Annons

Råvaror: Basmetaller stiger<br />

Priserna på olja och guld visar små rörelser på tisdagens morgonhandel, medan basmetallerna entydigt handlas högre.

På råoljemarknaden var WTI i första termin vid 8.45 upp 0,18 dollar till 92,02 dollar per fat, medan motsvarande termin för Brent hade stigit 0,20 dollar till 116,00.

"Vi är i ett område av volatilitet där vi inte har en tydlig riktning. Störningar i Mellanöstern eller produktionsproblem i Nordsjön kommer att påverka", sa Jonathan Barratt vid Barratt's Bulletin till Bloomberg News.

EU:s utrikesministrar beslutade på måndagen som väntat att skärpa sanktionerna mot Iran i syfte att pressa landet att stoppa sitt atomenergiprogram.

"Vi har beslutat om ett ytterligare paket av sanktioner för att öka trycket, så att förhandlingarna blir substantiella", sa Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle.

I sanktionerna inkluderas förbud mot transaktioner mellan iranska banker och banker i EU, samt skärpta sanktioner mot landets centralbank.

Vidare förbjuder EU export av stål och aluminium till Iran, och import av naturgas. Dessutom breddas förbudet mot att exportera utrustning till Irans olje- och gasindustri.

På tisdagskvällen publicerar American Petroleum Institute, API, inofficiell veckostatistik över de amerikanska oljelagren. Inför den officiella rapporten som publiceras på onsdagen räknar analytiker med att råoljelagren steg 1,5 miljoner fat förra veckan. Bland produkterna beräknas bensinlagren ha stigit 0,3 miljoner medan destillatlagren spås ha sjunkit 1,3 miljoner fat.

På basmetallmarknaden har tremånadersterminen för koppar stigit 57 dollar till 8.152, medan nickel stigit 60 dollar till 17.155.

"Vi ser återigen en del förväntningar om att efterfrågan kommer att återhämta sig. Även om det fortfarande finns oro att den globala ekonomin kan försvagas, ser vi en del stark köpaptit", sa Chae Un Soo, metalltrader vid Korea Exchange Bank Futures till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden noterades guldet upp drygt 1 dollar till 1.739 dollar per uns, upp från den lägsta nivån på ungefär en månad. Silvret steg samtidigt 0,15 dollar till 32,87.

"Guldmarknaden har upplevt momentumbaserade försäljningar men verkar ha funnit en bas kring nivån 1.735 dollar per uns. Svagare inflationsdata från Kina pressade sannolikt guldpriserna trots den mer positiva detaljhandelsstatistiken i USA", skrev ANZ Banking Group i en rapport.

Noteringar kl 08.45
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  +0,18 USD  92,02
Brent, första termin  +0,20 USD  116,00Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  +57 USD  8.152
Zink  +14 USD  1.928
Aluminium  +14 USD  1.977
Nickel  +60 USD  17.155
Bly  +19 USD  2.125
Tenn  +137 USD  21.232Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  +1,30 USD  1.738,90
Silver  +0,15 USD  32,87Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull  +0,0009 USD  0,7243


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Visiba CareAnnons

Digitala vårdbesök är här för att stanna

Behovet och användandet av digitala lösningar inom vården har ökat drastiskt under coronapandemin. Dessa lösningar kommer fortsätta att nyttjas även efter krisen, menar Peter Tyreholt, produktchef på Visiba Care, och pekar på mer patienttid för vårdgivaren och stora samhällsbesparingar som några av fördelarna. 

Efter coronavirusets utbrott har vården tagit stor plats i debatter och på nyhetssidor. Vårdpersonal är hårt belastad och vård som inte är kopplad till pandemin har skjutits upp. 

- Det kommer inte bli en tydlig avslutning på covid-19 i Sverige inom förutsebar tid, utan vi kommer förmodligen behöva leva med pandemin länge. Samtidigt finns det ett stort behov att börja beta av den vård som blivit uppskjuten. Då är digitala lösningar ett viktigt stöd för att kunna hantera en längre period av en pandemi och samtidigt få den övriga verksamheten att fungera, säger Peter Tyreholt, produktchef på Visiba Care.

Som bra exempel på hur digital teknik kan avlasta vården låter flera av Visiba Cares kunder sina patienter boka provtagning för covid19 digitalt. Primära syften är att underlätta smittspårning, avlasta telefonrådgivningen och förhindra att andra patientgrupper inte når fram till vården i tid.

Dramatisk ökning av digitala vårdbesök under coronakrisen

Visiba Care grundades 2014 och har sedan dess gett vården möjlighet att möta patienter digitalt, antingen via videosamtal eller chatt beroende på ärende. Behovet av digitala vårdmöten har skjutit i höjden under rådande pandemi – sedan den 11 mars har volymen av digitala möten per dag ökat med drygt 650 procent. 

- Vi har en del att göra, milt uttryck. Många av våra befintliga kunder har varit oerhört flexibla i sina arbetssätt och flera av dem ställde om på dagen, säger Peter Tyreholt. 

Så funkar Visiba Cares lösning.

Enkelt för vårdorganisationer att anpassa sitt vårdutbud med plattformen

Visiba Care riktar sig främst till stora vårdorganisationer – som regioner, kommuner eller större privata vårdgivare – till vilka de levererar en skalbar digital plattform under vårdorganisationens eget varumärke där de kan öppna en eller flera digitala mottagningar och anpassa sina erbjudanden. Detta har många också gjort under pandemin. Peter Tyreholt berättar:

- Ett exempel är vårdcentralerna Bra Liv, som är Jönköpings primärvård. De har flera gånger konfigurerat sina vårderbjudanden för att anpassa sig efter händelseutvecklingen av viruset, till exempel att patienter med luftvägssymtom först tas emot digitalt och nu senast för att hantera det utökade uppdraget runt provtagning.

Läs hur Visiba Care med hjälp av AI-teknik guidar patienter till rätt plats i vårdkedjan.

Peter Tyreholt tror inte att svensk sjukvård kommer att återgå till det normala när väl pandemin har lagt sig. Undersökningar visar exempelvis att både patienter och vårdutövare ställer sig positiva till digitala möten efter att ha provat dem.

- Det har också pratats länge om att flytta point of care, alltså var du behandlas, så nära hemmet som möjligt. Detta kommer nu att öka kraftigt eftersom det blivit tydligare än kanske någonsin att centrala samlingsplatser är sårbara när något är smittosamt, säger han och avslutar:

- Digitalisering erbjuder helt nya sätt att organisera vården och den möjliggör att man kan automatisera många processer, vilket frigör livsviktig tid som vårdgivarna kan lägga på sina patienter istället. 

Fakta

Visiba Care lanserades 2014 och är idag Nordens ledande plattform för digitala vårdbesök. Plattformen används av över hälften av Sveriges regioner, på över 1 500 mottagningar och inom en stor bredd av vårdverksamheter, både inom hemsjukvård, primärvård och specialistvård. Sedan hösten 2020 kan även Red Robin, ett verktyg för automatiserad triage och anamnes, aktiveras i plattformen. Läs mer på www.visibacare.com. 

 

Mer från Visiba Care

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visiba Care och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?