Annons

Räntor och valutor: Euron tappar<br />

Europaräntorna inleder den nya veckan med små rörelser samtidigt som euron handlas svagare mot dollarn.

Strax efter svensk öppning är den tyska tioåriga benchmarkräntan oförändrad på 1,46 procent, jämfört med i fredags eftermiddag, medan den svenska tioårsräntan är upp 1 punkt till 1,48 procent.

Kinesisk statistik i helgen och på måndagen visade att KPI steg med väntade 1,9 procent i september samt att exporten var betydligt starkare än väntat i september. Exporten steg 9,9 procent, en kraftig uppgång från 2,7 procent i augusti.

Johan Javeus på SEB tror att en möjlig förklaring till styrkan kan vara att många företag passat på att skicka i väg extra mycket export innan den veckolånga kinesiska ledigheten i början av oktober.

"Tillfälliga effekter till trots, är det ändå en välkommen nyhet som minskar oron för att den kinesiska ekonomin mattas för snabbt och för mycket. Uppmuntrande var också att importen växte med 2,4 procent y/y efter att ha fallit tre månader på raken", skriver han i bankens morgonbrev.

IMFC, IMF:s styrgrupp, skrev i slutkommunikén från sitt möte i Tokyo på lördagen, att den globala ekonomiska tillväxten har bromsat in och de utvecklade länderna behöver skynda på takten i reformerna för att återuppbygga förtroendet.

"Den globala tillväxten har bromsat in och betydande osäkerhet och nedåtrisker kvarstår. Viktiga policyåtgärder har annonserats, men effektiv implementering i rätt tid är avgörande för att återuppbygga förtroendet. Vi behöver agera beslutsamt för att bryta en negativ återkoppling och återupprätta den globala ekonomin till en väg av stark, uthållig och balanserad tillväxt", skrev IMFC.

IMF-chefen Christine Lagarde sade att IMF-länderna är överens om att trovärdiga medelfristiga budgetjusteringar behövs i alla utvecklade länder, men dessa justeringar måste vara länderspecifika.

ECB-chefen Mario Draghi sade att läget är fortsatt utmanande men det finns skäl till försiktig optimism, medan USA:s finansminister Timothy Geithner sade att Europas plan för en bankunion och finanspolitiska reformer är en "lovande strategi".

Ben Bernanke, Fed-chefen, försvarade centralbankens expansiva politik och sade att den inte bara gynnar USA utan även den globala ekonomin.

Israels centralbankschef Stanley Fischer ställde sig under natten till måndagen bakom Feds utökade obligationsköp och sade att världen är "fruktansvärt nära" en global recession.

Amerikanska räntor pekar marginellt nedåt i måndagens tidiga europeiska handel, med tioårsräntan ned 1 punkt till 1,65 procent.

I eftermiddag publiceras statistik över den amerikanska detaljhandelsförsäljningen i september. Den väntas visa en ökning med 0,8 procent, och en ökning med 0,6 procent exklusive bilar, enligt Bloomberg News.

Det blir även Empire Manufacturing index och lager av osålda varor. Den förra väntas visa en uppgång till minus 4,00 i oktober, från minus 10,41 i september, och den senare en ökning med 0,5 procent i september, enligt Bloomberg News enkäter.

Till kvällen talar Jeffrey Lacker, Fed-chef i Richmond, om USA:s ekonomiska utsikter.

På valutamarknaden handlas euron en liten bit över 1,29 mot dollarn, ned från 1,297, på grund av fortsatt oro över skuldkrisen i euroområdet.

Dollarn har samtidigt stärkts något mot yenen.

Kronan har blivit 3 öre svagare mot dollarn och handlas stabilt mot euron.

Noteringar 9.00
USD/SEK 5,231944 (6:6887) Statsobl 2y 0,68 -0,67
EUR/SEK 5,045833 (8:6767) Statsobl 10y 1,48 -1,47
EUR/USD 2,06875 (1:2972) Räntegap/ty 2 -1
US obl 10y 1,65 -1,66 Tysk obl 10y 1,46 -1,46


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?