ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

S vill ha en villa för alla

  • Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
Socialdemokraterna i Stockholms län vill skaka liv i det gamla folkhemmet och föreslår nu en storsatsning på nya egnahemsbostäder. Reglerade priser och statliga kreditgarantier ska få fart på bostadsbyggandet, är det tänkt.

Partikongressen har tidigare ställt sig bakom en ny egnahemssatsning. Initiativet togs av Socialdemokraterna i Stockholm, som nu gått vidare och försökt konkretisera planerna.

Förebilden finns i Enskede och Bromma, där några av landets största egnahemsområden växte upp i Tallkrogen och Norra Ängby under 1930- och början av 1940-talet. Nu vill Socialdemokraterna i Stockholms län bygga vidare på samma tanke.

”Det är fortfarande många som drömmer om en egen täppa. Men bostadspriserna måste anpassas efter vanligt folks ekonomi”, säger Helene Hellmark Knutsson, oppositionslandstingsråd i Stockholm, till di.se.

De nya egnahemsbostäderna ska inte få kosta mer än 2 till 2,5 miljoner kronor, anser hon. Samtidigt vill hon att staten ska gå in med lånegarantier för att stötta hushåll som inte har råd med de 15 procent som krävs i kontantinsats enligt bolånetaket.

”Genom lånegarantierna går det att få in fler förstagångsköpare. Men det är viktigt att garantierna kopplas till ett pristak, annars är risken att man tvärt om pressar upp priserna”, säger Helene Hellmark Knutsson.

För att hålla nere priset bör det vara små, enkla hus med en liten gräsplätt. Tanken är att husen ska kunna masstillverkas enligt några få typmodeller. De minsta egnahemsbostäderna från 1930-talet ligger på drygt 50 kvadratmeter.

”Det är viktigt att husen är yteffektiva, men jag tror nog att de måste vara lite större i dag. Jag skulle gissa på att vi behöver komma upp till 100 kvadratmeter”, säger Helene Hellmark Knutsson.

Hur många bostäder handlar det om?
”Det har vi inte bestämt än, det får komma i nästa steg”, säger hon.

För att ytterligare pressa kostnaderna bör de nya husen byggas med tomträtt en bit utanför staden, där marken inte är lika attraktiv. Som exempel nämns Haninge och Botkyrka i södra delen av länet.

”Det kan inte vara i de mest centrala lägena, det viktiga är att det finns bra förbindelser med kollektivtrafiken”, säger Helene Hellmark Knutsson.

Även om det nuvarande förslaget utgår från Stockholm, hoppas hon få med sig partikamraterna i hela landet. Frågan kommer bland annat tas upp inför partikongressen i april nästa år.

”Nyproduktion av egnahem skapar flyttkedjor som frigör bostäder i det övriga beståndet. De som flyttar in i nytt hus kanske frigör en medelstor lägenhet, som i sin tur frigör två mindre lägenheter”, säger Helene Hellmark Knutsson.

Men är det inte bättre att satsa på flerbostadshus, när det är så stor brist på bostäder?
”I centrala lägen där marken är dyr och attraktiv ska man självklart bygga flerfamiljshus och lägenheter. Poängen med egnahemsbyggandet är att frigöra bostäder i det befintliga beståndet”, säger Helene Hellmark Knutsson.

Samtidigt som Finansinspektionen infört ett bolånetak vill ni att staten ska ge lånegarantier för hushåll som inte lever upp till bolånetaket. Tror du inte att det här kan uppfattas som dubbelmoral?
”Det är viktigt att dämpa den skenande prisutvecklingen i Stockholms innerstad och de mest attraktiva områdena runt omkring. Då är bolånetaket ett sätt, problemet är att det skjuter blint mot alla. Kan man hitta en produkt som har ett pristak, så tycker jag att man kan gå in och ge den garantier, utan att röra bolånetaket för de bostäder som är marknadsprissatta”, säger Helene Hellmark Knutsson.

Tyck till