Annons

Räntor och valutor: Korta svenska räntor backar<br />

Den svenska kronan försvagades mot andra valutor på torsdagsförmiddagen samtidigt som svenska korträntor sjönk efter SCB-data som visade att inflationstakten var lägre än väntat i september.

SCB redovisade att KPI steg 0,4 procent i september jämfört med augusti, och lika mycket jämfört med september 2011. Det var lägre än de 0,6 procent som väntades för båda jämförelseperioderna enligt SME Direkts prognosenkät, och väl under de +0,9 procent som prognosbanan i Riksbankens septemberuppföljning pekade mot.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, noterar i ett kundbrev att största överraskningen i september-KPI var att kläd- och skopriser ökade mindre än väntat, KPI-bidraget blev endast 0,53 procentenheter, att jämföra med Nordeas prognos på 0,66 procentenheter. Enligt Torbjörn Isaksson kan detta bero på svag försäljning och att den starkare kronan har dämpat de säsongsnormala prisökningarna.

KPIF-inflationen, KPI med fast ränta, var 0,9 procent i september, enligt SME Direkts enkät väntade analytiker +1,0 procent medan Riksbankens prognosbana pekade mot 1,2 procent.

Torbjörn Isaksson tror inte att KPIF-avvikelsen är tillräcklig för att motivera Riksbanken att sänka räntan på nytt redan i oktober.

"Inflationsstatistiken är volatil och produktionsutfallen och exportdata har varit hyggliga så här långt, så vi tror inte att Riksbanken har någon brådska att sänka räntan. Istället håller vi fast vid vår bedömning om en räntesänkning i december", skriver Torbjörn Isaksson.

Anna Råman, ekonom på Nykredit, konstaterar dock att september-KPI borde tala för att Riksbanken måste justera ned inflationsbanan påtagligt i oktoberprognosen.

"Dagens data om inflationen och den svagare statistiken över vakanser och varsel som publicerades tidigare på morgonen ökar sannolikheten för en räntesänkning i oktober ytterligare, och vi tror nu att sannolikheten nu är nära 50 procent", skriver Anna Råman, som dock själv ännu lutar mot att det dröjer till i december innan Riksbanken sänker styrräntan med ytterligare 25 punkter.

Tidigare på torsdagsmorgonen redovisade Arbetsförmedlingen att den öppna arbetslöshet var 4,7 procent i september, upp från 4,6 procent i september 2011. Mer intresse riktades dock mot att antalet varsel uppgick till 7.300, det högsta månadsvärdet på tre år och en ökning med 2.800 jämfört med september 2011. Flest varslade fanns inom tillverkningsindustrin, och andra branscher med relativt höga varseltal var uthyrnings- och byggnadsverksamheten samt handeln.

Clas Olsson, Arbetsförmedlingens analyschef, sade i en kommentar att arbetsmarknaden nu försvagas, men ännu så länge är det inte fråga om någon markant uppgång av arbetslösheten.

"De många varslen och de något fallande platssiffrorna tyder emellertid på en mer pessimistisk syn hos arbetsgivarna inför framtiden, vilket talar för en fortsatt försvagning av arbetsmarknaden", säger Clas Olsson.

Efter vissa nedsidesöverraskningar i den senaste svenska informationen är intresset kanske större än vanligt inför vice Riksbankschefen per Janssons tal i eftermiddag, klockan 13.50. Han talar i Karlstad, under rubriken: "Min syn på inflationsmålspolitiken", vilket antyder att han mer kommer att beröra hans generella policyhållning än hans inställning till aktuella data, men det ena kanske inte behöver utesluta det andra.

Enligt protokollet från Riksbankens penningpolitiska möte i september övervägde Per Jansson då om räntan skulle kunna lämnas oförändrad, och samtidigt signalera en "rejäl sannolikhet" för en räntesänkning i oktober. Effekten på de ekonomiska prognoserna skulle bli ungefär de samma, men givet att det lägre kostnadstrycket i form av snabbare produktivitetsökning och den starkare kronan inte var en framtida risk utan ett realiserat faktum drog Per Jansson slutsatsen att han skulle ställa sig bakom beslutet att sänka styrräntan omedelbart.

Beträffande hans tidigare kommentarer om att hushållens skuldsättning på marginalen varit ett argument som talade emot en räntesänkning klargjorde Per Jansson i september att "en avvikelse från inflationsmålet kan tolereras, men att det inte kan röra sig om att sikta på en inflationsutveckling som aldrig når upp till målet under de närmaste tre åren".

Per Jansson betonade dock samtidigt att hushållens skuldkvot inte hade minskat utan låg kvar på en hög nivå såväl historiskt som internationellt. Riskerna hade inte ökat sedan i juli, men Per Jansson uteslöt inte att det kan ske framöver.

I övriga Europa vänder tyska långräntor marginellt uppåt på förmiddagen efter ett nedställ i torsdagens inledande handel. Euron vänder samtidigt svagt uppåt i takt med att ledande Europabörser vänder upp efter morgonens nedgång.

Spanska obligationsräntor stabiliseras samtidigt på 5-9 punkter högre nivåer än på onsdagen, i spåren på S&P:s sänkning av Spaniens kreditbetyg till BBB-, från BBB+. Analytiker noterar, enligt Bloomberg News, att investerare nu bör förbereda sig för att Spaniens kreditbetyg kan sänkas till nivåer under "investmentgrade" (till skräpnivå) inom några månader. Men det sänkta betyget kan också bli en faktor som snabbar på processen mot en spansk ansökan om ESM-stöd, vilket i sin tur kan öppna för att ECB börjar köpa spanska statspapper via OMT-programmet.

I USA kommer handelsbalans för augusti klockan 14.30, med ett väntat underskott på 44,0 miljarder dollar jämfört med -42,0 miljarder föregående månad. Samtidigt väntas importpriser för september och nyanmälda arbetslösa, som väntas ha ökat med 3.000 till 367.000 under förra veckan.

Klockan 16.00 talar vidare Fedguvernören Jeremy Stein under rubriken: "Okonventionella tider, okonventionella metoder". Klockan 18.30 talar vidare Fedchefen i Philadelphia, Charles Plosser (icke röstande i år), om de ekonomiska utsikterna.

Torsdag kl 10.50 (onsdag 16.15)
USD/SEK  6:7162 (6:6768)
Statsobl 2y  0,65 -0,7
EUR/SEK  8:6497 (8:6071)
Statsobl 10y  1,45 -1,49
EUR/USD  1:2879
(1:2891)
Räntegap/ty  -1 (-1)
US obl 10y  1,68 -1,75
Tysk obl 10y  1,46 -1,5


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?