Annons

USA-börser: Muntra inköpare <br />ger stark start<br />

New York-börsen öppnade veckan klart positivt efter fredagens tillbakagång.

Spanska statsobligationsräntor sjönk 5-8 punkter efter landets bankstresstester och helgens besked att Spanien justerar upp sin bedömning av statsskulden, något som följdes av breda börsuppgångar globalt. Ett starkt inköpschefsindex gav ytterligare näring.

Dow Jones Industrial Average var upp 1,1 procent till 13.583 vid klockan 16.45, och det bredare S&P 500 steg 0,9 procent till 1.454. Nasdaq Composite tilltog 0,6 procent till 3.135. Runt 160 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och 460 miljoner aktier på Nasdaq.

"Det märks ett visst genomslag för det faktum att europeiska aktier och spanska obligationer går upp. Det är en sak mindre att oroa sig för, och aktier blir det investeringsslag som folk föredrar", sade Richard Sichel, fondförvaltare vid Philadelphia Trust, till Bloomberg News.

Klockan 16 rapporterades september månads amerikanska inköpschefsindex (ISM) ha stigit till 51,5 från 49,6. Analytikerna hade spått 49,7 enligt Bloomberg, och Dow Jones-index sköt fart utan att ta hänsyn till en samtidigt rapporterad byggnadsinvesteringssiffra som kom in sämre än väntat: en minskning med 0,6 procent i augusti i stället för en väntad ökning på 0,5 procent.

I övrigt, tidigare på måndagen, märktes uppreviderad tillverkningsstatistik för eurozonen i september på makrofrontens pluskonto, medan Kinas inköpschefsindex steg mindre än väntat och USA:s sjönk under september, till skillnad från vad preliminära data gav vid handen. För euroområdet steg inköpschefsindex ungefär i linje med förväntningarna.

Sektormönstret på S&P 500, där samtliga sektorer var upp, var riskhungrigt, med finans och råvaror i topp på plus 1,5 procent, medan mindre cykliska infrastrukturbolag och telekombranschaktörer ökade minst.

Bolagsmässigt låg HP och Bank of America i topp på storbolagsindexet med uppgångar kring 3 procent, och Microsoft var med en nedgång på en knapp procent det enda av de 30 bolagen i indexet som backade. Google, som genom sina webbaserade program konkurrerar med Microsofts Officepaket, steg ungefär lika mycket och passerade för första gången Microsoft i börsvärde. Vart och ett av bolagen värderas till strax under 250 miljarder dollar.

Bland övriga bolag märktes bland annat Astrazeneca, som sjönk 1,4 procent i New York efter att dess nya vd avbröt läkemedelsföretagets återköpsprogram strax före börsöppningen.

Onlinerekryteringsföretaget Monster Worldwide steg 4,0 procent till ett börsvärde på 901 miljoner dollar efter uppgifter i Financial Times-ägda nyhetstjänsten DealReporter om en förestående försäljning till en private equity-aktör. Monster köpte 2001 svenska börsnoterade Jobline för 1,2 miljarder kronor, där största ägare var grundaren Lars-Henrik Friis-Molin och Bonniers.

På obligationsmarknaden steg den 10-åriga amerikanska statspappersräntan med knappt 1 punkt till 1,64 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?