Annons

Stockholmsbörsen: På plus efter första veckan

Stockholmsbörsen sjönk under torsdagens avkortade handelsdag, i linje med de ledande europeiska handelsplatserna. Nordea och Ericsson tyngde index medan Volvo fanns bland vinnarna. 

"Fokus i dag har legat på emissionen i Frankrike, vilken vi ger tummen upp för. Sedan ser vi lite positionstagande inför viktig amerikansk statistik senare under torsdagen och på fredagen då Stockholm har stängt", säger Jonas Olavi, aktiestrateg vid Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS30 stängde ned 0,4 procent till noteringen 1.002. Årets första börsvecka noterade därmed en uppgång i OMXS30 på 1,4 procent.

Omsättningen under torsdagen var 7,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till närmare 10 miljarder kronor.

Den franska emissionen av obligationer i fyra olika löptider för upp till 8 miljarder euro sågs som ett test för hur hungriga obligationsinvesterarna är att sätta tänderna i franska statspapper, bland annat mot risken för att landets AAA-betyg kan komma att sänkas framöver.

Efter beskedet att emissionen inbringade totalt 7,86 miljarder euro tappade euron ytterligare. Vid 13-tiden handlades euron till strax under 1.284 mot dollarn och har inte varit så svag sedan september 2010.

Störst nedgångar bland storbolagen visade SKF och Nordea, som vardera backade 1,8 procent. Banksektorn noterades också i rött i Europa och i Stockholm gick även SEB och Handelsbanken ned medan Swedbank däremot steg 0,3 procent.

På vinnarlistan återfanns Volvo, som stängde upp 1,4 procent. Orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika uppgick preliminärt till 30.100 enheter i december enligt ACT Research, vilket gav stöd till lastvagnsaktien.

"Vi ser också något av ett cykliskt tema. Alla fondförvaltare har varit defensivt överviktade och den senaste veckans övergång till cykliskt pekar på en möjlig sektorrotation", säger Jonas Olavi.

Nokia handlades upp efter morgonens positiva analys från Credit Suisse. Analyshuset bytte fot och satte rekommendationen outperform från tidigare underperform. Ny riktkurs är 6 euro, från tidigare 4.

Kursuppgången i Nokia tog ytterligare fart under sista handelstimmen, på nygamla spekulationer om en försäljning av smartphoneenheten till Microsoft. Enligt teknikbloggaren Eldar Murtazin ska bolagen träffas snart för att diskutera en affär.

Nokia steg 5,6 procent på Stockholmsbörsen.

Ericsson fortsatte däremot onsdagens nedgång och slutade 0,9 procent lägre. Credit Suisse sänkning av rekommendationen till neutral från tidigare outperform med den nya riktkursen 70 kronor, spädde på oron kring Ericssons tillväxtutsikter.

Astrazeneca har fått se sin rekommendation sänkt av JP Morgan till undervikt från tidigare neutral. Riktkursen är cirka 325 kronor. Läkemedelsaktien sjönk 1,0 procent.

Lundin Petroleum stängde upp 0,1 procent. Bolaget har höjt bevisade och sannolika reserver med 21 procent under 2011 till 211 miljoner fat.

Endomines gruva Pampalo producerade 617 kilo guld under sitt första verksamhetsår, något över den senaste bedömningen av guldproduktionen för 2011. Guldaktien var upp 5,4 procent.

Concentric steg 2,7 procent. Bolaget nämns som en uppköpskandidat i media.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?