1515
Annons

Stockholmsbörsen: Nedåt med resten av Europa

Stockholmsbörsen backade i likhet med de ledande europeiska börsindexen på onsdagsförmiddagen efter de senaste dagarnas starka utveckling. MTG, H&M och telekom tyngde OMXS30. Annonseringen av tysk och portugisisk emission av statspapper förändrade inte signifikant sentimentet.

"Den europeiska skuldkrisen har aldrig riktigt lagt sig. Även om 2011 slutade ganska väl kvarstår risken under 2012. Stater måste finna 800 miljarder euro på finansmarknaden under året, så vi lär ha mycket volatilitet på marknaderna framför oss, åtminstone under det första halvåret", sade John Plassard, chef på Louis Capital Markets, till Bloomberg News.

Vid klockan 12.45 var OMXS30 ned 1,0 procent till noteringen 1.008,8. Omsättningen var 5,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 7,5 miljarder kronor.

I Europa tappade DAX och CAC båda 0,8 procent. Euro Stoxx var 1,3 procent ned medan FTSE 100 tappade 0,1 procent.

Marknadssentimentet förändrades inte nämnvärt till följd av Tysklands och Portugals emissioner av obligationer, vars resultat annonserades strax före lunchtid.

MTG B var största förlorare inom OMXS30 med en nedgång på 3,7 procent till 326:50 kronor. Bolaget kommer att redovisa kostnader av engångskaraktär om cirka 3,2 miljarder för det fjärde kvartalet i och med nedskrivning av goodwill som härrör koncernens bulgariska tv-tillgångar.

"Mycket av nedskrivningen borde vara inprisad sedan länge, men det blir alltid en reaktion när det väl händer", sade en MTG-analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

H&M B hittades också bland förlorarna med en nedgång på 1,8 procent till 218:40 kronor. Strax före öppning redovisade den brittiska konkurrenten Next försäljningssiffror som JP Morgan benämnde som negativa för sektorn som helhet.

Telekom tyngdes av att amerikanska Acme Packet, som säljer utrustning för överföring av röst och data över internet, vinstvarnat under tisdagskvällen. Bolaget hänvisade prognossänkningen till att regionens operatörer håller tillbaka sina investeringar, ett tema som utgjort ett orosmoment för de större leverantörerna av utrustning.

"Det är ju känt att operatörerna i USA höll igen på investeringarna fjärde kvartalet. Men när Ericsson handlas i övre delen av tradingintervallet får sådana här nyheter en kurseffekt", säger Helena Nordman-Knutson, analytiker vid Pareto Öhman, till Direkt.

Ericsson B var ned 1,7 procent.

I Europa hade finansaktier, särskilt bolag med exponering mot skuldkrisen, det tungt. Unicredits emissionsrabatt bidrog till den negativa stämningen.

I Stockholm var de fyra storbankerna ned mellan 0,4 och 1,6 procent.

UBS har sänkt rekommendationen för både Assa Abloy och Atlas Copco till neutral. Investmentbankens tidigare rekommendation på de båda aktierna var köp. SEB Enskilda höjde rekommendationen på Assa Abloy till köp, från behåll.

Assa B var sämst presterande verkstadsbolag inom OMXS30 med en nedgång på 1,6 procent. Atlas A tappade 0,7 procent.

Axfood Närlivs kommer att vara den största matgrossisten till Statoils bensinstationer i Sverige även under 2012, sade Statoils marknadsdirektör Johan Backman för Nyhetsbyrån Direkt. Aktien backade 0,9 procent till 251:20. Carnegie har sänkt rekommendationen på Axfood till sälj från behåll.

Vid lunchtid var marsterminerna för de tre ledande amerikanska börsindexen oförändrade till 0,2 procent ned. Industriorder för november står på eftermiddagens USA-agenda.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?