ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Så jobbar en bostadsklippare

  • Foto: Colourbox
De köper lägenheter, renoverar dem snabbt och gör en enkel förtjänst på flera hundra tusen kronor. Men de skumma inslagen är flera på denna dolda marknad. Di.se har tagit del av en pilotstudie som kartlägger de okända professionella bostadsklipparna.

KTH-doktoranden Rickard Engström har tillsammans med professor Hans Lind skrivit en pilotstudie baserat på intervjuer med 12 personer som förtjänar sitt uppehälle genom att köpa och sälja bostäder i spekulationssyfte. Det är den första svenska studien i sitt slag. På engelska används begreppet ”flippers”. 

I studien framträder flera intressanta mönster:

De professionella bostadsklipparna är ofta män i trettioårsåldern. Endast en av de intervjuade var en kvinna. Spekulationsaffärerna betraktas av personerna som en tillfällig sysselsättning.

De gör snabba pengar. I snitt landar förtjänsten på 200.000 till 400.000 kronor för en lägenhetsaffär som tar mellan två och fyra månader från köp till försäljning. Flera personer uppgav i intervjuerna att de ville ha en vinstmarginal på 20 procent på bostadsaffären. Men den bästa flippers-affären som Rickard Engström hört talas om var bättre än så.

”Det var en kille som köpte en lägenhet för 1.250.000 kronor. Han sålde den senare för 2.025.000 efter att ha lagt 200.000 på den”, säger Rickard Engström som även har arbetat som fastighetsmäklare i många år.

Spekulanterna siktar in sig på lägenheter med stort renoveringsbehov och kan genom upparbetade kontakter med hantverkare snabbt renovera en nedgången lägenhet till oigenkännlighet.

”Vårt intryck är att det är vanligt bland spekulanter att betala hantverkarna under bordet, vilket betyder att de vare sig betalar inkomstskatter eller arbetsgivaravgifter”, skriver författarna.

De flesta arbetar med en lägenhet i taget, men några opererar i större skala och en av de intervjuade arbetade med hela 10 lägenheter parallellt.

Gruppen har en positiv roll att spela på bostadsmarknaden, konstaterar författarna.

”Bra spekulanter flyttar ett objekt från en marknad med låg efterfrågan till en marknad med högre efterfrågan och de gör detta på ett sätt som är mer effektivt än om säljaren eller köparen gjort det själv”, skriver de i studien.

Samtidigt är avarterna flera och i kölvattnet på en bostadsaffär där yrkesklippare har varit inblandade hittar man inte sällan svarta pengar och lurade kunder.

”Vissa är riktigt seriösa, men merparten är oseriösa. De gör inte ett juste jobb som följer regelboken och de kan exempelvis inte stå för reklamationer. Det innebär att många som köper de här nyrenoverade lägenheterna går på en nit.”

Vissa har upparbetade samarbeten med fastighetsmäklare. Ju större skala på affären, desto vanligare tycks det vara.

”Det kan också finnas en informell överenskommelse att mäklaren kommer att anlitas när spekulanten säljer lägenheten, i synnerhet om spekulanten får köpa den utan att den läggs ut på marknaden. Det betyder att mäklaren kan få arvode två gånger inom loppet av en kort period”, skriver författarna i studien.

Det här är en avart som man borde kunna komma tillrätta med, enligt Rickard Engström.

"En person som har köpt en bostad bör inte få anlita samma mäklare inom exempelvis 6-9 månader", säger han.

Det finns flera hinder som gör spekulationsaffärerna till ett randfenomen. En är att bostadsrättsföreningarna kan sätta käppar i hjulet. Dessutom är bankerna skeptiska att låna ut pengar till dessa bostadsaffärer, enligt studien. Ändå har spekulationsaffärerna blivit fler på tio års sikt, spår Rickard Engström.

”Under mina tio år som mäklare har det blivit väldigt mycket vanligare”, säger han.

Intervjuerna gjordes under årsskiftet 2010/2011. Sedan dess har marknaden i Stockholmsregionen rört sig i sidled. Hur den svagare marknaden har påverkat yrkeskåren framgår inte av studien, men Rickard Engström tror att det kan ha haft en dämpande effekt.

”De här personerna gillar att handla mest i en uppåtgående marknad. En del av vinsterna beror på att priserna stiger”, säger Rickard Engström.

Tyck till