Annons

Europabörser: Rally efter <br />spanska stresstester<br />

De europeiska börserna återhämtade sig på måndagen efter att börserna sjönk på fredagen inför det stresstest av spanska banker som föll ut någorlunda väl.

På eftermiddagen stärkte det amerikanska inköpschefsindexet, som kom in avsevärt starkare än väntat.

EuroStoxx 50 stängde upp 1,8 procent och det bredare Bloomberg European 500 steg 1,4 procent. Bland de större handelsplatserna avancerade FTSE 100 med 1,3 procent, tyska DAX med 1,5 procent och franska CAC40 med 2,5 procent.

Samtliga sektorer på Bloomberg European 500 steg, med råvaru- och finansbolag i topp med uppgångar på drygt 2 procent. Detaljhandels- och telekombolag steg minst, och belgiska dagligvaruhandlaren Colruyt backade drygt 2 procent efter att häromdagen ha lämnat en vinstprognos som gjorde analytikerna besvikna. Enligt Nomura pressas bolagets marginaler av dess lägsta pris-garanti.

Spanien var fortsatt i fokus, och dess 10-årsränta kröp under 6-procentsnivån. IBEX 35-index gick upp 1,2 procent, det vill säga något mindre än de större handelsplatserna. Banco Popular, som var en av de banker som bedöms behöva kapital i ett pressat scenario, avvisade nödhjälp och aviserade en nyemission. Aktien backade 6,2 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?