Annons

Stockholmsbörsen: Volvo och&nbsp; Ericsson sänker kurserna<br />

Stockholmsbörsen tappade något mer än de ledande europeiska handelsplatserna på onsdagen.

Bland annat backade Volvo efter sänkt prognos från Cummins. Även Ericsson och Telia Sonera återfanns bland förlorarna.

Stockholmsbörsens OMXS30 hade tappat 0,9 procent till indexnivån 1.064,4, kring klockan 14.10. Börsomsättningen uppgick då kring 5 miljarder kronor.

I Europa noterades FTSE 100, DAX, CAC och Euro Stoxx från oförändrade till 0,3 procent lägre.

Volvo retirerade runt 2 procent. Dieselmotorföretaget Cummins sänkte på tisdagskvällen sina prognoser för intäkter och ebit för helåret 2012 mer än väntat.

Ericsson och Nokia tappade vidare 2,1 respektive 2,5 procent sedan Bank of America Merrill Lynch återupptagit bevakning av bolagen med rekommendationen underperform.

I den negativa vågskålen återfanns även Teliasonera, som tappade knappa 2 procent. Banco Santander har sänkt rekommendationen för aktien till undervikt.

Vidare skrev Dagens Nyheter, med hänvisning till anonyma källor, att Teliasoneras vd Lars Nyberg kommer att tvingas sluta i förtid efter bolagets ifrågasatta affärer och att jakten på en efterträdare har börjat.

Bolagets styrelseordförande Anders Narvinger skrev i en kommentar till detta att styrelsen har fullt förtroende för vd Lars Nyberg. Processen att finna en efterträdare påbörjades redan innan debatten om Teliasoneras affärer österut började.

Bland indextunga bolag lindrade H&M nedgången med 0,2 procents uppgång. Credit Suisse var stor nettoköpare.

Boliden och Lundin Mining steg 0,6 respektive 0,5 procent med stöd av köprekommendationer från Goldman Sachs.

Av kvartalsrapporten som Kappahl levererade på morgonen framgick att bolagets rörelseresultat, exklusive oväntade negativa engångsposter, enbart blev 46 miljoner kronor (17) med en rörelsemarginal på 4,1 procent. I SME Direkts konsensusprognos låg snittestimatet på ett rörelseresultat om 68,2 miljoner och en rörelsemarginal på 5,7 procent. I jämförbart butiksbestånd var försäljningen 7,8 procent lägre, att jämföra med en väntad minskning om 2,6 procent.

Kappahls styrelse meddelade samtidigt att den har för avsikt att föreslå en garanterad nyemission om cirka 375 miljoner kronor med företrädesrätt för aktieägarna. Bolagets aktie backade runt 23 procent till 4:74 kronor.

På tal om emissioner föreslog även Opcon en sådan inför onsdagens öppning, aktien föll kring 30 procent.

Dannemora Mineral meddelade på morgonen att en riktad emission, som aviserades efter tisdagens börsstängning, tillför bolaget 130 miljoner kronor före emissionskostnader. Aktien retirerade dryga 20 procent innan den handelsstoppades.

Nordic Mines fortsatte ned ytterligare nära 11 procent på onsdagen i spåren av tisdagens svaga guldproduktionsbesked.

Efter svensk stängning i kväll publicerar Federal Reserve sin regionala konjunkturrapport Beige Book.

Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen noterade en oregelbunden utveckling, kring 14-tiden.

Aluminiumjätten Alcoa inledde på sedvanligt manér den amerikanska rapportsäsongen på tisdagskvällen med ett något bättre underliggande resultat per aktie än väntat. Bolaget sänkte dock samtidigt sin prognos för aluminiumkonsumtionen globalt i år med 1 procentenhet till 6 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?