Annons

Räntor och valutor: Euron tappar<br />

Amerikanska statspappersräntor steg svagt i längre löptider efter den svenska marknadens stängning på fredagen, samtidigt stärktes dollarn marginellt mot euron och japanska yen.

Marknadsaktörer höll ögonen på resultaten från stresstestet av de spanska bankerna, som publicerades på fredagskvällen, och det kapitalbehov som framkom var enligt åtminstone vissa marknadsaktörer mindre än väntat.

Testresultatet visade att spanska banker har ett totalt kapitalbehov på 59,3 miljarder euro, varav det mest problemtyngda institutet, Bankia, står för 24,7 miljarder euro. Sju banker, inklusive storbankerna Banco Santander, Banco Bilbao Viscaya Argentaria och Banco Sabadell, bedöms inte ha något behov av kapitaltillskott.

"Det är insikten om att det inte var så illa som befarat. Det fanns tidigare rykten om att det kunde vara så mycket som 150 miljarder euro", sade Jason Rogan, chef för statspapper vid mäklarhuset Guggenheim Partner, till Bloomberg News.

Det slutliga resultatet av stresstesterna visade också ett lägre kapitalbehov än de 62 miljarder euro som konsultfirman Oliver Wyman, som genomförde stresstesterna, uppskattade i juni. Och initiala kommentarer tyder på att testerna uppfattas som trovärdiga.

"Testerna förefaller trovärdiga med god metodologi, och det var vad Spanien behövde göra. Men marknaderna kommer ändå att testa dem", sade Luis Garicano, ekonomiprofessor vid London School of Economics, till Bloomberg News.

EU-kommissionen meddelade på fredagskvällen att beslut om statsstöd kommer att fattas de kommande månaderna och i november väntas de första spanska bankerna kunna rekapitaliseras. Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker sade å sin sida att statsstödet kan bli mindre än 60 miljarder euro. Stödpaketet från i juli, 100 miljarder euro, är därmed "mer än tillräckligt" för att täcka behoven, inklusive en säkerhetsmarginal,

Spaniens biträdande finansminister, Fernando Jimenez Latorre sade för sin del att Spanien i slutänden bara kan behöva omkring 40 miljarder euro i stöd från EU-paketet. Detta eftersom Spanien har upprättat en så kallad "Bad Bank", som kan hjälpa bankerna att reducera sitt kapitalbehov genom att de kan ta in kapital genom att sälja verksamheter.

På måndagens USA-agenda riktas blickarna mot ISM-index för industrin september samt data över bygginvesteringar i augusti, båda publiceras klockan 16.00.

Enligt Bloomberg News enkät väntas ISM-index ha stigit till 49,8 i september från 49,6 i augusti. Bygginvesteringarna väntas ha ökat 0,5 procent i augusti, efter en oväntad nedgång med 0,9 procent i juli.

Klockan 18.30 ska också Fedchefen Ben Bernanke tala om penningpolitik i Indianapolis.

Senare i veckan riktas blickarna i hög grad mot amerikansk sysselsättningsdata för september, där den officiella rapporten väntas på fredag. Enligt Bloomberg News enkät väntas sysselsättningen ha ökat med 115.000 personer totalt i september, 130.000 i den privata sektorn. I augusti blev utfallen oväntat svaga +96.000 respektive +103.000.

Arbetslösheten väntas samtidigt ha ökat till 8,2 procent i september, efter en nedgång till 8,1 procent i augusti till följd av minskat arbetskraftsdeltagande.

På veckans USA-agenda riktas också blickar mot ISM-index för tjänstesektorn i september, på onsdag, och protokollet från Fomc-mötet den 12-13 september, på torsdag.

Asien inledde veckans handel i en överlag svag tendens, euron försvagades mot dollarn och japanska yen och japanska och amerikanska statspappersräntor sjönk i en marknad som präglades av tillväxtoro och intresse för säkra placeringar.

Kina håller helgstängt hela veckan för nationaldagsfirande, men det hindrar inte att konjunkturdata rapporteras in normalt. På måndagen publicerades det nationella industri-PMI för september, som steg till 49,8 från 49,2 i augusti. Enligt Bloomberg News enkät väntade analytiker dock en uppgång till 50,1 i september.

I Japan visade Bank of Japans Tankanrapport ett vikande sentiment inom tillverkningsindustrin under tredje kvartalet. Index för det stora industriföretagen sjönk till -3, från -1 under andra kvartalet, vilket dock var något bättre än väntade -4.

Sentimentsindex för de stora tjänsteföretagen var oförändrat på 8 under tredje kvartalet, jämfört med andra kvartalet vilket var bättre än väntade 6.

Även om Tankanrapporten visade en något mindre svag bild än befarat noterar ekonomer att den indikerar en negativ tillväxt i den japanska ekonomin.

"Japan kommer troligen få två kvartal i rad med kontraktion, perioderna juli-september och oktober-december. Exporten är det viktigaste skälet till den ekonomiska kontraktionen", sade Kiichi Murashima, chefekonom vid Citigroup Global Markets Japan, till Bloomberg News.

Även i Europa står industri-PMI för september i visst fokus på måndagen, det definitiva indexet för euroområdet publiceras klockan 9.58, och index för storbritannien publiceras en halvtimme senare.

Senare i veckan riktas europeiska blickar mot räntebesked från såväl Bank of England som ECB på torsdag, men förväntningarna om nya penningpolitiska åtgärder är denna gång mycket begränsade.

I Sverige publicerar Silf/Swedbank industri-PMI för september klockan 8.30. Enligt SME Direkts prognosenkät väntas index ha stigit till 46,5, från oväntat svaga 45,1 i augusti.

På tisdag publicerar Riksbanken sin rapport med företagsintervjuer, och på fredag publicerar SCB statistik över tjänsteproduktionen i augusti.

Noteringar 5.45
USD/SEK 4,273611 (6:5433) EUR/USD 2,000694 (1:2876)
EUR/SEK 3,354861 (8:4273) USD/JPY 77:88 (77:85)
Jp obl 2 0,1 -0,1 Jp obl 10 0,77 -0,78
Ty obl 2 0,02 -0,03 Ty obl 10 1,44 -1,44
US obl 2 0,23 -0,23 US obl 10 1,61 -1,62


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?