Annons

Stockholmsbörsen: Optimism präglade handeln

Stockholmsbörsen krängde upp och ner rejält på tisdagen men slutade på plus. It-sektorn och sjukvårdsbranschen tryckte upp index.

Verkstadsjätten Atlas Copcos lugnande besked i sin kvartalsrapport satte tonen på börsen, som på tisdagen präglades av optimism.

Magnus Dagel, aktiestrateg på Nordea, ser flera orsaker till den starka börsdagen.

”Det har varit överlag bra rapporter och framför allt bättre Europabörser generellt. Atlas Copco kom också med lugnande utsikter för konjunkturen, vilket stödjer industribolagen och konjunkturkänsliga aktier.”

Trots fortsatt tveksamma besked från euroländerna slutade såväl bank- som industrisektorn på plus. Dagens vinnarbransch var dock it-företagen vars index steg med 1,5 procent under dagen.

Magnus Dagel säger att det finns en stark underliggande trend på börsen, som har hållit i sig under den senaste månaden.

”Man börjar lägga lite mindre fokus på eurokrisen och titta mer på bolagens fundamenta. Under förra året trycktes kurserna ner väldigt mycket av rädsla för problemen med Europasamarbetet, men penseldragen blev för hårda”.

Januari 2012 har varit en väldigt stark börsmånad. Hur stor roll spelar det att det är nytt år?

”Det kan nog betyda lite grand. Det ser man på att många utbombade aktier har haft en väldigt stark återhämtning den här månaden. Samtidigt får man inte glömma att det nya året har sammanfallit med bättre konjunkturstatistik”, säger Magnus Dagel.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?