Annons

Europabörser: Små <br />kursrörelser på torsdagen<br />

Europabörserna handlas i en oregelbunden tendens på torsdag förmiddag. Fokus riktas bland annat mot det pågående EU-toppmötet. Kinesisk statistik stod också på agendan.

Det två dagar långa EU-toppmötet i Bryssel inleddes idag. Tysklands förbundskansler Angela Merkel har givit besked att det inte förväntas tas några viktigare beslut under mötet.

Investerarna lyssnar efter kommentarer kring situationen i Spanien och Grekland.

Byggbolag, biltillverkare och råvarubolag stiger i spåren av ett helt batteri av kinesisk statistik som togs emot med stor lättnad. Kinas BNP ökade med 7,4 procent i årstakt i tredje kvartalet, vilket var i linje med förväntningarna.

Londonbörsen fick ett visst stöd av positiv statistik. Detaljhandeln i september ökade med 2,5 procent i årstakt, vilket var bättre än analytikernas förväntningar vid 2,2 procent.

Bland gruvaktierna i London klättrade BHP Billiton med 5,3 procent och Rio Tinto ökade 1,4 procent.

Biltillverkarna Daimler och Peugeot ökade 2,1 procent respektive 2,6 procent.

Ölbryggeriet SABMiller sjönk 1,7 procent. Bolagets halvårsrapport visade på en avmattning i efterfrågan i Latinamerika.

Nestle tappade 1,9 procent i Zürich efter att bolaget rapporterat en svag försäljning i tredje kvartalet.

Nederländska kemibolaget AkzoNobels rapport fick ett surt mottagande. Bolaget tog en nedskrivning på 2,5 miljarder euro i tredje kvartalet. Aktien föll med 4,4 procent.

Spanien genomförde på förmiddagen en emission av statsobligationer på 4,6 miljarder euro. Emissionen fick ett bra mottagande och fick de spanska räntorna att backa, men påverkade inte aktiemarknaderna märkbart.

I eftermiddag kommer en mängd amerikansk statistik. Förutom veckosiffrorna för nya arbetssökande och konsumentföretroendet släpps även ledande indikatorer i september och Philly Fed index i oktober.

Marknadsnoteringar klockan 11.25
Index Marknad Notering I dag I år
DJ Stoxx 600 Europa 276 +0,1 % +12,8 %
DJ Stoxx 50 Europa 2.587 +0,0 % +9,2 %
FTSE 100 London 5.923 +0,2 % +6,3 %
DAX Frankfurt 7.419 +0,3 % +25,8 %
CAC 40 Paris 3.527 +0,0 % +11,6 %
SMI Zürich 6.768 -0,3 % +14,0 %
IBEX 35 Madrid 8.089 -0,5 % -5,6 %
FTSE MIB Milano 16.193 -0,3 % +7,3 %


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago - kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats. Dels krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. 

Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta

Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. 

Läs mer på www.medicago.se

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?