1515
Annons

Stockholmsbörsen: Osäker start väntas

Terminerna för de ledande europeiska börsindexen noterades kring noll inför måndagens öppning. På förmiddagen håller Merkel och Sarkozy årets första krismöte.

"Europa är fortsatt en risk. Vi kommer förmodligen att se mer smärta innan vi får se en lösning", sade fondförvaltaren Lee King Fuei på Schroders till Bloomberg News.

En knapp halvtimma före öppning var Euro Stoxx- terminen oförändrad. CAC och FTSE-motsvarigheterna hade samtidigt stigit 0,1 procent medan DAX-terminen backat 0,1 procent.

Europabörserna noterades överlag ned på fredagen, medan Stockholmsbörsen höll trettondagshelgstängt.

Klockan 11 på måndagen möts Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy i Berlin, följt av en presskonferens cirka klockan 13.30. Vid mötet ska de bland annat fortsätta arbetet med detaljerna om den finanspolitiska "pakt" med striktare budgetregler som beslutades om vid EU-toppmötet den 9 december.

På bolagsfronten meddelade Enquest att det köper 20 procent i fyndigheten Kraken i den brittiska delen av Nordsjön. Enquest betalar initialt 45 miljoner dollar kontant och därefter ytterligare 45 miljoner sedan en utvecklingsplan för fyndigheten färdigställts och godkänts av myndigheterna.

Epicept har engagerat investmentbanken Suntrust Robinson Humphrey som strategisk rådgivare rörande preparatet Amiket. Uppdraget går ut på att finna det strategiska alternativ för smärtlindringspreparatet som maximerar aktieägarvärdet. FDA gav nyligen klartecken för en fas 3- studie av preparatet.

På rekommendationsfronten har Carnegie höjt Björn Borg till köp, från sälj. Exane BNP Paribas har justerat ned riktkurserna på Volvo och Scania till 86 respektive 90 kronor.

I USA stängde Dow Jones och S&P 500 svagt ned på fredagskvällen medan Nasdaq Composite var svagt upp. USA- terminerna var i stort oförändrade på måndagsmorgonen.

Måndagens amerikanska makroagenda är tunn. I fredags noterades en oväntad nedgång av arbetslösheten i USA i december till 8,5 procent, från 8,6 procent i november. Ekonomer väntade sig en uppgång till 8,7 procent.

Efter amerikansk stängning på måndagskvällen inleder Alcoa på sedvanligt manér rapportsäsongen.


Innehåll från Cancer Research KIAnnons

Samverkan är nyckeln till framtidens cancervård

Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, och Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet.
Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, och Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet.Foto:Andrea Björsell & Ulf Sirborn

I takt med att fler tekniker utvecklas och ser dagens ljus talas det alltmer om ett paradigmskifte inom cancervården. Några som är måna om att driva forskningen framåt genom samverkan är Karolinska Institutet. Med en gemensam satsning på precisionsmedicin med Karolinska Universitetssjukhuset och cellterapier för cancerpatienter vill de sätta patienten i första rummet. 

Forskning, innovation och utbildning inom bland annat cancer står högt i kurs hos Karolinska Institutet. I februari 2021 etablerades Precisionsmedicinskt centrum Karolinska (PMCK) – ett virtuellt centrum med syfte att skapa förutsättningar för att ta precisionsmedicin hela vägen från forskning in i hälso- och sjukvårdens vardag. Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, menar att precisionsmedicin är den enda – och rätta – vägen att gå. 

– Begreppet precisionsmedicin är på fleras läppar. Anledningen till att det är så aktuellt är att vi ser en utveckling som är remarkabel. Vi har en fantastisk utökning av nya kunskaper, tekniker och diagnostiska verktyg där vi också genererar mer och mer data på varje patient. Cancerområdet är ett av de områden som har kommit längst inom utvecklingen av precisionsmedicin, drivet av utvecklingen av ny kunskap och nya tekniker, målstyrda mer precisa läkemedel samt nya biomarkörer, säger hon. 

Läs mer om precisionsmedicin här

Unikt samarbete

Precisionsmedicin syftar till att ge patienter behandling och vård som är skräddarsydd utifrån patientens behov och förutsättningar. Fördelarna är många och ger vinster för både individ och samhälle. Bland annat möjlighet till tidig diagnostik och effektivare behandlingar. 

– Vi måste rigga sjukvården så att vi kan nå vårt mål – att kunna erbjuda rätt behandling i rätt tid till varje enskild patient. PMCK är ett unikt samarbete mellan Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset som hoppas göra det här möjligt, säger Anna Martling. 

Ett annat centrum där samverkan står i fokus är NextGenNK. Centrumet är Vinnova-finansierat och syftar till utvecklingen av nästa generations cellterapier mot cancersjukdomar. Företrädare är aktörer inom akademin, hälso- och sjukvården och industrin. 

–  Centrumet koordineras av Karolinska Institutet och samarbetar med Karolinska Universitetssjukhuset och ett tiotal framstående nationella och internationella industripartners. Mycket av den utveckling som sker inom cellterapier sker i synergier mellan dessa områden, säger Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet. 

Här läser du mer om NextGenNK

”Ett spännande fält”

Han förklarar att många industrier och företag ser fördelaktigt på samarbete med universiteten där man kan få del av ny kunskap. Samtidigt får universiteten ta del av nyttiggörande upptäckter i praktiken. 

Sedan centrumet startades upp i början av januari 2020 har forskningen gått snabbt framåt. 

– Vi har nya läkemedelskandidater, i form av tumörspecifika immunceller, i klinisk prövning. Det är ett spännande fält med stor utvecklingspotential där vi hoppas kunna göra stor skillnad i framtidens cancerbehandling. Dock är det inte enkelt med terapier. Det handlar om levande läkemedel som ska fungera som mini-missiler för att eliminera tumörceller hos den cancersjuka patienten. Men, genom samarbete mellan de olika parter tror och hoppas vi att vi kan driva vården framåt och göra skillnad, säger Hans-Gustaf Ljunggren. 

Fakta: Cancer Research  
Cancer Research KI är en paraplyorganisation för cancerforskningen vid KI med över 300 forskningsgrupper. Genom kombinationen av cancerforskning - med forskare inom ett flertal olika discipliner - och klinisk onkologi, verkar organisationen för att främja nya upptäckter som kan hjälpa patienter och gynna samhället. Till organisationens uppdrag hör även att synliggöra spetsforskningen inom cancerområdet vid KI. Här kan du läsa mer om Cancer Reseach KI.  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cancer Research KI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?