1515
Annons

Stockholmsbörsen: Svajig start på veckan

Stockholmsbörsen har inlett måndagens handel med små nedgångar efter en långhelg med trettondagsfirande och fredagsstängt.

De ledande börserna ute i Europa, som hade ordinarie öppettider i fredags, visade upp en något bättre utveckling. Fokus under måndagen lär åter riktas mot eurozonens skuldsituation, ett ämne som Merkel och Sarkozy väntas diskutera i Berlin idag. På bolagsfronten har AstraZeneca upprepat sin helårsprognos före börsöppning.

SIX Generalindex var klockan 09.53 ned 0,1 procent till 300. OMXS30 hade backat med 0,2 procent till 1.000. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 1,8 miljarder kronor.

Under måndagen möts Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy i Berlin. Det blir 2012 års första möte mellan det två ledarna, som försöker ta fram en färdväg för att rädda eurosamarbetet. Merkel och Sarkozy väntas hålla en gemensam presskonferens cirka klockan 13.30. Träffen kan ses som ett förmöte inför det stora EU-toppmötet i slutet av månaden.

På bolagsfronten upprepade AstraZeneca under morgonen sin prognos om ett resultat per aktie för kärnverksamheten, i den nedre delen av interallet 7,20 till 7,40 dollar för helåret 2011. Anledningen till prognosupprepningen var att AstraZeneca under en rutinmässig insamling av konsensus från analytikerna, av misstag råkat lämna konfidentiell information i ett kalkylblad.

Denna felaktigt utskickade information var dock för gammal för bolagets antaganden och speglar inte AstraZenecas bild av den finansiella utvecklingen för helåret 2011 eller därefter. AstraZeneca ökade 1,1 procent till 324,90 kronor.

Bland de mest omsatta aktierna föll Ericsson 1,8 procent, H&M -0,4 procent, medan Volvo var upp 0,3 procent.

De svenska bankerna hade en svagare dag än sina europeiska kollegor på måndagen. I sektorn har Citigroup sänkt sin rekommendation på Swedbank till neutral, från tidigare köp. Riktkursen på 100 kronor upprepas. Aktien föll 0,5 procent till 93,75 kronor.

Citigroup sänkte även riktkurser för övriga svenska banker. Nordea föll 0,7 procent, SEB -0,4 procent och Handelsbanken var ned 0,3 procent.

Mediebolaget MTG har tecknat ett avtal om att förvärva 100 procent av Latvijas Neatkariga Televizija (LNT) i Lettland för ett icke tillkännagivet kontantbelopp. LNT är Lettlands näst största fri-TV-operatör och driver den nationella kanalen LNT, den ryskspråkiga kanalen TV5 samt underhållningskanalen LMK. Aktien ökade 0,4 procent till 322,10 kronor.

Olje- och gasbolaget PA Resources genomsnittliga oljeproduktion var 8.400 fat per dag under det fjärde kvartalet. Den totala produktionen låg på 776.200 fat och det genomsnittliga försäljningspriset var 104 dollar per fat. I december var den genomsnittliga produktionen per dag 9.500 fat olja. Aktien gick fram 4,6 procent till 2,53 kronor.

På analysfronten har Collins Stewart sänkt rekommendationen på oljebolaget Lundin Petroleum till behåll, från tidigare köp. Riktkursen höjs dock från 133 till 190 kronor. Aktien ökade 1,3 procent till 178,20 kronor.

Enquest har kommit överens med Canamens om att förvärva två av deras bolag, vars tillgångar omfattar 20 procent intresse i oljefyndigheten Kraken i brittiska Nordsjön. EnQuest kommer initialt att betala 45 miljoner dollar kontant och sedan ytterligare 45 miljoner dollar kontant, med förutsättning att Krakens utvecklingsplan godkänns av energi- och klimatdepartementet. Aktien avancerade 7,9 procent till 11,55 kronor.

Makroagendan är relativt tunn idag. Klockan 12.00 presenterar Tyskland industriproduktionen för november. Efter USA-börsernas stängning under måndagskvällen inleder aluminiumjätten Alcoa den amerikanska rapportsäsongen.


