Annons

Stockholmsbörsen: Kurserna kryper långsamt uppåt<br />

Säljknappen dominerade när Stockholmsbörsen inledde handeln på torsdagen, men allt eftersom har kurserna krupit upp närmare nollstrecket. Två rapporter, flera vd-byten och Spanien står på agendan i dag.

SIX Generalindex var vid klockan 10.21 oförändrad vid 316 och OMXS30-index var oförändrad vid 1.062. Omsättningen var 1,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 2,6 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

På OMXS30 handlas H&M ned med 0,7 procent, medan Ericsson stiger 0,3 procent.

I Europa stiger majoriteten av börserna något, men den spanska och den italienska börsen backar. S&P har sänkt Spaniens kreditbetyg till BBB-, från tidigare BBB+. Utsikterna för kreditbetyget är fortsatt negativa.

"På finansmarknaderna väntar man fortsatt på signaler om att Spanien kommer att be om krishjälp från EMU:s räddningsfond, vilket kan öppna för att ECB kan inleda stödköp av spanska statsobligationer", skriver Handelsbanken.

Storägaren Rune Andersson sågar klädkedjan KappAhls styrelse. Efter ännu en emission har Andersson tappat tålamodet med styrelsen, skriver Dagens Industri. Andersson nobbar nu att ställa upp som garant för bolagets nyemission på 375 miljoner kronor.

"Nyemissionen visar att både styrelse och banker har medverkat till en ansvarslös utdelningspolitik".

KappAhl avancerar med 1,1 procent efter gårdagens rapportsläpp som bidrog till att kursen stängde på minus 25 procent.

Oljebolaget Lundin Petroleum har genom Lundin Norway slutfört prospekteringsborrningen i brunnen 6201/11-3 i PL519. Borrningen påträffade olja i en tunn reservoarsekvens. Tunn olja och osäker distribution av reservoaren ger dock inte grund för uppskattade resurser i detta läge, heter det. Aktien stiger med 0,6 procent till 157,00 kronor.

Internetmäklaren Avanza redovisar ett resultat före skatt på 42 miljoner kronor för det tredje kvartalet, vilket kan ställas mot föregående års 103 miljoner. Även intäkterna föll tillbaka, och Avanza uppger att kvartalet fortsätter att präglas av oroligheter på marknaden. Avanza är ned 1,5 procent.

Venue Retails resultat före skatt försämrades till -0,5 miljoner i det fjärde kvartalet, från fjolårets 4,2 miljoner kronor. Utdelningen höjdes till 1,50 kronor, från noll året innan. Försäljningen i jämförbara butiker ökade med 3 procent i september. Venue Retail stiger med 6,9 procent.

Förutom de två rapporterna har dagens tema varit vd-byten.

Studsviks vd Anders Jackson lämnar företaget, Ulf Lilius blir ny vd för B&B Tools, och Kimmo Väkiparta tar över vd-posten på BE Group. Studsvik backar, medan B&B Tools stiger och BE Group handlas oförändrat.

SEB, SKF och Assa Abloy återfinns bland dagens rekommendationsjusteringar.

Citigroup har sänkt rekommendationen på SEB till sälj, från tidigare neutral. Men banken stannade inte där, utan har höjt riktkursen för de övriga tre svenska storbankerna Nordea, Swedbank och Handelsbanken.

SEB är ned 0,2 procent, Nordea stiger 0,3 procent,

Handelsbanken är oförändrad och Swedbank är upp 0,7 procent.

Vidare har Societe Generale sänkt rekommendationen på SKF från köp till behåll. Den franska banken har också sänkt Assa Abloy till sälj. SKF är ned 0,6 procent till 142,60 kronor, och Assa Abloy backar 0,6 procent till 213,30 kronor.

Veckans Affärer rekommenderar sälj av Hakon Invest i sin senaste utgåva. Holländska Ahold vill släppa greppet om ICA och sätta bolaget på börsen. Det kan verka som mumma för den andra storägaren Hakon Invest. Men snarare hotar det såväl aktieägare som handlare och hela den framgångsrika affärsmodellen, skriver tidningen. Hakon Invest backar 1,6 procent.

Och Di Dimension rekommenderar avvakta för investmentbolaget Investor, som är upp med 0,1 procent.

Senare under dagen kommer en rad statistik från USA, däribland nya arbetssökande. Antalet öppet arbetslösa i Sverige uppgick i september till 219.000 personer, motsvarande 4,7 procent av arbetskraften, visar data från Arbetsförmedlingen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?