1515
Annons

Räntor & valutor: Kronan stärks mot euron

USA-räntorna har noterat små rörelser under tisdagskvällen och onsdagsmorgonen och hållit sig uppe på de högre nivåerna jämfört med måndagen. Detsamma gäller för dollarn.

Den amerikanska tvåårsräntan noteras 1 punkt högre till 0,26 procent, medan den tioåriga motsvarigheten har är oförändrad på 1,95 procent, jämfört med svensk stängningstid på tisdagen.

Federal Reserve presenterade på onsdagen protokollet från det penningpolitiska mötet den 13 december. Där framgick det att Fed vid nästa möte den 24-25 december för första gången kommer att offentliggöra OMFC-ledamöternas egna prognoser för dagslåneräntan, Fed funds. Därefter kommer prognoserna att publiceras vid varje tvådagarsmöte.

Prognoserna kommer visa ledamöternas syn på räntan för det fjärde kvartalet under innevarande år, samt de närmsta kalenderåren och på lägre sikt. Sammanfattningen av prognoserna kommer också att inkludera ledamöternas förväntningar kring när den första räntehöjningen äger rum.

"Det här borde innebära en förlängning av den 'utdragna perioden' innan räntehöjningen", skrev Michael Cloherty, chefräntestrateg vid RBC i New York, i ett marknadsbrev citerat av Bloomberg News.

Enligt protokollet upprepade Fed-ledamöterna sin syn att de ekonomiska förutsättningarna rättfärdigar beslutet om en "exceptionellt låg styrränta fram till åtminstone mitten av 2013", men flera medlemmar indikerade att de nuvarande och framåtblickande ekonomiska läget mycket väl skulle kunna motivera ytterligare ackommodering.

Dessa medlemmar menade också att "ytterligare åtgärder skulle få större effekt om de följdes av en utökade kommunikation om Fomcs långsiktiga ekonomiska mål och politiska ramverk".

Enligt analyshuset 4Cast är publikationen inte riktigt någon 'game changer', men det hjälper "definitivt" marknaden med att precisera sina förväntningar inför Fed- mötet 24-25 januari.

"Förändringar i kommunikationen anses därför definitivt vara i korten, men det finns fortfarande en hel del detaljer som behöver stakas ut. Enligt oss verkar det som att de initiala röda rubrikerna (efter decembermötet) var något mer duvaktiga än protokollet i sig", skriver 4Cast i en kommentar.

På valutamarknaden har dollarn stärkts något till 1:303 mot euron efter att ha noterats till 1:306 vid svenska stängningen på tisdagen. Förstärkningen skedde i huvudsak under den asiatiska handeln, då valutan låg relativt still under USA-handeln.

Mot yenen har dollarn till stor del legat stilla.

Kronan är i sin tur oförändrad på 6:83 mot dollarn medan den har stärkts 2 öre till 8:90 mot euron.

Under morgonen presenteras på hemmaplan Silf/Swedbanks inköpschefsindex över tjänstesektorn. Vid den senaste publiceringen, i början av december, landade indexet på 48,9. Då noterades den största nedgången bland delindexen i sysselsättning, medan index för affärsvolym och orderingång steg från låga nivåer. Det var också andra månaden i rad som indexet var utanför tillväxtzonen.

Något senare är det euroområdets tur att redovisa tjänste-PMI. Statistiken, som är definitiv, väntas landa på 47,9, i linje med det preliminära utfallet.

Dessutom publiceras ett snabbestimat över KPI i december inom euroområdet. Inflationstakten väntas ha uppgått till 2,8 procent, ned från 3,0 procent i november.

I USA presenteras industriorder, som enligt Bloomberg News analytikerenkät väntas ha stigit med 2,0 procent i november från att ha sjunkit med 0,4 procent i oktober.'

Tyskland och Portugal kommer att sälja obligationer under dagen, och EFSF meddelade på tisdagen att den kommer att göra detsamma under veckan.

Table


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder. 

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här. 

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter 

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter: 

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande 

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen. 

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen: 

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten. 

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen. 

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys. 

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här. 

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?