Innehåll från Karolinska UniversitetsjukhusetAnnons

Samverkan är nyckeln till framtidens cancervård

Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, och Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet.
Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, och Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet.Foto:Andrea Björsell & Ulf Sirborn

I takt med att fler tekniker utvecklas och ser dagens ljus talas det alltmer om ett paradigmskifte inom cancervården. Några som är måna om att driva forskningen framåt genom samverkan är Karolinska Institutet. Med en gemensam satsning på precisionsmedicin med Karolinska Universitetssjukhuset och cellterapier för cancerpatienter vill de sätta patienten i första rummet. 

Forskning, innovation och utbildning inom bland annat cancer står högt i kurs hos Karolinska Institutet. I februari 2021 etablerades Precisionsmedicinskt centrum Karolinska (PMCK) – ett virtuellt centrum med syfte att skapa förutsättningar för att ta precisionsmedicin hela vägen från forskning in i hälso- och sjukvårdens vardag. Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, menar att precisionsmedicin är den enda – och rätta – vägen att gå. 

– Begreppet precisionsmedicin är på fleras läppar. Anledningen till att det är så aktuellt är att vi ser en utveckling som är remarkabel. Vi har en fantastisk utökning av nya kunskaper, tekniker och diagnostiska verktyg där vi också genererar mer och mer data på varje patient. Cancerområdet är ett av de områden som har kommit längst inom utvecklingen av precisionsmedicin, drivet av utvecklingen av ny kunskap och nya tekniker, målstyrda mer precisa läkemedel samt nya biomarkörer, säger hon. 

Läs mer om precisionsmedicin här

Unikt samarbete

Precisionsmedicin syftar till att ge patienter behandling och vård som är skräddarsydd utifrån patientens behov och förutsättningar. Fördelarna är många och ger vinster för både individ och samhälle. Bland annat möjlighet till tidig diagnostik och effektivare behandlingar. 

– Vi måste rigga sjukvården så att vi kan nå vårt mål – att kunna erbjuda rätt behandling i rätt tid till varje enskild patient. PMCK är ett unikt samarbete mellan Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset som hoppas göra det här möjligt, säger Anna Martling. 

Ett annat centrum där samverkan står i fokus är NextGenNK. Centrumet är Vinnova-finansierat och syftar till utvecklingen av nästa generations cellterapier mot cancersjukdomar. Företrädare är aktörer inom akademin, hälso- och sjukvården och industrin. 

–  Centrumet koordineras av Karolinska Institutet och samarbetar med Karolinska Universitetssjukhuset och ett tiotal framstående nationella och internationella industripartners. Mycket av den utveckling som sker inom cellterapier sker i synergier mellan dessa områden, säger Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet. 

Här läser du mer om NextGenNK

”Ett spännande fält”

Han förklarar att många industrier och företag ser fördelaktigt på samarbete med universiteten där man kan få del av ny kunskap. Samtidigt får universiteten ta del av nyttiggörande upptäckter i praktiken. 

Sedan centrumet startades upp i början av januari 2020 har forskningen gått snabbt framåt. 

– Vi har nya läkemedelskandidater, i form av tumörspecifika immunceller, i klinisk prövning. Det är ett spännande fält med stor utvecklingspotential där vi hoppas kunna göra stor skillnad i framtidens cancerbehandling. Dock är det inte enkelt med terapier. Det handlar om levande läkemedel som ska fungera som mini-missiler för att eliminera tumörceller hos den cancersjuka patienten. Men, genom samarbete mellan de olika parter tror och hoppas vi att vi kan driva vården framåt och göra skillnad, säger Hans-Gustaf Ljunggren. 

Fakta: Cancer Research  
Cancer Research KI är en paraplyorganisation för cancerforskningen vid KI med över 300 forskningsgrupper. Genom kombinationen av cancerforskning - med forskare inom ett flertal olika discipliner - och klinisk onkologi, verkar organisationen för att främja nya upptäckter som kan hjälpa patienter och gynna samhället. Till organisationens uppdrag hör även att synliggöra spetsforskningen inom cancerområdet vid KI. Här kan du läsa mer om Cancer Reseach KI.  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Karolinska Universitetsjukhuset och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?