Annons

Räntor och valutor: Euron stärks

Tisdagsförmiddagen såg överlag ett bättre risksentiment, med krympta EMU-spreadar, stärkt euro och stigande Europabörser. EU-toppmötet och förhoppningar om ett grekiskt skuldavtal under veckan bidrar till optimismen.

Tyska statsobligationer handlas 1-4 punkter högre, med störst uppgång i långa änden. Spanska räntor sjunker svagt medan italienska räntor sjunker 10-15 punkter och portugisiska är ned rejält, och därmed till viss del reverserar måndagens branta ränteuppgång.

"Rörelsen som vi ser baseras på idén om att politikerna åtminstone inte gjorde investerarna alltför besvikna. Vad gäller ny information så kom det däremot inte ut så mycket från toppmötet", sade Michael Leister på DZ Bank till Reuters.

EU-toppmötet antog den nya finanspakten med skärpta krav på finanspolitisk stringens. ECB-chefen Mario Draghi välkomnade finanspakten som ett första steg på vägen mot en fiskal union i euroområdet, och sade att det "definitivt" kommer att stärka förtroendet för euroområdet.

Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker sade att ett nytt "allvar" vad gäller budgetkonsolidering har blivit påtagligt bland euroländerna, även om euroledarna inte gick så långt som att tillåta EU-kommissionen att stämma budgetsyndare. Genom att ha regler om balanserade budgetar i nationell lag så kommer euroländer inte längre att kunna backa ur från sina löften.

"Överenskommelsen stärker ECB:s förtroende för de politiska åtagandena vilket öppnar upp för än större likviditetsstöd till banker. Det är denna åtgärd som förbättrar stabiliteten på finansmarknaderna genom det indirekta stödet till krisländernas statsfinanser. Även ECB använder 'okonventionell penningpolitik' och köper tid åt politikerna", skrev Cecilia Hermansson på Swedbank i ett marknadsbrev.

Marknadsaktörer har också reagerat försiktigt positivt, och bland annat fortsatt täcka korta positioner i euron, på kommentarer från Greklands premiärminister Lucas Papademos om att det har skett betydande framsteg i Greklands förhandlingar om skuldbytesavtalet med de privata obligationsinnehavarna, och målet är att diskussionerna ska vara avslutade i slutet av veckan.

Euron har stärkts nästan 1 cent till 1:319 mot dollarn, och till 100:70 mot yenen. Dollar/yen handlas fortsatt runt 76:30.

"Vi har sett en viss uppstuds för euron och riskmiljön ser lite stabilare ut. Det ser inte ut som om vi fick ett toppmöte som slutade med någon större hätskhet, men jag tror inte att vi fått se tillräckligt för att eurons rally ska bli mer uthålligt", sade Jeremy Stretch på Canadian Imperial Bank of Commerce till Bloomberg News.

Financial Times skrev att bankerna i euroområdet kan vara på väg att ta in betydligt mer likviditet i ECB:s nästa treårsrepa i februari än de gjorde vid det första erbjudandet i december. Med hänvisning till anonyma bankledare antyder Financial Times att bankerna kan ta in upp till 1.000 miljarder euro i februari, långt över vad marknadsbedömare hittills har räknat med.

Antalet arbetslösa i Tyskland sjönk med 34.000 personer i januari, väntat var en nedgång med 10.000 personer. Den säsongsjusterade arbetslöshetsnivån sjönk till 6,7 procent från 6,8 procent föregående månad, väntat var 6,8 procent.

"Arbetsmarknaden är den främsta stöttepelaren för ekonomin och det främsta skälet till att vi är relativt optimistiska, åtminstone vad gäller andra halvåret", sade Jana Meier på HSBC till Bloomberg News.

Statistik tidigare på morgonen visade att detaljhandeln sjönk 0,9 i december jämfört med i december 2010, väntat var en uppgång med 0,9 procent.

Commerzbank noterade i ett marknadsbrev att trots besvikelsen i julhandeln så bör man komma ihåg att detaljhandeln bara står för en fjärdedel av den totala konsumtionen.

"Vi tror att konsumtionen fortsatte att stiga något under fjärde kvartalet. Den påtagliga ökningen i sysselsättningen och betydande lönetillväxten bör säkra att privatkonsumtionen stabiliserar den tyska ekonomin 2012", skrev Commerzbank.

Svenska räntor handlas svagt upp, medan kronan har stärkts 4 öre mot dollarn men tappat 1 öre mot euron jämfört med nivåerna vid måndagens stängning.

USA-räntorna har stigit svagt, med den tioåriga statsobligationen 3 punkter högre. Tisdagens USA-agenda bjuder bland annat på inköpschefsindex för Chicago-området i januari, klockan 15.45, och hushållens konfidensindikator (Conference Board) för januari, klockan 16.00.

Enligt Bloomberg News enkäter väntas Chicago-indexet har stigit till 63,0 i januari från 62,2 i december, hushållens konfidensindikator väntas samtidigt ha stigit till 68,0 i januari, från 64,5 i december.

Dessutom publiceras USA-data över arbetskostnader fjärde kvartalet, klockan 14.30, samt S&P/Case Shillers husprisindex för november, klockan 15.00.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?