1515
Annons

New York-börserna öppnar nedåt

De amerikanska börsindexen inledde i rött på torsdagen. Oro för utvecklingen i den europeiska banksektorn och sänkta vinstprognoser från detaljhandlare vägde tyngre än sysselsättningsdata som var bättre än väntat.

Vid klockan 16.25 var Dow Jones ned 0,6 procent till noteringen 12.344, det bredare S&P 500 var ned 0,5 procent till 1.271, medan Nasdaq Composite noterades 0,1 procent lägre till 2.646. Omsättningen var 160 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 390 miljoner aktier på Nasdaq.

Bland detaljhandlarna som gjorde marknaden besviken med sina försäljningsprognoser hittades J.C Penney, Target och Eli Lilly, vars aktier tappade 6,9, 3,4 respektive 2,3 procent.

"Försäljningsprognoserna var en besvikelse och kan tynga marknaden", sade Stanley Nabi, chef på Silvercrest Asset Management, till Bloomberg News. "Den ekonomiska datan indikerar att företagsledare kan komma att börja anställa i takt med de bättre affärsförhållandena".

Tidigare under dagen lyfte de amerikanska indexterminerna i samband med publiceringen av data som visade att antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA ökade med 325.000 personer i december enligt en undersökning från ADP Employer Services. Enligt Bloomberg News enkät väntades sysselsättningen i mätningen öka med 178.000 personer.

Antalet varsel om uppsägning i USA landade i sin tur på 41.785 i december, enligt Challenger, Gray & Christmas, ned från 42.474 i november, men 30,6 procent högre än i fjol.

På Europascenen var en Fransk obligationsemission, den första sedan landets kreditbetyg sattes på bevakning för eventuell nedgradering, och utvecklingen för regionens banker i blickfånget.

Obligationer med löptid till 2021 såldes för 4,02 miljarder euro till en genomsnittsränta på 3,29 procent, och bud inkom för 1,64 gånger den erbjudna volymen. Vid föregående auktion i december blev räntan 3,18 procent och bid/cover 3,0.

I Spanien ledde bankaktier nedgångarna efter att ekonomiminister Luis de Guindos sagt till Financial Times att han räknar med att den inhemska banksektorn sätter undan 50 miljarder euro ytterligare i reserveringar för dåliga fastighetslån, vilket motsvarar 4 procent av landets BNP.

I Italien fortsatte Unicredit sin branta nedgång efter att häromdagen aviserat villkoren i sin nyemission. Också tyska och franska banker tappade mark i torsdagens handel.

De amerikanska sektorskollegorna klarade sig betydligt bättre. Bank of America och JP Morgan var upp 3,1 respektive 0,6 procent.

På obligationsmarknaden var räntan på den amerikanska tioåringen ned 3 punkter till 1,95 procent.


Innehåll från ZiccumAnnons

Knäcker kostsam kylkedja

Göran Conradson, vd på Ziccum.
Göran Conradson, vd på Ziccum.

Vaccinbolaget Ziccum har utvecklat en teknologi som kan knäcka den kostsamma kylkedjan som i dag fungerar som en bromskloss för vaccinering i låginkomstländer. Vd:n Göran Conradson berättar om innovationen som syftar till att tillgängliggöra covid-19-vaccin till fler – och till en lägre kostnad.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, hade enbart 6,5 procent av befolkningen i låginkomstländer fått sin första vaccindos mot covid-19 i slutet av 2021. Den låga vaccinationsgraden ger fritt spelrum för nya virusvarianter. 

En stor del av problemet är att de vaccin som används i dag måste transporteras i en obruten kylkedja. I vissa låginkomstländer innebär detta att logistiken blir närmast omöjlig. Men vaccinbolaget Ziccum har tagit fram en teknologi, LaminarPace, som kan förändra distributionen i grunden. 

Stor potential för tekniken

– Genom att separera vatten från den aktiva ingrediensen i vaccinet ökar stabiliteten. Ett termostabilt vaccin kan lagras och transporteras utanför kylkedjan, förklarar Göran Conradson, vd på Ziccum, och fortsätter: 

– Nya testresultat visar att vår lufttorkningsteknologi kan användas för att producera termostabila torrpulvervacciner på fyra stora vaccinplattformar. 70 procent av de godkända covid-19-vaccinen och 67 procent av vaccinkandidaterna som genomgår kliniska studier använder en av dessa plattformar. 

Mindre kostsam transport

Att transportera pulvervaccin som behåller sina egenskaper utanför ett kylskåp är inte bara mindre komplicerat, utan också betydligt mindre kostsamt. Här finns alltså möjligheter för att vaccinera fler, till ett lägre pris. 

Enligt Göran Conradson är det stora krafter i rullning för att komma bort från kylkedjan. Vaccinjättarna har börjat undersöka om mindre förpackningar som kräver färre kylskåp kan underlätta processen.

– Problemet är att de fortfarande använder samma grundteknologi för sin vaccintillverkning. Vi kan likna det med det som händer inom bilbranschen, där tillverkare genom olika metoder försöker minska utsläppen från bensin- och dieselbilar. Mitt i detta kommer elbilarna och slår igenom med full kraft. Vi ser att Ziccum kan fylla samma funktion på vaccinsidan, säger han. 

Lever upp till flera hållbarhetsmål

Ziccum jobbar aktivt med flera av FN:s globala hållbarhetsmål där företaget har möjlighet att göra skillnad med sin teknologi. Detta är en viktig nyckel för att positionera sig som en lösning på ett globalt problem, och för att attrahera vaccintillverkare och investerare som kan hjälpa bolaget framåt. 

– Vi är väldigt optimistiska om att vi kommer att nå den kommersiella marknaden. Det är egentligen bara en fråga om när, säger Göran Conradson. 

Om Ziccum
Ziccum utvecklar och kommersialiserar LaminarPace, som är en patenterad teknologi för framställning av torra och stabila formuleringar av världens mest behövda vacciner. Sedan starten har bolaget arbetat för att tillgängliggöra barnvacciner, men fokuserar numera också på vaccin mot covid-19. 

Läs mer på www.ziccum.com 

 

Mer från Ziccum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ziccum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?