Annons

Råvaror: Oljan tappar<br />

Priserna på råolja sjönk på tisdagens förmiddagshandel. På basmetallmarknaden steg däremot kopparn, medan ädelmetallerna i stort var oförändrade.

På råoljemarknaden var WTI i första termin klockan 11.35 ned 0,29 dollar till 91,55 dollar per fat, medan motsvarande termin för Brent hade sjunkit 0,61 dollar till 115,19.

Prisskillnaden mellan Brent och WTI sjönk därmed något efter en lång tid ökningar och noterades på knappt 24 dollar. Bara på en månad har nu spreaden stigit med 8 dollar per fat.

"Brentmarknaden har inflaterats på grund av sjunkande Nordsjöproduktion och svårigheter i den produktionen, som de senaste problemen vid Buzzard. Priset på WTI störs också av den kraftiga ökningen i USA:s inhemska oljeproduktion", sade Christopher Bellew, seniormäklare vid Jefferies Bache till Bloomberg News.

Produktionen vid Nexens Buzzard-fält i Nordsjön har varit stängd på grund av underhåll. Den 11 oktober uttalade bolaget att produktionen ska återupptas i mitten av oktober, men i går ville inte det ge några besked om när produktionen åter är igång. Reuters rapporterade på måndagen, med hänvisning till källor med insyn, att uppstarten är försenad med tre till fyra dagar.

15 av 16 Forties-laster som skulle ha skeppats i oktober har nu blivit försenade.

EU:s utrikesministrar beslutade i Luxemburg på måndagen som väntat att skärpa sanktionerna mot Iran i syfte att pressa landet att stoppa sitt atomenergiprogram.

"Vi har beslutat om ett ytterligare paket av sanktioner för att öka trycket, så att förhandlingarna blir substantiella", sade Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle.

I sanktionerna inkluderas förbud mot transaktioner mellan iranska banker och banker i EU, samt skärpta sanktioner mot landets centralbank.

Vidare förbjuder EU export av stål och aluminium till Iran, och import av naturgas. Dessutom breddas förbudet mot att exportera utrustning till Irans olje- och gasindustri.

På tisdagskvällen publicerar American Petroleum Institute, API, inofficiell veckostatistik över de amerikanska oljelagren. Inför den officiella rapporten som publiceras på onsdagen räknar analytiker med att råoljelagren steg 1,5 miljoner fat förra veckan. Bland produkterna beräknas bensinlagren ha stigit 0,3 miljoner medan destillatlagren spås ha sjunkit 1,3 miljoner fat.

På basmetallmarknaden har tremånadersterminen för koppar stigit 50 dollar till 8.145 medan zink stigit 3 dollar till 1.917.

"Vi ser återigen en del förväntningar om att efterfrågan kommer att återhämta sig. Även om det fortfarande finns oro att den globala ekonomin kan försvagas, ser vi en del stark köpaptit", sade Chae Un Soo, metalltrader vid Korea Exchange Bank Futures till Bloomberg News.

Gruvjätten Freeport-Mcmorans vd Richard Adkersson ser inga tecken på att efterfrågan på koppar i Kina bromsar in, trots en inbromsning i övriga ekonomin.

"För närvarande ser vi inga fysiska bevis på någon större förändring. Sentimentet har definitivt förändrats och oron över Kina, både inom landet och från utlandet, ändras. men Kina fortsätter att konsumera betydande mängder koppar", sade han i en intervju med Bloomberg News.

Han sade att det finns frågetecken kring den ekonomiska utvecklingen i Kina men fortsatta investeringar i infrastrukturprojekt är "väldigt positivt för efterfrågan på koppar".

På ädelmetallmarknaden noterades guldet i stort sett oförändrat på knappt 1.738 dollar per uns, kring den lägsta nivån på ungefär en månad. Silvret steg samtidigt 0,05 dollar till 32,77.

"Guldmarknaden har upplevt momentumbaserade försäljningar men verkar ha funnit en bas kring nivån 1.735 dollar per uns. Svagare inflationsdata från Kina pressade sannolikt guldpriserna trots den mer positiva detaljhandelsstatistiken i USA", skrev ANZ Banking Group i en rapport.

Noteringar klockan 11.35:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:29 USD 91:55
Brent, första termin -0:61 USD 115:19
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin):

Koppar +50 USD 8.145
Zink +3 USD 1.917
Aluminium -2 USD 1.961
Nickel +9 USD 17.104
Bly +14 USD 2.120
Tenn +135 USD 21.230
Ädelmetaller (pris/uns, spot):

Guld +0:13 USD 1.737:68
Silver +0:05 USD 32:77
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin):

Bomull +0:0081 USD 0:7315


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?