Annons

Räntor och valutor: Euron återhämtar sig<br />

Europeisk statsobligationsräntor öppnar måndagens handel på oförändrade till marginellt högre nivåer jämfört med fredagens stängning. Euron återhämtar sig samtidigt i den europeiska morgonhandeln efter ett tydligt nedställ i den tidiga Asienhandeln.

Spanska obligationsräntor handlas ungefär i linje med tyska räntor i den tidiga handeln efter beskeden på fredagen om att spanska banker behöver kapitaltillskott på knappt 60 miljarder euro, samt att Spanien har justerat upp sin bedömning av statsskulden.

Asiatiska marknadsaktörer markerade tillväxtoro efter att Bank of Japans Tankanrapport för andra kvartalet och Kinas industri-PMI för september signalerat en fortsatt svag Asienkonjunktur.

Senare visade dock industri-PMI från Indien och Ryssland en något mer gynnsam utveckling i september. Det indiska indexet var oförändrat 52,8 jämfört med i augusti och det ryska indexet steg till 52,4 i september från 51,0 i augusti.

Även i Europa står industri-PMI för september i visst fokus på måndagen, det definitiva indexet för euroområdet publiceras klockan 9.58, och index för Storbritannien publiceras en halvtimme senare.

På måndagen återvänder också företrädare för den så kallade trojkan till Aten för att fortsätta arbetet med det grekiska reformprogrammet. Den tyska tidningen Wirtschaftswoche rapporterade i helgen att Grekland kommer att få nästa utbetalning ur stödpaketet, 31 miljarder euro, trots att den kommande trojkarapporten kommer att visa att villkoren för stödet inte riktigt har uppfyllts.

Enligt tidningen kommer Grekland att motta en lista på ekonomiska åtgärder som måste antas av parlamentet vid ett visst datum, och pengarna kommer att utbetalas efter godkännandet.

Senare i veckan riktas europeiska blickar mot räntebesked från såväl Bank of England som ECB på torsdag, men förväntningarna om nya penningpolitiska åtgärder är denna gång mycket begränsade. Däremot hoppas marknadsaktörer på att ECB-chefen Mario Draghi kan ge lite kompletterande besked om bankens nya obligationsköpsprogram, OMT, vid presskonferensen efter räntebeskedet.

Svenska statsobligationsräntor noterar endast obetydliga förändringar i den tidiga måndagshandeln. Kronan handlas något svagare mot euron jämfört med noteringarna vid den svenska stängningen på fredagen efter en negativ konjunktursignal.

Silf/Swedbanks industri-PMI sjönk oväntat till 44,7 i september efter oväntat svaga 45,1 i augusti. Enligt SME Direkts enkät väntades en uppgång till 46,5 i september.

PMI visar därmed fortsatt en betydligt svagare bild av den svenska industrikonjunkturen än KI-barometerns konfidensindex för tillverkningsindustrin. Silf/Swedbank konstaterar att september-PMI visar att "industrins motståndskraft mot den svaga omvärldskonjunkturen har försvagats ytterligare".

De underliggande delindexen bjöd inte heller på några ljuspunkter i september, orderindex steg visserligen något jämfört med i augusti, men noteras ändå till svaga 42,1. Sysselsättningsindex sjönk till 43,0 i september från 45,1 i augusti.

På tisdag publicerar Riksbanken sin rapport med företagsintervjuer, och på fredag publicerar SCB statistik över tjänsteproduktionen i augusti.

På måndagens USA-agenda riktas blickarna mot ISM-index för industrin september samt data över bygginvesteringar i augusti, båda publiceras klockan 16.00.

Enligt Bloomberg News enkät väntas ISM-index ha stigit till 49,8 i september från 49,6 i augusti. Bygginvesteringarna väntas ha ökat 0,5 procent i augusti, efter en oväntad nedgång med 0,9 procent i juli.

Klockan 18.30 ska också Fedchefen Ben Bernanke tala om penningpolitik i Indianapolis.

Senare i veckan riktas blickarna i hög grad mot amerikansk sysselsättningsdata för september, där den officiella rapporten väntas på fredag. Enligt Bloomberg News enkät väntas sysselsättningen ha ökat med 115.000 personer totalt i september, 130.000 i den privata sektorn. I augusti blev utfallen oväntat svaga +96.000 respektive +103.000.

Arbetslösheten väntas samtidigt ha ökat till 8,2 procent i september, efter en nedgång till 8,1 procent i augusti till följd av minskat arbetskraftsdeltagande.

På veckans USA-agenda riktas också blickar mot ISM-index för tjänstesektorn i september, på onsdag, och protokollet från Fomc-mötet den 12-13 september, på torsdag.

Noteringar 9.00
USD/SEK 4,2375 (6:5433) Statsobl 2y 0,68 -0,68
EUR/SEK 3,402778 (8:4273) Statsobl 10y 1,48 -1,48
EUR/USD 3,403472 (1:2876) Räntegap/ty 4 -4
US obl 10y 1,62 -1,62 Tysk obl 10y 1,44 -1,44


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?