Annons

Stockholmsbörsen: Svag start på veckan

Stockholmsbörsen inledde den nya börsveckan med nedgång efter trettondagshelgen. Telekom och banker fanns bland bolagen som var ned. De ledande europeiska börsindexen handlades oregelbundet vid lunchtid inför en presskonferens med Merkel och Sarkozy kring 13.30.

"Vi räknar med att kombinationen av svagare vinster, ytterligare försämring av tillväxten i euroområdet under det första kvartalet samt vidare politisk spänning troligen kommer att trycka ned aktier. Först senare under det första halvåret kommer det troligen en mer hållbar återhämtning", skrev Goldmans Sachs aktiestrateger i London i en rapport daterad den 8 januari, rapporterade Bloomberg News.

Klockan 12.55 var OMXS30 ned 0,5 procent till noteringen 997,6. Omsättningen var 4,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 7,3 miljarder kronor.

I Europa var Euro Stoxx 50 och CAC 40 oförändrade medan FTSE 100 och DAX tappade 0,1 respektive 0,2 procent.

Klockan 11 på måndagen inledde Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy ett möte i Berlin som följs av en presskonferens kring 13.30. Vid mötet ska de bland annat fortsätta arbetet med detaljerna om den finanspolitiska pakt med striktare budgetregler som beslutades om vid EU-toppmötet den 9 december.

Råvarubolagen Boliden och Lundin Petroleum gav stöd åt OMXS30 med uppgångar på 2,6 och 2,2 procent.

Deutsche Bank skrev i en analysuppdatering att gruvsektorn är undervärderad när vi går in i 2012. Banken höjde riktkursen på Boliden till 130 kronor, från 123 kronor.

Statoil meddelade på morgonen att det har funnit olja i Barents Hav där även Lundin Petroleum bedriver borrning.

Inom sektorn, utanför OMXS30, steg Enquest 7,5 procent till 11:50 kronor. Bolaget har köpt 20 procent i fyndigheten Kraken i den brittiska delen av Nordsjön för 45 miljoner dollar kontant och därefter ytterligare 45 miljoner sedan en utvecklingsplan för fyndigheten färdigställts och godkänts.

Telekom tyngdes av fortsatta svaga tecken kring sektorn. Ericsson B backade 1,3 procent till 67:10 kronor. Aktien har därmed tappat 4,7 procent under inledningen av 2012.

"Vi har haft vinstvarningar ute från amerikanska bolag och förväntningar är att volymerna för telekomutrustning i USA är lägre än man tidigare trott. Det har bidragit till en osäkerhet i marknaden kring Ericssons fjärde kvartal", sade en telekomanalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Nokia var ned 2,0 procent till 35:66 kronor. RF Micro Devices, som tillverkar halvledare för produkter inom mobila kommunikationslösningar, vinstvarnade under trettonhelgen. Inte heller Motorola Mobility nådde upp till analytikernas förväntningar under fjärde kvartalet.

Inom finans var SHB A, Nordea och SEB A ned mellan 0,8 och 1,9 procent. Citi har justerat ned riktkurser inom banksektorn samt sänkt rekommendationen på Swedbank till neutral från köp. Swedbank A tappade 0,9 procent.

Carnegie har höjt Björn Borg till köp, från sälj. Aktien var upp 2,6 procent till 40 kronor.

Epicept har engagerat investmentbanken Suntrust Robinson Humphrey som strategisk rådgivare rörande preparatet Amiket. Uppdraget går ut på att finna det strategiska alternativ för smärtlindringspreparatet som maximerar aktieägarvärdet. FDA gav nyligen klartecken för en fas 3- studie av preparatet.

Epicept-aktien var ned 1,3 procent till 2:27 kronor.

I USA stängde Dow Jones och S&P 500 svagt ned på fredagskvällen medan Nasdaq Composite var svagt upp. USA-terminerna var i stort oförändrade strax före 13.

Måndagens amerikanska makroagenda är tunn. I fredags noterades en oväntad nedgång av arbetslösheten i USA i december till 8,5 procent, från 8,6 procent i november. Ekonomer väntade sig en uppgång till 8,7 procent.

Efter amerikansk stängning på måndagskvällen inleder aluminiumjätten Alcoa på sedvanligt manér rapportsäsongen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?