1515
Annons

Råvaror: Oljan vände ned

Priserna på ädel- och basmetaller var blandad under måndagseftermiddagen, medan oljan vände ned till att sjunka för tredje dagen i rad.

Negativa konjunktursignaler från Tyskland tyngde såväl olje- som kopparpriset, även om fortsatt oro för utvecklingen i Persiska viken råder - dock möjligen något stillad. Skuldkrisen i Europa fortsätter att prägla hela råvarusegmentet.

På oljemarknaden visar WTI-oljan i första termin en nedgång på 0:90 dollar per fat till 100:66 vid klockan 19. Brent hade samtidigt vänt en lätt uppgång till en nedgång på 0:70 dollar till 112:36.

Spänningarna i Persiska viken bidrar fortsatt till att hålla oljepriset uppe, med andra ord samma trend som rådde under större delen av förra veckan. Enligt Jeffrey Currie, chef för råvaruresearchavdelningen på Goldman Sachs, är sannolikheten för att Iran skulle stänga Hormuzpassagen dock låg.

Icke desto mindre pågår samtal mellan EU och Saudiarabien för att säkra oljetillgången, och en ökad saudiarabisk oljeproduktion skulle trycka ned priserna. Detta sade Jeffrey Currie i London på måndagen, enligt Bloomberg News, i ett givet att priserna på olja vände nedåt relativt lyckat försök att gjuta olja på orosvågorna.

Samma Jeffrey Currie uttalade sig även om guldpriset, som han tror kan komma att nå ett pris på 1.940 dollar per uns inom 12 månader eftersom amerikanska räntor i likhet med inflationen där väntas förbli låg. Goldman Sachs är fortsatt positiva till råvaror generellt.

På basmetallmarknaden kunde noteras att kopparn sjönk till det lägsta priset på en vecka efter statistik som visade att den tyska industriproduktionen föll mer än väntat, med 0,6 procent, enligt tyska finansdepartementet. Tyskland var världens tredje största kopparanvändare under 2010 enligt analysföretaget CRU, och kopparanvändningen i Europa kan sjunka med 2,6 procent under 2012 enligt Citigroup.

Table


Innehåll från AccountorAnnons

Så hanterar Life Science-bolag sin ekonomi effektivt

Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor.
Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor.

Life Science-bolag genomgår ofta stora förändringar på kort tid vilket också innebär förändringar i krav på legal rapportering. Och rätt ekonomisk information i rätt tid till investerare och marknaden är oerhört viktigt.

Inom Life Science-branschen är bolagen ofta på väg och under förändring. Initialt har bolagen ofta en liten organisation, köper då in olika typer av expertis externt och utvecklar partnerskap. Det är ofta svårt att motivera investeringen i en helt intern ekonomifunktion.

– Att outsourca är en passade och effektiv lösning för denna typ av bolag, säger Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor. 

Peter Einarsson är genuint intresserad av branschen och dess dynamiska bolag. Han har stöttat Life Science-bolag gällande deras ekonomi, redovisning och rapportering i över 20 år. 

– Outsourcing ger företaget snabb tillgång till kunskap och expertis. Vi kan snabbt svara på frågor och vara ett bra bollplank tack vare vår långa erfarenhet från andra liknande bolag, säger Peter Einarsson. 

Läs mer om Accountors samarbeten med Life Science-bolag.

Fokusera på rätt saker

Företagets utveckling handlar mycket om bra strategiska samarbeten och hur man genom partnerskap kan utveckla och leverera läkemedel, produkter och tjänster till marknaden utan att göra allt själv. Redovisning, lönehantering och rapportering tillhör inte bolagets kärnverksamhet och behöver inte göras på företaget. Så att ta hjälp är ett enkelt och effektivt sätt att sköta detta.  

Välj ett bolag att utvecklas med

Det är praktiskt att ta hjälp av ett bolag som kan vara med hela vägen under företagets utvecklingsresa. Som kan stötta under företagets olika faser och vid ändringar i krav på den finansiella rapporteringen. Samt som kan ge den högre kvalitet på rapporteringen som krävs, inklusive rapportering enligt IFRS, om bolaget har en ambition att notera sig. 

– Life Science är en av de mest spännande branscherna att jobba med tycker jag. Kombinationen av intressanta dynamiska bolag där det händer mycket, deras behov av kunskap, ofta snabba puckar och att få följa dem i deras utveckling tilltalar mig. Jag går igång när det kommer utmanande frågor och jag kan hjälpa till, säger Peter Einarsson.

Om Accountor:

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i 7 länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder.

Läs mer om Accountor här.

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?