Annons

Stockholmsbörsen: Positiv utveckling

Stockholmsbörsen lyfte på bred front med de ledande europeiska börsindexen. Uttalanden efter måndagskvällens EU-toppmöte har gett stöd åt risksentimentet.

"Marknaden är i en 'risk på'-stämning och kan komma att fortsätta att stiga när händelser, såsom toppmötet, inte uppdagar några nya risker", sade Alexander Kraemer, tillgångsstrateg på Commerzbank, till Bloomberg News.

Vid 13-tiden var OMXS30 1,2 procent högre till noteringen 1.040,6. Omsättningen var 6,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen, medan omsättningen inklusive Chi- X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 9,6 miljarder.

I Europa var Euro Stoxx 50, CAC 40 och DAX upp mellan 1,0 och 1,4 procent. FTSE 100 steg 0,7 procent.

Atlas Copco A steg 1,2 procent till 166,80 kronor, som högst noterades aktien på 168,50 inför rapporten som släpptes klockan 12. Bolagets resultat och rörelsemarginal prickade i stort sett förväntningarna i SME Direkts analytikerenkät, undantaget negativa engångsposter som inte inkluderades i SME Direkts konsensusprognos.

Inom cykliskt noterades Sandvik upp 3,5 procent, SKF B steg 2,7 procent medan Assa B var 2,3 procent högre. Inom lastvagnar steg Volvo B och Scania B 2,1 respektive 2,0 procent.

HIQ:s kvartalsresultat kom på morgonen in 15 procent starkare än väntat i SME Direkts konsensusprognos. Även försäljningen var starkare än väntat i det fjärde kvartalet. Bolagets aktie avancerade 5,5 procent.

Astrazenecas aktie har lagts till på Bank of America Merrill Lynch "Most Preferred" list inom hälsovårdssektorn. Aktien tickade upp 0,7 procent till 326 kronor.

Bland defensiva aktier inom OMXS30 var Swedish Match ned 0,3 procent medan Teliasonera noterades 0,5 procent högre.

Mediobanca har sänkt rekommendationerna på SHB, SEB och Nordea. SEB A och SHB A var 0,6 respektive 0,4 procent upp. Nordea steg 1,2 procent och Swebank A var 1,7 procent högre.

Bland mindre rapporterande bolag backade Uniflex, Orexo och Micronic 5,0, 11,1 och 3,9 procent.

Marknadsaktörer bevakade på måndagen nyhetsflödet från EU-toppmötet i Bryssel, men fokus riktades snarare mot det mer spända läget mellan EU-ledarna och Grekland än mot utlåtanden kring finanspakten. Toppmötet antog i alla fall den nya finanspakten med skärpta krav på finanspolitisk stringens.

ECB-chefen Mario Draghi välkomnade finanspakten som ett första steg på vägen mot en fiskal union inom EMU, något som "definitivt" kommer att stärka förtroendet för euroområdet.

Risksentimentet har påverkats positivt av kommentarer från Greklands premiärminister Lucas Papademos. Efter toppmötet sade han att det har skett betydande framsteg i Greklands förhandlingar om skuldbytesavtalet med de privata obligationsinnehavarna. Målet är att diskussionerna ska vara avslutade före utgången av denna vecka.

"Rörelsen som vi ser baseras på idén om att politikerna åtminstone inte gjorde investerarna alltför besvikna. Vad gäller ny information så kom det däremot inte ut så mycket från toppmötet", sade Michael Leister på DZ Bank till Reuters.

På marginalen bidrog stark tysk arbetsmarknadsstatistik till det bättre sentimentet. Antalet arbetslösa i Tyskland sjönk med 34.000 personer i januari, väntat var en nedgång med 10.000 personer. Säsongsjusterad arbetslöshet sjönk till 6,7 procent från 6,8 procent i december, väntat var 6,8 procent.

Marsterminerna för de tre ledande amerikanska börsindexen var samtliga 0,5 procent högre, vid 13-tiden. USA- börserna stängde 0,1 till 0,3 procent lägre på måndagskvällen.

Eftermiddagens amerikanska makroagenda bjuder på inköpschefsindex för Chicago-området för januari samt hushållens konfidensindikator för samma månad. Dessutom inkommer data över arbetskostnader under fjärde kvartalet samt S&P/Case Shillers husprisindex för november.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?