1515
Annons

Stockholmsbörsen: Positiv utveckling

Stockholmsbörsen lyfte på bred front med de ledande europeiska börsindexen. Uttalanden efter måndagskvällens EU-toppmöte har gett stöd åt risksentimentet.

"Marknaden är i en 'risk på'-stämning och kan komma att fortsätta att stiga när händelser, såsom toppmötet, inte uppdagar några nya risker", sade Alexander Kraemer, tillgångsstrateg på Commerzbank, till Bloomberg News.

Vid 13-tiden var OMXS30 1,2 procent högre till noteringen 1.040,6. Omsättningen var 6,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen, medan omsättningen inklusive Chi- X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 9,6 miljarder.

I Europa var Euro Stoxx 50, CAC 40 och DAX upp mellan 1,0 och 1,4 procent. FTSE 100 steg 0,7 procent.

Atlas Copco A steg 1,2 procent till 166,80 kronor, som högst noterades aktien på 168,50 inför rapporten som släpptes klockan 12. Bolagets resultat och rörelsemarginal prickade i stort sett förväntningarna i SME Direkts analytikerenkät, undantaget negativa engångsposter som inte inkluderades i SME Direkts konsensusprognos.

Inom cykliskt noterades Sandvik upp 3,5 procent, SKF B steg 2,7 procent medan Assa B var 2,3 procent högre. Inom lastvagnar steg Volvo B och Scania B 2,1 respektive 2,0 procent.

HIQ:s kvartalsresultat kom på morgonen in 15 procent starkare än väntat i SME Direkts konsensusprognos. Även försäljningen var starkare än väntat i det fjärde kvartalet. Bolagets aktie avancerade 5,5 procent.

Astrazenecas aktie har lagts till på Bank of America Merrill Lynch "Most Preferred" list inom hälsovårdssektorn. Aktien tickade upp 0,7 procent till 326 kronor.

Bland defensiva aktier inom OMXS30 var Swedish Match ned 0,3 procent medan Teliasonera noterades 0,5 procent högre.

Mediobanca har sänkt rekommendationerna på SHB, SEB och Nordea. SEB A och SHB A var 0,6 respektive 0,4 procent upp. Nordea steg 1,2 procent och Swebank A var 1,7 procent högre.

Bland mindre rapporterande bolag backade Uniflex, Orexo och Micronic 5,0, 11,1 och 3,9 procent.

Marknadsaktörer bevakade på måndagen nyhetsflödet från EU-toppmötet i Bryssel, men fokus riktades snarare mot det mer spända läget mellan EU-ledarna och Grekland än mot utlåtanden kring finanspakten. Toppmötet antog i alla fall den nya finanspakten med skärpta krav på finanspolitisk stringens.

ECB-chefen Mario Draghi välkomnade finanspakten som ett första steg på vägen mot en fiskal union inom EMU, något som "definitivt" kommer att stärka förtroendet för euroområdet.

Risksentimentet har påverkats positivt av kommentarer från Greklands premiärminister Lucas Papademos. Efter toppmötet sade han att det har skett betydande framsteg i Greklands förhandlingar om skuldbytesavtalet med de privata obligationsinnehavarna. Målet är att diskussionerna ska vara avslutade före utgången av denna vecka.

"Rörelsen som vi ser baseras på idén om att politikerna åtminstone inte gjorde investerarna alltför besvikna. Vad gäller ny information så kom det däremot inte ut så mycket från toppmötet", sade Michael Leister på DZ Bank till Reuters.

På marginalen bidrog stark tysk arbetsmarknadsstatistik till det bättre sentimentet. Antalet arbetslösa i Tyskland sjönk med 34.000 personer i januari, väntat var en nedgång med 10.000 personer. Säsongsjusterad arbetslöshet sjönk till 6,7 procent från 6,8 procent i december, väntat var 6,8 procent.

Marsterminerna för de tre ledande amerikanska börsindexen var samtliga 0,5 procent högre, vid 13-tiden. USA- börserna stängde 0,1 till 0,3 procent lägre på måndagskvällen.

Eftermiddagens amerikanska makroagenda bjuder på inköpschefsindex för Chicago-området för januari samt hushållens konfidensindikator för samma månad. Dessutom inkommer data över arbetskostnader under fjärde kvartalet samt S&P/Case Shillers husprisindex för november.


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

Sänkta elkostnader för industrin – med digital lösning

Ökade elpriser, rekordstora prisskillnader och en alltmer oförutsägbar elmarknad gör att elinköpet i dag är ett av de allra viktigaste inköpen att hålla koll på – och regelbundet se över för industri och offentlig sektor.

