomi och infrastrukturen. Uppgången i kopparn drar med sig andra marknader", sade Zhu Shiwei på Yongan Futures till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden noterade spotpriset på guld en nedgång med 2 dollar till cirka 1.749 dollar per uns, medan silvret var ned 0:07 dollar till 33:15.

"Guldet har, åtminstone under de senaste dagarna, återetablerat sin inverterade relation till dollarn och det kommer att bestämma riktningen på mycket kort sikt. Kinas tillväxt kom in i linje med förväntningarna och nu när detta är ur vägen kan uppmärksamheten skifta tillbaka till Europa", sade Sun Yonggang på Everbright Futures.

Dollarn har stärkts något till 1:310 mot euron jämfört med svensk stängning på onsdagen. På torsdagen inleds EU-toppmötet där fokus ligger på arbetet med bankunionen, men där även en statusuppdatering om Grekland lär finnas med på agendan.

Noteringar klockan 8.20

Råolja (pris/fat): 
WTI, första termin 0:00 USD 92:12
Brent, första termin +0:38 USD 113:60
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +95 USD 8.220
Zink +24 USD 1.922
Aluminium +32 USD 1.984
Nickel +250 USD 17.150
Bly +46 USD 2.153
Tenn +70 USD 21.525
Ädelmetaller (pris/uns, spot) 
Guld -1:50 USD 1.748:65
Silver -0:07 USD 33:15
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin) 
Bomull +0:0040 USD 0:7826


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AmnioticsAnnons

Nästa generations terapimetoder utvecklas genom stamceller från fostervatten

Amniotics är ett biofarmaceutiskt bolag som grundades 2015 av tre experter inom neonatal- och stamcellsforskning vid Lunds Universitet. Bolaget har under åren av forskning utvecklat en teknologi som gör att man kan framställa organspecifika mesenkymala stamceller av neonatal kvalitet från fostervatten. 

Amniotics tre grundare barnläkare Marcus Larsson, förlossningsläkare Andreas Herbst och stamcellsspecialist Niels-Bjarne Woods upptäckte en ny typ av stamceller i fostervatten. Stamceller vars unika egenskaper är utmärkta för applikationer inom regenerativ medicin. Sedan starten har Amniotics utvecklat och tagit patent på en apparat med vilken man kan utvinna stamceller och mänsklig lungsurfaktant från fostervatten. Lungsurfaktant är ämnet som omger insidan av lungblåsorna och ger den nödvändiga elasticiteten för att vävnaden ska kunna expandera när man andas. Med Amniotics metod kan fostervatten, som annars inte utnyttjas utan bara kastas bort, bidra till banbrytande insikter och vård för patienter med svårbotade sjukdomar.

Långsiktig satsning för framtida terapimetoder

Idag satsar Amniotics långsiktigt för att ta fram nästa generations terapimetoder tänkta att bota sjukdomar som idag saknar botemedel. Amniotics har nyligen haft inspektioner av Svenska Läkemedelsverket för godkännande av produktion. Tillväxtpotentialen är enorm då mesenkymala stamceller har visat sig hjälpa till att läka skadade organ och vävnader, kan modulera skadliga inflammatoriska processer i ett brett spektrum av sjukdomar och har egenskaper som fyller ett antal medicinska behov.

– I vår prekliniska forskning ser vi att mesenkymala stamceller är anti-inflammatoriska, immunmodulerande och har anti-fibrotiska och regenerativa egenskaper. Cellerna förökar sig snabbt och de har en hög verkningsgrad vilket bidrar till möjlig vävnadsnybildning. Till skillnad från andra stamcellsmetoder kan vår teknik särskilja neonatala organspecifika stamceller som kan appliceras för vård av en sjuk eller skadad vävnad med samma organspecifika egenskaper, säger Kåre Engkilde, VD Amniotics.

Patenterad och säker teknik

Att extrahera stamcellerna från fostervattnet är en process i flera steg. Första steget är att extrahera och samla upp fostervattnet från ett planerat kejsarsnitt. Det görs med en patenterad och CE-märkt apparat som penetrerar fosterhinnan och samlar upp fostervattnet. En process som tar ungefär 90 sekunder och som på inget sätt innebär en risk för barnet eller mamman. Nästa steg är att transportera fostervattnet till Amniotics anläggning med laboratorium och renrum för GMP (Good Manufacturing Practice) produktion. Där filtreras fostervattnet och de olika mesenkymala neonatala celler som är organrelevanta selekteras. Att kunna extrahera och särskilja flera olika celler gör det från en fostervattensextration går att utveckla behandling för flera olika organspecifika sjukdomar. 

– När barnet ligger i fostersäcken är det omslutet av fostervatten. Det innebär att alla vävnader som är i kontakt med fostervattnet avger celler som samlas i fostervattnet. De mesenkymala stamcellerna i fostervattnet är därför fler och i större mängd jämfört med exempelvis stamceller från navelsträng, säger Kåre Engkilde.

När de organspecifika stamcellerna isolerats, odlas de för att skapa tillräckligt många celler för att kunna behandla patienter. När önskad mängd är uppnådd stoppas odlingsprocessen och cellerna fryses för att vara redo för patientbehandling. 

Framtida tillväxtmarknad

Möjligheten för terapeutiska mesenkymala stamceller accelererar snabbt och har en ökning på kring 10 procent per år globalt. Just nu arbetar Amniotics för att inleda kliniska prövningar inom fyra cellområden, lungor, hud, njure och hjärna vid den egna GMP-produktionsanläggningen.

– För oss är det viktigt att producera celler mot olika terapeutiska indikationer där det finns ett värde ur medicinsk synpunkt. Vi har en bred terapeutisk potential och är intresserade av investerare som kan bidra till att vår forsknings stora potential utvecklas till livsförändrande behandlingar för behövande patienter, säger Kåre Engkilde.

Om Amniotics

Amniotics är ett företag som startade 2015, baserat på forskning från Lunds Universitet. Amniotics utvecklar unika läkemedel för indikationer med ej uppfyllda medicinska behov.

www.amniotics.com 

 

Mer från Amniotics

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Amniotics och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?