Annons

Räntor och valutor: Kronan starkare efter Ingves besked

Europeiska marknadsräntor visar överlag små rörelser under torsdagens förmiddagshandel. Svenska räntor pekar fortsatt uppåt och kronan håller fast vid den förstärkning som kom på morgonen efter att Riksbankschefen Stefan Ingves varnat för risker med en alltför låg ränta under en lång tid.

Vid lunchtid är den tyska tioåriga obligationsräntan oförändrad på 1,63 procent, från svensk stängning på onsdagen, medan den svenska tioåringen är upp 2 punkter till 1,67 procent. Den svenska tvååriga räntan är upp 5 punkter till 0,80 procent, när marknaden drar ned förväntningarna på en räntesänkning vid nästa veckas räntemöte.

Riksbankschef Stefan Ingves skriver på SvD Brännpunkt att Riksbanken inte kan bortse från riskerna med att hålla räntan alltför låg under en lång tid.

"Om Riksbanken inte tar hänsyn till skuldsättningen hos hushåll och företag kan dessa konsekvenser bli mycket allvarliga. Vi bör därför hålla räntan på en nivå som gör att vi kan nå inflationsmålet och stabilisera sysselsättningen i ett långsiktigt perspektiv och med hänsyn till riskerna för finansiella obalanser", skriver Stefan Ingves.

Knut Hallberg, makroanalytiker vid Swedbank, gör bedömningen att sannolikheten för en oktobersänkning nu har minskat, men att artikeln nog främst kan ses i ett större perspektiv och inte bör uppfattas som en penningpolitik signal inför nästa veckas räntemöte.

På morgonen meddelade SCB att arbetslösheten steg till 7,4 procent, icke säsongsrensat, i september, från 7,2 procent i augusti. Förväntningarna låg på 7,3 procent, enligt SME Direkts enkät bland analytiker.

Säsongsrensat var arbetslösheten oförändrad på 7,8 procent.

Antalet sysselsatta personer steg med 28.000 personer till 4,680 miljoner i september, jämfört med samma månad 2011, medan arbetskraften ökade med 63.000 personer.

Enligt SCB tyder ett flertal indikatorer i AKU september sammantaget på att arbetsmarknaden har försvagats. Bland annat visar de två senaste månaderna att antalet sysselsatta inte har ökat samtidigt som arbetslösheten har stigit jämfört med motsvarande månader föregående år.

Vidare minskade antalet tidsbegränsat anställda medan antalet arbetade timmar inte visat på någon signifikant ökning sedan december 2011 när hänsyn tagits till skillnader i semesteruttag och ledigheter.

"Samtidigt visar säsongrensade data att den positiva trenden för antalet sysselsatta försvagats och att trenden för antalet arbetslösa är uppåtgående", skriver SCB.

Torbjörn Isaksson, Nordeas chefanalytiker, lyfter dock fram att sysselsättningen ökade med 0,3 procent, vilket var bättre än de räknat med, och att den högre arbetslöshetsnivån därmed förklaras av den fortsatta och starka trenden i arbetskraftsutbudet.

Under tredje kvartalet var arbetslösheten i snitt 7,7 procent, 0,1 procentenheter över Riksbankens prognos. Både arbetslösheten, men speciellt arbetskraftsutbudet var högre än Riksbankens syn.

"Om något stödjer den motståndskraftiga sysselsättningen synen att Riksbanken kommer att ligga still i oktober. Framöver målar indikatorerna en dyster bild och det står allt klarare att efterfrågan på arbetskraft faller", skriver Torbjörn Isaksson i en kommentar.

Nordeas prognos är att arbetslösheten snart stiger över 8 procent och tillsammans med låg inflation väntas detta leda till att Riksbanken sänker reporäntan i december, trots oro över hushållens skuldsättning.

Anna Råman, Nykredit, är imponerad av ökningen av arbetskraftsutbudet. I september var tillväxten, jämfört med ett år tidigare, 1,2 procent, jämfört med 0,9 procent i augusti.

"Hittills i år har faktiskt tillväxten i arbetskraftsutbudet sett en något stigande trend. Regeringens försök att öka arbetskraftsutbudet är troligtvis en viktig förklaring", enligt Anna Råman.

Spanska räntor pekar nedåt efter att Spanien under förmiddagen sålt statsobligationer i tre olika löptider för totalt 4,61 miljarder euro, mer än den avsedda volymen på upp till 4,5 miljarder euro.

För samtliga obligationer var räntan lägre än närmast föregående emission och för de två kortare löptiderna var efterfrågan starkare än gången före.

Tidigare på förmiddagen meddelade den spanska centralbanken att andelen dåliga lån i spanska banker ökade till 179 miljarder euro eller 10,5 procent av den totala utlåningsvolymen i augusti, från reviderade 10,1 procent i juli. Andelen dåliga lån har därmed stigit i 17 månader i rad, från 0,72 procent i december 2006, innan den spanska bostadsbubblan sprack.

På den positiva sidan fanns brittisk detaljhandelsförsäljning, som var starkare än väntat i september och ökad efterfrågan på vinterkläder och skoluniformer bidrog till försäljningsuppgången.

Eftermiddag/tidig kväll inleds det två dagar långa EU-toppmötet där fokus i första hand ligger på arbetet med bankunionen.

USA-räntorna, som steg på onsdagen efter oväntat starkt bostadsbyggande i september, pekar svagt nedåt i förmiddagens europeiska handel. Den tioåriga obligationsräntan är dock fortsatt 2 punkter högre till 1,80 procent, från svensk stängning dagen före.

Till eftermiddagen klockan 14.30 publiceras veckostatistiken över antalet nyanmälda arbetslösa, som enligt Bloomberg News enkät väntas ha rekylerat upp till 365.000 personer förra veckan från oväntat låga 339.000 veckan före dess. Klockan 16.00 blir det ledande indikatorer för september och Philadelphia Fed Index för oktober, som väntas ha stigit till +1,0 från -1,9 i september.

På valutamarknaden har euron pendlat fram och tillbaka mot dollarn under förmiddagen och är vid lunchtid i sort sett oförändrad mot dollarn, till 1:312 från 1:313 vid svensk stängning på onsdagen.

Yenen, som försvagades på bred front under natten efter att riskaptiten fått sig en skjuts av stark Kinastatistik, fortsätter att tappa.

Kronan är 7 öre starkare mot euron och 5 öre starkare mot dollarn.

Torsdag kl 11.45 (onsdag kl 16.15)

USD/SEK  3,972222 (6:5881)  Statsobl 2y  0,8 (0,75)
EUR/SEK  4,350694 (8:6522)  Statsobl 10y  1,67 (1,65)
EUR/USD  1:3124  (1:3130)  Räntegap/ty  4 (2)
US obl 10y  1,8 -1,78 Tysk obl 10y  1,63 (1,63)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?