Annons

Stockholmsbörsen: H&amp;M rycker<br />

Stockholmsbörsen inledde den nya veckan med en smärre uppgång, i likhet med utvecklingen på de ledande europeiska handelsplatserna. H&M har givit stöd i öppningshandeln efter försäljningssiffror för september.

Stockholmsbörsens OMXS30 hade stigit 0,4 procent till indexnivån 1.062,5. På Stockholmsbörsen hade då aktier för en dryg miljard kronor omsatts. Inklusive de alternativa handelsplatserna Burgundy, Bats Chi-x och Turquoise nådde omsättningssiffran 1,45 miljarder kronor.

I Europa var FTSE 100 0,3 procent upp medan DAX, CAC 40 och Euro Stoxx samtidigt var mellan 0,7 och 0,9 procent högre.

H&M noterades 1,7 procent högre sedan dess försäljning i jämförbara butiker rapporterades ha stigit 6 procent i september (-7). Den totala försäljningen ökade 15 procent jämfört med samma månad året innan. Enligt SME Direkt väntades kring 4 respektive 14 procents försäljningsökning.

Även Clas Ohlsons försäljning slog förväntningarna, bolagets totala försäljning steg med 6 procent under Clas. I lokala valutor växte försäljningen med 7 procent. Enligt SME Direkts prognossammanställning väntades här ökningar på runt 5 respektive 6 procent. Aktien lyfte kring 3 procent.

Ericsson tappade 1,3 procent i öppningshandeln. Det kinesiska telekombolaget ZTE ett kurstapp om cirka 15 procent i Hongkong på måndagen. Enligt preliminära siffror väntas en nettoförlust om upp till 2 miljarder yuan under det tredje kvartalet för bolaget, jämfört med en nettovinst om 299 miljoner yuan motsvarande period i fjol.

"Det indikerar att riskerna för ett svagt tredje kvartal på topline ökar (för Ericsson). Man ska inte överdriva det här, men det är klart att det är en negativ indikation. Det är aldrig en bra signal när ett bolag i samma sektor guidar ned med 10 procent", sade Lars Söderfjell på Ålandsbanken.

Nokia steg 1,8 procent till 17,26 kronor. Pohjola har höjt rekommendationen för Nokia till köp, från minska.

Inom råvarurelaterat var SSAB och Boliden 0,5 respektive 0,8 procent högre. Lundin Mining steg vidare 1,4 procent till 34:89 kronor efter att ha omnämnts som köpvärd i Di.

Runt klockan 13.30 på måndagen väntas ÅF rapportera. Senare i veckan blir det desto mer hektiskt när bolag som SKF, Telia Sonera, MTG, Getinge och SCA väntas leverera resultat.

På makrofronten var Kinas handelsöverskott högre än väntat i september, stött av 9,9 procents exportökning, jämfört med september 2011. Väntat var enbart 5,5 procents ökning av exporten. PPI för samma månad sjönk däremot aningen mer än väntat i Bloomberg News prognosenkät. Kinas konsumentpriser steg som väntat enbart med 1,9 procent i september, jämfört med samma månad 2011.

I eftermiddag publiceras statistik över den amerikanska detaljhandelsförsäljningen i september. Det blir även Empire Manufacturing index och lager av osålda varor. Senare i veckan är det inte minst EU-toppmöte på torsdag till fredag.

Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen hade tickat upp mellan 0,3 och 0,6 procent på måndagsförmiddagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?