Annons

Råvaror: Oljepriset sjunker<br />

Priserna på råvaror vände ned över hela linjen på fredagens förmiddagshandel, med ädelmetallerna och Brent i spetsen.

Klockan 11.45 hade Brent-oljan i första terminsposition sjunkit 1,03 dollar till 114,68 dollar per fat, medan WTI-oljan var ned 0,19 dollar till 91,88 dollar.

"Potentialen för ett uppblossande i Mellanöstern återspeglas i den ihärdigt stora spreaden mellan Brent och WTI. Nyanmälda arbetslösa var också bättre än väntat", sa Michael McCarthy på CMC Markets till Bloomberg News.

Spreaden mellan WTI och Brent återhämtade på fredagen efter att på torsdagen ha varit nere på historiskt låga nivåer.

Internationella energimyndigheten, IEA, publicerade på fredagen sin månadsrapport med uppdaterade prognoser. Efterfrågeprognoserna för 2012 och 2013 sänktes något, samtidigt som utbudsprognoserna. Rapporten visade också att produktionen i Iran har fortsatt att sjunka, men även Saudiarabien har dragit ned på produktionen. Irans produktion, som enligt IEA i september låg på 2,63 miljoner fat per dag, var därmed den lägsta på 23 år.

Enligt statistik från USA:s energidepartement, DOE, på torsdagen steg de amerikanska lagren av råolja med 1,7 miljoner fat under förra veckan, i stort sett i linje med förväntningarna enligt Bloomberg News analytikerenkät och API:s utfall på onsdagen.

Lagren av bensin minskade med 0,5 miljoner fat. Här väntades lagren öka med 0,3 miljoner. Den största avvikelsen noterades i kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna, sjönk med 1,50 procentenheter till 86,7 procent. Analytikerna räknade i genomsnitt med att kapacitetsutnyttjandet skulle ha varit oförändrat.

Italiens utrikesminister Giulio Terzi sa till Bloomberg News att Europa är redo att skärpa sanktionerna mot Iran om samtalen om landets kärnteknikprogram går i stå. Han sa också att ett militärt agerande mot Iran inte skulle vara effektivt.

Bland basmetallerna har kopparns tremånaderstermin sjunkit med 74 dollar till 8.166 dollar per ton, medan zinkpriset sjunkit 28 dollar till 1.939.

I en Bloomberg News-enkät spår 14 av 31 bedömare att kopparpriset ska sjunka nästa vecka, medan tio är neutrala. Det är den största andelen negativt inställda sedan 1 juni.

"Vad vi behöver härifrån för ännu ett rally är att se att de kvantitativa lättnaderna slår igenom i efterfrågan på koppar och jag tror inte att efterfrågan kommer att komma fram förrän vi ser behov att fylla på lagren i Kina i februari eller mars. Så länge som Kinas data är lite av en besvikelse, så kommer det att vara dåligt för kopparn", sa Angus Staines på UBS till Bloomberg News.

Bedömarnas negativa inställning har dock ännu inte återspeglats i hur hedgefonder har ställt in sig. Spekulerares nettolånga positioner låg den 2 oktober på den högsta nivån sedan augusti 2011.

Statistik från Kina visade under förmiddagen att nya lån sjönk till 623,2 miljarder yuan från tidigare 703,9. Det var betydligt lägre än förväntningarna som låg på 700 miljarder yuan.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld en oförändrat på knappt 1.768 dollar per uns, medan silvret var ned 0,12 dollar till 33,87.

Noteringar kl 11.45
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  -0,19 USD  91,88
Brent, första termin  -1,03 USD  114,68Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  -74 USD  8.166
Zink  -28 USD  1.939
Aluminium  -18 USD  1.998
Nickel  -348 USD  17.377
Bly  -26 USD  2.158
Tenn  -187 USD  21.713Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  +0,20 USD  1.767,55
Silver  -0,12 USD  33,87Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull  +0,0038 USD  0,7109


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?