1515
Annons

USA-börser: Svajig öppning

New York-börserna öppnade uppåt på tisdagen efter en måndag där börsen sakta men säkert rörde sig från minus till nästan nollstrecket.

Måndagkvällens signaler från Bryssel om framgångar i skuldkrishanteringen, kombinerat med att en grekisk skulduppgörelse tycktes närma sig under tisdagen, gav hopp. Ett par svaga makrosiffror gjorde dock att börsen låg på plus minus noll efter en timmes handel.

Strax efter klockan 16.30 var Dow Jones Industrial Average oförändrat jämfört med öppningen på 12.646, och det bredare S&P 500 rörde sig också på öppningsnivån kring 1.313. Nasdaq var obetydligt ned på 2.811. Omsättningen hade uppgått till 190 miljoner aktier på New York-börsen och till nästan 430 miljoner aktier på Nasdaq.

"Vi rör oss bort ifrån att det europeiska problemet skulle utvecklas mot en katastrof. Marknaden noterar att ledarna där jobbar mot en lösning, och allt eftersom hotet från Europa bleknar vänds blicken mot att den amerikanska makrobilden tycks utvecklas gynnsamt. Därtill har flera hyfsade bolagsrapporter kommit in", sa Mark Luschini, chefsinvesteringsstrateg vid Janney Montgomery Scott i Philadelphia, till Bloomberg News när börsen fortfarande låg på plus.

Läkemedelsbolag gick bäst i det breda indexet, med United Health i topp på plus 2,7 procent efter en stark rapport, medan olje- och gasbolag steg minst. Rapporterande Exxon Mobil var ned 1,6 procent efter en rapport där framför allt omsättningen under fjärde kvartalet var svagare än väntat. Oljepriset har visserligen gått upp, men på grund av ett överskott på gas i Nordamerika har bolaget tvingats sänka sina priser där.

Tisdagen har förutom Exxon Mobil bjudit på flera amerikanska storföretagsrapporter, exempelvis Pfizer, US Steel och Paccar. Läkemedelsbolaget Pfizer var ned 0,3 procent efter att ha sänkt sin vinstprognos för 2012 något, främst på grund av ofördelaktiga valutakursförändringar.

US Steel var upp 1,0 procent trots större förluster än väntat, vilket bolaget uppgav berodde på svårigheter på den överetablerade europeiska stålmarknaden. I den positiva vågskålen låg bolagets optimism kring framför allt valsat stål under innevarande kvartal.

Lastbilstillverkaren Paccar var rapportjättarnas vinnare med en uppgång på 3,2 procent. Prognosvis sänkte Paccar sina utsikter för lastbilsmarknaden i Europa men höjde den för USA. Det som sannolikt gladde investerarna var i stället nettovinsten, som översteg förväntningarna med 15 procent.

Även statistik- och indikatoragendan i USA har varit ganska välfylld. Inköpschefsindexet från Chicago för januari kom en kvart efter börsöppning in något sämre än väntat, och sjönk dessutom från föregående månad, vilket fick börserna att ta ett kliv tillbaka.

Strax därefter kom hushållens konfidensindikator för samma månad, vilket blev en större besvikelse och skickade ned Dow Jones-indexet på minus. I stället för väntade 68,0 blev utfallet 61,1, vilket också det var en sänkning från decembers nivå.

Euron gick ned mot dollarn under tisdagen, och den amerikanska tioåriga räntan sjönk med 1 punkt till 1,83 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?