Annons

USA-börser: <br />Orolig start på måndagen<br />

De ledande amerikanska indexen öppnade i olika riktningar kring nollan på måndagen. Gladde börserna gjorde detaljhandelssiffror över förväntan och Citigroups kvartalsrapport, samtidigt som telekombolagen tyngde.

Dow Jones Industrial Average var kring 16.45 upp 0,1 procent till 13.347, även det bredare S&P 500 höjdes 0,1 procent till 1.430. Nasdaq Composite backade 0,1 procent till 3.041. Omsättningen uppgick till 150 miljoner aktier på New York-börsen och 730 miljoner aktier på Nasdaq.

Främsta sektor i det breda indexet var läkemedelsbolagen som steg 0,9 procent. Sämst gick det för telekomsektorn som tappade 0,9 procent.

"Försäljningssiffrorna såg något bättre ut än väntat. Den senaste tidens statistik har varit bra, men vi rör i en svag takt och marknaden är väldigt känslig. Den stora frågan nu är vare sig förväntningarna på rapporterna kommit ned tillräckligt lågt för att de ska kunna slås", sade Dan Veru, chefsinvesterare på Palisade Capital Management till Bloomberg News.

Detaljhandelssiffror från handelsdepartementet visade att försäljningen steg med 1,1 procent i september, jämfört med månaden före. Analytikerna hade räknat med att försäljningen skulle ha ökat med 0,8 procent.

Lagren av osålda varor hos USA:s detaljhandel, grossister och fabriker steg med 0,6 procent i juli, jämfört med månaden före. Väntat var att lagren skulle stigit med 0,5 procent.

Vidare på statistikfronten förbättrades affärsförhållandena för industrin i delstaten New York i oktober, jämfört med månaden innan. Federal Reserve New Yorks Empire State Manufacturing Index steg till -6,16 från oreviderade -10,41 månaden före. Analytikerna hade väntat ett index på -4,0 enligt Bloombergs enkät.

Gladde på bolagsfronten gjorde Citigroups rapport som toppade förväntningarna. Banken redovisade ett justerat resultat per aktie om 1:06 dollar för det tredje kvartalet. Analytikernas förväntningar var ett resultat på 0:97 dollar. Intäkterna uppgick till 19,4 miljarder, väntat var 18,8 miljarder dollar. Aktien var upp 3,5 procent.

I övrigt i finanssektorn lyftes Bank of America 1,0 procent. JP Morgan och Morgan Stanley steg 0,6 respektive 0,9 procent.

Längst upp i storbolagsindexet återfanns Intel som steg 1,7 procent. Processortillverkaren kvartalsrapporterar på tisdagen, likaså IBM.

I botten återfanns telekomoperatörerna AT&T och Verizon som tappade 1,4 respektive 0,9 procent.

Läkemedelsbolaget Abbot Labs steg 3,2 procent efter att företaget gjort framsteg i en hepatit c-studie.

På räntemarknaden var räntan på tioårig statsobligation oförändrad på 1.66 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?