Annons

Räntor och valutor: <br />Nedåt för kronan<br />

Den svenska kronan försvagades och svenska räntor sjönk, mest i kortare löptider, efter data som visade lägre inflation än väntat i september och att arbetsmarknadsutsikterna fortsätter att försvagas.

Den tvååriga obligationsräntan sjönk som mest 5 punkter, till 0,65 procent, för att senare stiga till 0,67 procent. Tioårsräntan sjönk 1 punkt, till 1,48 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten vidgades till -3 punkter (-1).

Euron stärktes 6 öre mot kronan, till 8,67, medan dollarn stärktes 2 öre till 6,70. TCW-index steg till 120,44 (119,73).

Såväl euro/sek som TCW-index ligger därmed åter på nivåerna från mitten av juli, efter att ha noterats till 8:18 respektive 115,35 som lägst i augusti.

SCB redovisade att KPI steg 0,4 procent i september jämfört med augusti, och lika mycket jämfört med september 2011. Det var lägre än de 0,6 procent som väntades för båda jämförelseperioderna enligt SME Direkts prognosenkät, och väl under de +0,9 procent som prognosbanan i Riksbankens septemberuppföljning pekade mot.

Enligt flera analytiker berodde avvikelsen mot prognoserna främst på att de säsongsnormala prishöjningarna på kläder och skor blev mindre än väntat, vilket kan bero på svag försäljning och kronans förstärkning. Samtidigt var livsmedelsinflationen lägre än väntat i september, och boräntorna sjönk också något mer än beräknat.

KPIF-inflationen, KPI med fast ränta, var 0,9 procent i september, enligt SME Direkts enkät väntade analytiker +1,0 procent medan Riksbankens prognosbana pekade mot 1,2 procent.

Tidigare på torsdagsmorgonen redovisade Arbetsförmedlingen att den öppna arbetslöshet var 4,7 procent i september, upp från 4,6 procent i september 2011. Mer intresse riktades dock mot att antalet varsel uppgick till 7.300, det högsta månadsvärdet på tre år och en ökning med 2.800 jämfört med september 2011. Flest varslade fanns inom tillverkningsindustrin, och andra branscher med relativt höga varseltal var uthyrnings- och byggnadsverksamheten samt handeln.

Clas Olsson, Arbetsförmedlingens analyschef, sade i en kommentar att arbetsmarknaden nu försvagas, men ännu så länge är det inte fråga om någon markant uppgång av arbetslösheten.

"De många varslen och de något fallande platssiffrorna tyder emellertid på en mer pessimistisk syn hos arbetsgivarna inför framtiden, vilket talar för en fortsatt försvagning av arbetsmarknaden", sade Clas Olsson.

Flera analytiker konstaterade att den nya informationen ökar sannolikheten för att Riksbanken ska sänka räntan på nytt redan i oktober, men en majoritet av bedömarna verkar ännu luta mer mot att Riksbanken ändå väljer att avvakta vid det kommande räntemötet.

Inkommande data den senaste tiden har varit något blandad, men även om augustidata över såväl tjänst- som industriproduktionen överraskat positivt så har de negativa konjunkturöverraskningarna varit fler. Med utgångspunkt från detta fanns det möjligen vissa förväntningar om att vice riskbankschefen Per Jansson skulle kommentera den aktuella utvecklingen i sitt anförande i Karlstad på torsdagen, men hans anförande fokuserade helt på ett försvar för Riksbanksmajoritetens penningpolitiska hållning generellt.

Per Jansson kommenterade och besvarade utförligt den kritik som framförts, främst på senare tid, bland annat om att Riksbanken "systematiskt" missat inflationsmålet, men bjöd inte på några signaler om hans inställning inför räntemötet om knappt två veckor.

Spanska statsobligationsräntor steg kraftigt på torsdagsmorgonen efter att Standard & Poor's på onsdagskvällen sänkt sitt kreditbetyg för Spanien till BBB- från BBB+, med negativa utsikter.

"De negativa utsikterna för det långsiktiga kreditbetyget återspeglar vår uppfattning om de betydande riskerna mot Spaniens ekonomiska tillväxt och budgetutfall, och bristen på klar riktning i euroområdets policy. Den fördjupade ekonomiska recessionen begränsar den spanska regeringens policyalternativ", skrev S&P.

Spaniens betyg är därmed bara ett steg från skräpstatus, precis som hos Moody's.

Analytiker noterade, enligt Bloomberg News, att investerare nu bör förbereda sig för att Spaniens kreditbetyg kan sänkas till nivåer under "investmentgrade" (till skräpnivå) inom några månader. Men det sänkta betyget kan också bli en faktor som snabbar på processen mot en spansk ansökan om ESM-stöd, vilket i sin tur kan öppna för att ECB börjar köpa spanska statspapper via OMT-programmet.

Uppgången i spanska räntor gröptes ur efterhand på torsdagen samtidigt som euron vände uppåt efter en tidigare nedgång. Elaine Lin, räntestrateg vid Morgan Stanley, sade till Bloomberg News att investerare ser OMT-programmet som en tämligen trovärdig "backspärr", vilket dämpade intresset att sälja framför allt kortare spanska statpapper inför en eventuell ytterligare spansk betygssänkning.

Euron pressades också nedåt i den inledande handeln efter S&P:s Spanienbesked, men vände senare upp i takt med att riskhumöret förbättrades generellt. Räntorna i euroområdets kärnländer gav också efter hand upp ett initialt nedställ.

Amerikanska statspappersräntor sjönk relativt kraftigt efter den svenska marknadens stängning på onsdagen. Marknaden tog stöd av ett negativt riskklimat och oväntat stark efterfrågan i en emission av tioåriga statsobligationer.

USA-räntorna vände åter uppåt på torsdagen, delvis drivet av positionsjustering inför en emission av 30-årsobligationer på torsdagskvällen, men också av oväntat positiv jobbmarknadsindikation.

Antalet nyanmälda arbetslösa sjönk oväntat till 339.000 personer förra veckan, den lägsta nivån på fyra år, från 369.000 veckan före. Analytiker hade väntat en liten uppgång.

Marknadsaktörer reagerade med viss tveksamhet på informationen, enligt en talesperson för arbetsmarknadsdepartementet brukar antalet nyanmälda arbetslösa i vanliga fall stiga första veckan varje kvartal. Nu var det framför allt en delstat som låg bakom större delen av nedgången i antalet nyanmälda arbetslösa, men det dröjer till nästa vecka innan det kommer besked om vilken delstat det handlar om.

USA:s utrikeshandel genererade ett underskott på 44,2 miljarder dollar i augusti, det var i linje med förväntningarna och upp från 42,5 miljarder dollar månaden före. Såväl export som import sjönk något i augusti.

Vid den svenska marknadens stängning noterades den amerikanska tioårsräntan till 1,73 procent, 2 punkter lägre jämfört med vid samma tid på onsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?