Annons

Asienbörser: Råvaror tynger<br />

Börserna i Asien tickade överlag nedåt på måndagen medan Kinabörserna höll helgstängt. Klockan 7.40 var indexet MSCI Asia Apex 50, som exkluderar japanska aktier, 0,2 procent ned. Sektorerna råvaror samt verkstad tyngde utvecklingen.
Foto:Shizuo Kambayashi

I Japan var Topix och Nikkei 1,1 respektive 1,0 procent lägre. Biltillverkaren Toyota backade dryga 2 procent.

Den japanska tillverkningsindustrin bedömning av konjunkturläget sjönk under tredje kvartalet, visade Bank of Japans kvartalsvisa Tankan-rapport. Index över stora tillverkningsindustriföretag sjönk till -3 från -1 föregående kvartal, alltjämt aningen bättre än ekonomernas förväntningar på -4, enligt Bloomberg News prognosenkät.

"Den senaste tidens data såsom industriproduktion och realexport indikerar en kraftig nedgång i den inhemska ekonomin. Även om dessa septembersiffror visar tecken på ett försämrat affärssentiment tyder de på att tillverkningsföretag inte är så negativa om framtida tillstånd som tidigare data har indikerat", skriver ekonomerna på Nomura i en kommentar.

Kinas inköpschefsindex för industrin steg enbart till 49,8 i september, jämfört med 49,2 föregående månad. Enligt Bloomberg News enkät väntades en uppgång till 50,1.

Börserna i Shanghai och Shenzhen samt även Hongkong håller helgstängt på måndagen, likaså sydkoreanska Kospi.

Australiska S&P/ASX 200-indexet var oförändrat.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?