– Nu finns det en ny modern och digitaliserad lösning för att hantera situationen. Vinnaren, eller kanske minst smärtsamt, blir det för den som kan hantera kort- och långsiktiga strategier samtidigt, säger Magnus Kjellin, vd på Energy Sourcing Technology som har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning av elinköp.

Ta kontroll över din elaffär

Samhället står inför en av sina största förändringar inom energiområdet sedan elektrifieringens intåg för mer än hundra år sedan. Förnyelsebarhetsresan i samhället kanaliseras till att den befintliga elproduktionsapparaten delvis behöver ställas om, och att elproduktionen behöver dubbleras. Utöver det ska elnät förstärkas och helt nya tekniska lösningar uppfinnas, testas och kommersialiseras.

– Det är ingen liten utmaning eller omställning vi står inför, säger Magnus Kjellin.

Detta innebär att elinköpare måste kunna hantera både kortsiktiga strategier för inköp och riskhantering samt långsiktiga strategier för hur man vill vara med och påverka samhällets utveckling. Förutom påverkan handlar det också om olika typer av investeringar i exempelvis vindkraft, solceller eller annan teknik.

Tekniken hittar en miljard

I dag arbetar Energy Sourcing Technology med sin SaaS-lösning mot industri och offentlig sektor, där elinköp är en stor del av affären. Men fungerar elmarknaden i dag optimalt för att alla Sveriges elinköpare ska kunna hantera sitt elinköp på ett kostnadseffektivt och tryggt sätt? Enligt Magnus Kjellin är svaret nästan.

– Det finns en både fungerande börsmarknad och en OTC-marknad för elkontrakt och gröna certifikat. Det är kanske den viktigaste förutsättningen. De handlade volymerna hade gärna fått vara större men den viktigaste förutsättningen är ändå att marknadsplatsen finns, säger han och fortsätter:

– Genom att prissäkra lite av sitt framtida elbehov successivt undviker elköpare att exponera sig fullt ut mot det rörliga kontraktspriset. Det viktigaste är att göra ett medvetet och genomtänkt val. Det vi kan göra nu med hjälp av tekniken som ger helt nya insikter och affärsmöjligheter, säger han.

Magnus Kjellin är vd på Energy Sourcing Technology.
Magnus Kjellin är vd på Energy Sourcing Technology.

Industri och offentlig sektor, som kommuner, landsting och statliga myndigheter förbrukar el, för uppskattningsvis 15-25 miljarder kronor varje år. Magnus Kjellin förklarar att tidigare avsaknaden av professionella verktyg för att hantera styrning och uppföljning av elinköpet  har inneburit att kostnaderna varit 5-10 procent för höga för elinköparna. Det motsvarar någon miljard per år.

– Som elköpare måste man engagera sig i styrning av elinköpet och i avtalstecknandet. Den som skriver på ett standardavtal från en elleverantör är nästan alltid en ekonomisk förlorare. Det handlar exempelvis om hur prissättningen av elkontrakt sker och det handlar om helt obalanserade bestämmelser kring skyldigheter och rättigheter, säger han.

– Dels så rapporteras ofta genomförda prissäkringar en gång i månaden vilket gör det väldigt svårt och tidsödande att kontrollera i efterhand, dels är avtalen formulerade på ett sätt som ger elleverantören i princip helt fria händer att sätta vilket pris som helst, säger han.

Omställningen en stor utmaning för alla som handlar med el

Leif Borgstedt är ansvarig för elhandeln på Scania, vars mål är att vara helt fossilfria till år 2025. Han konstaterar att omställningen till ett hållbart samhälle med fossilfria produkter är en stor utmaning för alla som handlar med el.

– Att kunna hantera flera olika typer av gröna energiprodukter, finansiella lösningar i kombination med hög rörlighet på priserna kommer att bli vardag för de energiansvariga. Det kräver en bredare kompetens i hanteringen av energiaffären och ställer även högre krav på ett flexibelt och bra systemstöd, säger han.

Det har inte funnits någon enkel lösning på problemet tidigare, varken för offentlig eller privat sektor. Men med hjälp av Energy Sourcing Technology’s IT-verktyg kan en stor del av handeln automatiseras och det är enkelt att hålla koll på att villkor och avtal följs och säkerställa att det inte finns några dolda marginaler i priset. Men framför allt har det inneburit en tidsvinst i det dagliga arbetet.

– Jag har fått en extra halvtid som jag kan lägga på att jobba med elinköps- och hållbarhetsfrågorna, säger han.

Hitta kostnadsbesparingar för era elinköp – läs mer om Energy Sourcing Technology 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?