Annons

Råvaror: Guldet tappar

Under onsdagens tidiga kvällshandel visade såväl råoljor som ädelmetaller en oregelbunden utveckling. Basmetallerna noterade generella nedgångar.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första terminsposition en nedgång 0,08 dollar till 102,88 dollar per fat vid klockan 18.35. Brent var samtidigt upp 0,84 dollar till 112,97.

"Vi tror på en positiv utveckling i oljepriserna. Vad som än händer vecka till vecka, finns det utsikter om sjunkande lager. Prisrörelserna har varit bundna till spänningar i Iran, riskaptiten bland investerare samt till dollarn", sade Gareth Lewis-Davies, analytiker vid BNP Paribas till Bloomberg News.

Råoljorna steg kraftigt på tisdagen, över 4 procent, sedan de geopolitiska spänningarna kring Iran trappats upp ytterligare.

Efter att ett amerikanskt hangarfartyg passerat den Persiska golfen skickade en iransk arméchef en varning till USA om att fartyget inte får återvända till området.

"Vi upprepar normalt inte våra varningar, och vi varnar bara en gång. Vi rekommenderar och betonar att det amerikanska hangarfartyget inte återvänder till den Persiska golfen", sade han, utan att specificera vilka åtgärder som skulle bli aktuella om fartyget återvänder.

Från Pentagons håll svarade talesmannen George Little att den amerikanska flottan bibehåller en "konstant status av hög vaksamhet" i syfte att "säkra det fortsatta, säkra flödet av sjöfartstrafik kring vattendrag som är centrala för den globala handeln".

Utrikesdepartementets taleskvinna Victoria Nuland klargjorde i sin tur att USA "inte söker någon konfrontation". Den amerikanska militären kommer att fortsätta att spela en roll i att säkra navigeringsfrihet, sade hon.

Genomgående positiv makrostatistik var också bidragande gårdagens uppgångar.

Vad gäller lagren kommer American Petroleum Institute, API, på onsdagen att publicera inofficiell statistik över de amerikanska lagren av olja. Inför torsdagens officiella rapport väntar sig analytiker i Bloomberg News prognosenkät att råoljelagren ska ha sjunkit med 0,5 miljoner fat, medan bensinlagren spås ha ökat med 1,0 miljoner, men API-rapporten kan få analytikerna att justera dessa prognoser.

På basmetallsmarknaden noterades kopparns tremånaderstermin ned 232 dollar till 7.558 dollar per ton. Priset på zink sjönk med 14 dollar till 1.864 dollar per ton, medan nickel backade 165 dollar till 18.735.

Bland ädelmetallerna steg spotpriset på guld med 10,32 dollar till cirka 1.614 dollar per uns, medan silverpriset tappade 0,27 dollar till 29,40.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?