Annons

Stockholmsbörsen: <br />Uppgång väntas<br />

Europaterminerna indikerar en positiv start på tisdagens handel. USA-börserna fortsatte upp efter europeisk stängning på måndagen och även i Asien har börserna stigit med stöd av amerikansk detaljhandel för september.

"Marknaderna i Asien har stärkts efter bättre amerikansk detaljhandelsförsäljning än väntat. Denna förstärktes av stark fordonsförsäljning, elektronik (antagligen Iphone-relaterat), bensin (effekt av högre priser), internet och byggnads-/trägårdsverktygsförsäljning", skriver strategerna på Nomura i ett marknadsbrev på tisdagsmorgonen.

Kring klockan 8.40 var terminerna för CAC 40, FTSE 100, DAX och Euro Stoxx 50 från 0,5 till 0,8 procent högre.

Alliance Oil har tecknat avtal om att förvärva LLC SN-Gazdobycha för 128 miljoner dollar. Det köpta bolaget har två gaslicenser i Tomskregionen, vilket möjliggör synergier. Förvärvade 2P-gasreserver uppgår till 112 miljoner fat oljeekvivalenter och 3P-reserver uppgår till 259 miljoner fat med betydande prospekteringspotential, enligt Alliance Oil.

Lundin Mining har deltagit i den senaste rundan av finansiering för Australienbaserade Hot Chilis kopparprojekt Productora i Chile, enligt ett pressmeddelande från Hot Chili.

Fabeges resultat per aktie uppgick till 0:73 kronor (0:44). Beslut i de omfattande skatteprocesser som bolaget är inblandat i väntas första halvåret 2013, framkom i rapporten. I förra rapporten skrev bolaget att ett beslut väntades under hösten 2012. Under pågående handel på tisdagsförmiddagen väntas, inom fastighetssektorn, Castellum rapportera.

På rekommendationsfronten har Nordea sänkt JM till sälj, från tidigare behåll. Société Générale har sänkt SEB till sälj, från tidigare behåll. Deutsche Bank har sänkt Lundin Petroleum till behåll, från tidigare köp. Swedbank har sänkt Electrolux till minska, från neutral. Även SEB Enskilda har sänkt rekommendationen för Electrolux.

Med relevans för Electrolux visade statistik över leveranser av de sex största vitvarukategorierna i Nordamerika, AHAM 6, en ökning med 1,7 procent i september, från september 2011.

På tisdagens Europaagenda märks tyskt ZEW-index och KPI i september samt handelsbalans för augusti för euroområdet. Dessutom ska Spanien och Grekland emittera statsskuldväxlar.

Även USA bjuder på september-KPI, klockan 14.30, industriproduktion för september, klockan 15.15, samt NAHB:s index över sentimentet bland amerikanska bostadsbyggare.

I kväll hålls vidare en andra tv-sänd debatt mellan president Barack Obama och Mitt Romney.

Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen noterades svagt upp på tisdagsmorgonen. USA-börserna fortsatte att klättra efter europeisk stängning på måndagen, Citigroup starka rapport stödde finanssektorn. Detaljhandelsstatistiken gav inte minst stöd åt bolag inom konsumentvarurelaterat.

På tisdagen väntas rapporter från Goldman Sachs, Intel och IBM.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?