Annons

Stockholmsbörsen: <br />Nedgångssviten bruten

Stockholmsbörsen tickade successivt uppåt under torsdagen, om än inte med samma kraft som de ledande europeiska handelsplatserna, och därmed bröts sviten med tre dagars minusvind. Att kreditvärderingsinstitutet S&P sent på onsdagskvällen sänkte Spaniens kreditbetyg kan paradoxalt nog ha lyft riskviljan. På pluskontot bokfördes stark amerikansk sysselsättningsstatistik.

"Trots en initial knäreflexreaktion i europeisk öppning verkar det som att marknaden till stor del har skakat av sig oron. Detta kan vara en reflektion av hopp om att kreditvärderingsinstitutets aktion medför att Spanien ber om räddning tidigare", skrev investmentbanken Nomura i en marknadskommentar.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg 0,4 procent till indexnivån drygt 1.065. Börsomsättningen uppgick till över 9 miljarder kronor. Inklusive Burgundy, Bats Chi-x samt Turquoise, var den drygt 11 miljarder.

Den internationella makroscenen sveptes alltså återigen in i spanska färger, då krislandet närmar sig skräpstatus enligt S&P. Samtidigt väntas Moody's, det andra större kreditvärderingsinstiutet, sänka Spaniens kreditbetyg till just skräpstatus när det är färdigt med sin översikt.

På andra sidan Atlanten var det dock vara annat ljud i skällan då antalet nyanmälda arbetslösa i USA var betydligt färre än väntat.

För svenskt vidkommande hade råvarubolag en framgångsrik torsdag då SSAB steg nästan 4 procent och Boliden klättrade över 2 procent.

Vidare steg MTG drygt 1 procent. Marknaden drog en lättnadens suck då mediebolaget inte verkar ha några planer att köpa de nordiska tillgångar, däribland svenska tv-kanalen Kanal 5, som tyska Prosieben har lagt ut till försäljning. Detta enligt Reuters.

Bland bolagen som hämmade indexutvecklingen i Stockholm återfanns Skanska som backade 0,4 procent. Berenberg Bank har inlett bevakning av byggbolaget med rekommendationen sälj.

Nokia sjönk drygt 1 procent inför nästa veckas kvartalsrapport.

Teliasonera steg högst marginellt. Turerna kring bolagets affärer i österled samt styrelsens och vd:s vara eller inte vara fortsatte att skapa rubriker.

På bankfronten sänkte Citigroup sin rekommendation för SEB till sälj, från tidigare neutral. Aktien steg dock 0,4 procent. Bland övriga storbanker sjönk SHB något medan Nordea steg drygt 1 procent.

B&B Tools steg nästan 5 procent. Bolaget har utsett Ulf Lilius från dotterbolaget Tools Momentum till ny vd.

Studsvik backade däremot knappt 7 procent. Vd Anders Jackson har i samråd med bolagets styrelse fattat beslutet att lämna företaget vid en senare tidpunkt.

Gruvbolaget Semafo retirerade 3 procent till 28,50 kronor sedan det rapporterat sin guldproduktion för det tredje kvartalet.

På rapportscenen klev Venue Retail Group och Avanza fram. Den förstnämnda steg nästan 10 procent medan Avanza gick i motsatt riktning och sjönk med drygt 2 procent.

Onsdagens största surdeg, emissionsdrabbade Opcon, fortsatte sin resa söderut och sjönk ytterligare nästan 10 procent på torsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?