Annons

Räntor och valutor:&nbsp; <br />Spanska räntor klättrar<br />

Tyska och amerikanska marknadsräntor visade små förändringar på måndagen, medan euron tappade lite mot dollarn och Europabörserna steg. Spanska räntor steg med upp till närmare 15 punkter i längre löptider i frånvaron av besked om det blir någon ansökan om finansiellt stöd.

På statistikfronten kom några styrkebesked för september månad från världens största ekonomier. Kinesisk statistik visade en bra mix av oväntat stark export och fortsatt låg inflation och i USA kom detaljhandeln in starkare än väntat.

"Riktningen på ekonomisk statistik är positiv, men vi rör oss i en mycket långsam takt och marknaden är mycket känslig för externa chocker", sade Dan Veru, investeringschef vid Palisade Capital Management i Fort Lee, till Bloomberg News.

Svenska marknadsräntor steg 2-3 punkter, med den tioåriga statsobligationsräntan 3 punkter upp till 1,50 procent. Kronan stärktes några öre mot euron och något öre mot dollarn.

Tyska marknadsräntor visade små förändringar och tioårsräntan låg kvar på 1,46 procent. I Europas periferi var utvecklingen blandad. Medan italienska obligationsräntor sjönk 1-6 punkter var spanska räntor vid svensk stängning upp 6-14 punkter.

Spaniens eventuella ansökan om stöd fortsätter att vara en stor fråga på marknaderna. EU-företrädare uppgav för Reuters på fredagen att en eventuell spansk stödansökan väntas först i november och blir det ett spanskt stöd kommer det troligen att vara en del i ett stort paket som också innehåller ett reviderat program för Grekland och stöd åt Cypern.

Amerikanska marknadsräntor visade små förändringar från fredagens svenska stängning. En oväntat stark detaljhandel förmådde inte lyfta räntorna utan tioårsräntan handlades oförändrat till 1,66 procent.

Detaljhandelns försäljning i USA steg 1,1 procent i september, bättre än väntade 0,8 procent i Bloomberg News enkät. Exklusive bilar steg försäljningen också med 1,1 procent, väntat här var en uppgång med 0,7 procent. Kärnförsäljningen, där ett antal komponenter rensats bort, steg 0,9 procent.

"Rapporten fortsätter en rad av positiva överraskningar som indikerar att den amerikanska ekonomin går lite bättre än vissa fruktade för några veckor sedan", skrev Commerzbank i ett marknadsbrev.

Commerzbank tyckte att statistiken var bra i alla delar, där försäljningen av alla underkategorier steg i september. De menade vidare att privatkonsumtionen nu ser ut att bli starkare än väntat under det tredje kvartalet. I BNP-termer innebär detta en "måttlig återhämtning" i amerikansk ekonomi.

Empire Manufacturing Index, som mäter affärsförhållandena för industrin i delstaten New York, steg i oktober, om än inte fullt lika mycket som väntat. Empire-index steg till -6,16 från -10,41 i september, medan analytikerna i Bloomberg News prognosenkät räknat med en uppgång till -4,00.

Analyshuset RDQ Economics var dock inte så imponerade av uppgången. De noterade att index fortsatt är på minus, vilket innebär sjunkande aktivitet, samtidigt som flera delindex visade svaghet och det framåtblickande indexet sjönk.

Lagren av osålda varor i USA steg 0,6 procent i augusti, väntat +0,5 procent. Kvar på agendan står ett par Fed-tal till kvällen.

Kinas export slog analytikernas förväntningar med råge i september. Från september 2011 ökade exporten med 9,9 procent, dubbelt upp från de 5,5 procent som analytikerna i Bloomberg News prognosenkät väntat sig och en rejäl uppväxling från 2,7 procent i augusti. Samtidigt steg importen 2,4 procent i årstakt efter att ha visat minustal i augusti.

"Det bättre än väntade uppsvinget i Kinas export följer på liknande utfall för Taiwan och Korea och kan tillsammans med att globala PMI för tillverkningsindustrin bottnar ur tyda på en möjlig stabilisering eller förbättring i den globala tillväxten", sade Shane Oliver, chef för investeringsstrategi vid AMP Capital, till Reuters.

Även ökningen i Kinas penningmängd, mätt som M2, slog analytikernas förväntningar i september. Samtidigt låg KPI-inflation som väntat kvar på låga 1,9 procent.

"Ett dämpat inflationstryck kommer att ge utrymme för regeringen att introducera ytterligare policylättnader eller stimulansåtgärder", sade Lu Ting, chefekonom för Kina vid Bank of America i Hongkong, till Bloomberg News.

I helgen höll IMF möte i Tokyo. Enligt slutdokumentet från IMF:s styrgrupp har den globala ekonomiska tillväxten har bromsat in samtidigt som "betydande osäkerhet och nedåtrisker kvarstår" De utvecklade länderna uppmanas att skynda på takten i sina reformer för att återuppbygga förtroendet.

Mötet kom också att handla en hel del om Grekland. Finansminister Anders Borg sade att det bara är en tidsfråga innan Grekland lämnar eurosamarbetet, men han fick mothugg av Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble, som sade att det är odiskutabelt att Grekland stannar kvar i euroområdet.

Grekiska marknadsräntor sjönk rejält på måndagen, och den tioåriga statsobligationsräntan var nere på den lägsta nivån sedan skuldbytet i mars.

På valutamarknaden försvagades euron mot dollarn, till 1,294 från 1,297 vid fredagens svenska stängning.

Den japanska yenen försvagades på bred front och tappade bland annat till 78,7 mot dollarn från 78,4 på fredagen.

Den svenska kronan stärktes 1 öre mot dollarn till 6,68 och 3 öre mot euron till 8,65, från fredagens stängning.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?