1515
Annons

Räntor & valutor: Räntorna stiger inför fransk emission

Räntorna i Europas kärna öppnar upp på torsdagen när investerarna nu vänder blickarna mot en fransk emission av längre statsobligationer.

Euron handlas i det närmaste oförändrat mot dollarn jämfört med onsdagens svenska stängning och de flesta Europabörserna öppnar svagt upp. Den svenska kronan har stärkts några öre mot både dollarn och euron.

Svenska räntor stiger ett par punkter över hela linjen, med den tioåriga statsobligationsräntan 2 punkter upp till 1,73 procent. Den tyska tioårsräntan stiger 4 punkter till 1,94 procent.

Franska långräntor stiger ett par punkter inför att Frankrike ska emittera längre statspapper för upp till 8 miljarder euro, den första auktionen sedan landets kreditbetyg sattes på bevakning för eventuell nedgradering.

"Det kommer att bli tufft. Kreditbetyget är en evig fråga. Frankrike har sedan andra halvan av december tappat mot andra AAA-länder. Men givet hur viktigt signalvärdet är i denna första auktion gissar jag att den kommer att gå helt ok", sade Michael Leister, räntestrateg vid DZ Bank i Frankfurt, till Bloomberg News.

Han sade vidare att det är viktigt för Frankrike att lyckas med emissioner av längre statspapper eftersom de är vad investerare och kreditvärderingsinstitut tittar på när de bedömer förtroendet för ett land. Resultatet av emissionerna väntas strax efter klockan 11.

Den svenska räntemarknaden stänger redan klockan 12.00 inför trettondagshelgen och agendan gapar tom.

Från Europa kommer bland annat statistik över orderingången för euroområdets industri i oktober, som väntas ha ökat med 2,5 procent från i september.

Under morgonen kom statistik som visade att försäljningen i den tyska detaljhandeln oväntat sjönk med 0,9 procent mellan oktober och november, den andra månaden i rad med vikande detaljhandel. I årstakt steg försäljningen med 0,8 procent, snäppet högre än väntat.

Amerikanska marknadsräntor har tickat upp några punkter i längre löptider och den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan har sedan onsdagen stigit 4 punkter till 1,99 procent.

Efter den tidiga svenska stängningen kommer en hel del matnyttigt från USA. ADP:s statistik väntas visa att den privata sysselsättningen ökade med 178.000 personer i december, antalet nyanmälda arbetslösa väntas ha minskat till 375.000 personer förra veckan och ISM inköpschefsindex för tjänstesektorn väntas ha stigit till 53,0 i december från 52,0 i november, enligt Bloomberg News enkäter.

När Sverige har stängt för Trettondag jul på fredag kommer dessutom den amerikanska sysselsättningsrapporten för december. Enligt Bloomberg News enkät väntas sysselsättningen öka med 150.000 personer, 175.000 i privat sektor, och arbetslösheten väntas ha stigit till 8,7 procent från 8,6 procent i november.

På valutamarknaden handlas euron till i stort sett samma nivåer mot dollarn som vid onsdagens svenska stängning. En euroförsvagning under natten gröptes ur strax före öppning.

Den svenska kronan har under natten stärkts 4 öre mot dollarn till 6:84 och 5 öre mot euron till 8:85.

SEB:s Richard Falkenhäll noterar i bankens morgonbrev att kronan nu handlas till den starkaste nivån mot euron sedan i mars förra året, trots den osäkerhet som råder om utvecklingen för skuldkrisen i euroområdet och väntade ytterligare räntesänkningar från Riksbanken under våren.

"Det blir alltmer tydligt att synen på den svenska valutan håller på att omvärderas i takt med att investerare i ökad utsträckning verkar ta fasta på starka svenska fundamenta med bland annat låg skuldsättning och budgetbalans", skriver Richard Falkenhäll.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?