Annons

Stockholmsbörsen: Sjunkande kurser inför rapportfloden<br />

Stockholmsbörsen letade sig något mer ned än de ledande europeiska handelsplatserna på fredagen, i väntan på att rapportsäsongen drar igång på allvar.

"I det korta perspektivet handlar marknadsutvecklingen om positionering inför rapportperioden och vi kommer att ha låga volymer med viss rörelsetendens nedåt. För svensk del har vi en bra bild av denna rapportperiod redan nästa fredag när värdemätare som SKF och Telia Sonera har rapporterat. Även från amerikanskt håll har vi mellan tumme och pekfinger en uppskattning om utvecklingen om några dagar och vi har då fått se marknaden ta tydligare ställning", säger Jonas Olavi, chefaktiestrateg på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholmsbörsens OMXS30-index hade tappat 0,5 procent till indexnivån 1.060, kring klockan 13.50. Börsomsättningen uppgick då enbart till knappa 4 miljarder kronor, inklusive Burgundy, Bats Chi-x samt Turquoise, var den 5,1 miljarder.

I Europa var samtidigt DAX, CAC 40, FTSE 100 och Euro Stoxx från oförändrat till 0,2 procent lägre.

Bland bolagen som tyngde utvecklingen inom OMXS30 återfanns Swedbank och MTG som var 2,2 samt 1,0 procent lägre.

Morgan Stanley har sänkt riktkursen för MTG till 300 kronor, från tidigare 350 kronor. Rekommendationen jämvikt upprepades alltjämt i analysen. Nordea har vidare sänkt riktkursen på MTG till 335 kronor, från 355 kronor.

Deutsche Bank har sänkt Swedbank och Nordea till behåll, från tidigare köp, i en banksektorsanalys. Nordea var 0,4 procent ned medan SEB tappade 1,2 procent inom sektorn. Handelsbanken tappade vidare 0,8 procent.

"På global nivå har hoppet skruvats ned kring världskonjunkturen på senare tid vilket inneburit att cykliskt har sålts av och att investerare i stället tagit mer defensiv positionering såsom hälsovård. Även svenska banker har stuckit ut och uppvisat ytterst stark utveckling. De svenska bankernas rapporter kan antas bli odramatiska men i spåren av utvecklingen för sektorn är det frågan om det är tillräckligt för fortsatt uppgång. Vi har sett tecken på att svenska banker toppar ur de senaste dagarna", säger Jonas Olavi till Direkt.

Inom verkstad var Atlas Copco A, SKF och Sandvik 1,0, 0,8 samt 0,6 procent ned. S&P Capital har sänkt sin rekommendation för SKF till sälj från behåll.

"Analyshusen tävlar i att rekommendera sälj av SKF, vilket har att göra med utvecklingen på bolagets huvudmarknader snarare än att det skulle vara bolagsspecifikt. Allmänt står industrisektorn i skottgluggen inför rapportperioden och prognoserna spretar inom sektorn. Det är här som riskerna är störst för besvikelser, särskilt för bolag som har exponering mot euro och euroområdet", säger Jonas Olavi som anser att exempelvis Atlas Copco står bättre rustat än Sandvik och att det inte heller bör finnas någon större risk på nedsidan för ett bolag som Hexagon, vars aktie enbart var svagt ned, strax efter lunchtid på fredagen.

Inom cykliskt var vidare Boliden 0,9 procent lägre. Lastvagnsbolagen Volvo och Scania letade sig båda ned 0,4 procent. Tyska MAN:s ordernivå var lägre under det tredje kvartalet än under det andra kvartalet. Nedgången under det tredje kvartalet var större än det normala säsongsmönstret, uppgav bolaget under en kapitalmarknadsträff på fredagen.

MAN bekräftade alltjämt prognosen för 2012 men spår att 2013 kommer att bli ett tuffare år än 2012.

Fredagens USA-agenda bjuder på PPI-data för september och preliminärt Michiganindex för oktober.

Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen hade stigit svagt, strax efter lunchtid på fredagen. USA-börserna tappade dock mark efter europeisk stängning på torsdagen.

Marknadsaktörer tonade ned det faktum att antalet nyanmälda arbetslösa oväntat sjönk till 339.000 personer förra veckan, den lägsta nivån på mer än fyra år. Förbättringen antas hänga samman med säsongsrensningsproblem i den delstat som stod bakom största delen av förbättringen.

JP Morgan har rapporterat ett något bättre justerat kvartalsresultat än väntat inför USA-öppning på fredagen och Wells Fargos rapport inkommer vid 14-tid. På torsdagskvällen vinstvarnade processorsbolaget Advanced Micro Devices, AMD.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?