1515
Annons

Råvaror: Oljepriset fladdrar

Priserna på basmetaller var fortsatt lägre under torsdagens tidiga kvällshandel. Råoljorna handlades oregelbundet medan guld och silver noterade små uppgångar.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första terminsposition en nedgång om 0:43 dollar till 102:79 dollar per fat vid klockan 18.40. Brent var samtidigt upp 0:07 dollar till 113:17.

Eftermiddagens oljerapport från USA:s energidepartement, DOE, visade att de amerikanska lagren av råolja steg med 2,2 miljoner fat under förra veckan. Enligt Bloomberg News väntades lagren sjunka med 1,0 miljoner fat.

"Detta var helt klart en "bearish" rapport och detta visar att den amerikanska marknadens behov är tillgodosett. Om vi inte tappar på data som dessa beror det troligen på att marknadens fokus ligger på annat håll, som Iran", sade Tim Evans, energianalytiker vid Citi Futures Perspective, till Bloomberg News.

Oljemarknaden har under veckan präglats av säkerhetspolitiska spänningar i Iran, vilket har lett till betydande uppgångar, i synnerhet på tisdagen.

"Vad vi ser är en fundamental dragkamp, kan man säga, mellan två tävlande krafter", sade Ric Deverell, chef för råvaruanalys vid Credit Suisse till Bloomberg Television med hänvisning till eurokrisen och spänningarna kring Iran.

"Oljemarknaden befinner sig i ett volatilt intervall för tillfället och den kommer troligen att fortsätta vara det en tid framöver", fortsatte han.

På basmetallsmarknaden noterades kopparns tremånaderstermin ned 12 dollar till 7.528 dollar per ton. Priset på zink sjönk med 31 dollar till 1.838 dollar per ton, medan nickel backade 130 dollar till 18.665.

"Det verkar som att riskaversionen fortsätter att vara hög, åtminstone inom metallsektorn, vilket troligen kommer att tynga priserna på kort sikt", skrev Commerzbank i ett marknadsbrev.

Bland ädelmetallerna steg spotpriset på guld med drygt 2 dollar till cirka 1.614 dollar per uns, medan silverpriset ökade 0:10 dollar till 29:275.


Innehåll från MölnlyckeAnnons

Mölnlycke vill utveckla sårvården med ny teknik

Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.
Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.

Mölnlycke, ett världsledande företag inom medicinteknik, utvecklar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer. Nu står företaget inför ett kompetensskifte när man vill utveckla nästa generations sårvård med ny teknik.

– Det handlar om att alla sår ska få optimal behandling, genom att rätt diagnos och rätt beslut kring behandling görs vid rätt tidpunkt. Man pratar om ”smarta sårvårdsprodukter”, där digitala lösningar och sensorer kan komma att vara mycket viktiga komponenter. Vi är övertygade om att detta är en del av framtiden inom sårvård, säger Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D. 

För Investor-ägda Mölnlycke är sårvård (Wound Care) det största av företagets fyra affärsenheter, där Operating Room Solutions, Gloves och Antiseptics är de andra. Det Göteborgs-baserade företaget har en lång och stolt historia inom sårvård. Det var Mölnlycke som förändrade sårbehandlingen i grunden när man i början av 90-talet utvecklade Safetac®-teknologin, en lösning som innebär både mindre smärta och minskade skador på huden för patienten vid förbandsbyten.

– Vi drivs av ett starkt kundfokus och innovationsanda. Det finns en passion och drivkraft att göra skillnad för patienter och sjukvården med våra produkter och lösningar, säger Malin. 

Mölnlycke är ett globalt företag med ungefär 8 000 anställda världen över, en storlek som möjliggör snabba beslut och öppenhet för att testa nya lösningar. Det blev tydligt under pandemins första tid, där företaget var snabbt att ställa om och hitta flexibla lösningar för att stötta sjukvården i en svår situation samtidigt som nya arbetssätt för den egna personalen utvecklades.

Behov av kompetensskifte

Mölnlycke bedömer att sårvårdsbranschen nu står inför ett teknikskifte, där ny teknik skulle kunna innebära digital diagnostisering och övervakning av sårläkningen sker i realtid. Om sådan teknik utvecklas och förfinas skulle läkningstiden av ett sår kunna bli kortare samtidigt som effektiviteten i vården för kroniska och svårläkta sår förbättras.

Mölnlycke ser ett stort behov av en rad olika kompetenser för att kunna driva på teknikskiftet. Det handlar dels om ingenjörer med erfarenhet av att jobba med kundnära produktutveckling av sjukvårdsprodukter med erfarenhet inom nya material, konstruktion och industriell design, men också att knyta till sig personer från andra branscher med kompetens inom t.ex. sensorteknik, elektronik och mjukvara. 

Det handlar om långsiktiga kunskapsinvesteringar, betonar Malin, och menar att det är en trygghet att ha en ägare som Investor, som har ett långsiktigt perspektiv och en stor tro på forskning och utveckling.

– Det är en spännande resa vi har framför oss. Vi vill göra skillnad inom sårvården och söker nya taggade medarbetare som vill vara med oss och förverkliga den här visionen, avslutar hon.

Läs mer om de tjänster inom produktutveckling som finns tillgängliga på Mölnlycke just nu.

Om Mölnlycke:
Mölnlycke är ett världsledande företag inom medicinteknik, som designar och levererar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer – från sjukhuset till hemmet. Mölnlycke har ungefär 8000 anställda världen över och ägs till 99% av Investor. 

Vill du veta mer om de lösningar som Mölnlycke erbjuder för att förbättra vårdkvaliteten, läs här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mölnlycke och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?