1515
Annons

Räntor och valutor: Euron stärks efter toppmöte

Amerikanska statspappersräntor fortsatte att sjunka något efter den svenska marknadens stängning på måndagen men vände tillbaka uppåt i den sena handeln samtidigt som de ledande börsindexen på Wall Street hämtade in mycket av en inledande nedgång.

Marknadsaktörer bevakade nyhetsflödet från EU- toppmötet i Bryssel, men fokus riktades kanske mer mot det mer spända läget mellan EU-ledarna och Grekland än mot finanspakten.

Toppmötet antog i alla fall den nya finanspakten med skärpta krav på finanspolitisk stringens. Sverige går med i pakten, (men med förnuft?), vilket innebär att vi får vissa rättigheter men inga skyldigheter.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sade efter mötet att Sverige fått starkare juridiska försäkringar genom finanspakten att själv kunna bestämma om vi ska gå med i euron.

"Jag vill inte påstå att det ligger i nivå med de brittiska och danska undantagen", sade han och tillade att Sverige inte är tvingade att gå med.

"Vi kan fatta beslutet själva om vi vill gå med i euron", sade han.

Marknadsaktörer reagerade senare försiktigt positivt på kommentarer från Greklands premiärminister Lucas Papademos efter toppmötet, om att det har skett betydande framsteg i Greklands förhandlingar om skuldbytesavtalet med de privata obligationsinnehavarna, och målet är att diskussionerna ska vara avslutade i slutet av veckan.

Lucas Papademos sade vidare att det ännu är för tidigt att avgöra om det offentliga bidraget till ett andra räddningspaket för Grekland måste utökas.

Tisdagens USA-agenda bjuder bland annat på inköpschefsindex för Chicago-området i januari, klockan 15.45, och hushållens konfidensindikator (Conference Board) för januari, klockan 16.00.

Enligt Bloomberg News enkäter väntas Chicago-indexet har stigit till 63,0 i januari från 62,2 i december, hushållens konfidensindikator väntas samtidigt ha stigit till 68,0 i januari, från 64,5 i december.

Dessutom publiceras USA-data över arbetskostnader fjärde kvartalet, klockan 14.30, samt S&P/Case Shillers husprisindex för november, klockan 15.00. Vidare håller det republikanska partiet primärval i Florida, där prognoserna pekar mot att Milt Romney kommer att vinna en klar seger

USA-räntorna stiger svagt i Asienhandeln på tisdagen samtidigt som euron stärks mot andra valutor i et försiktigt positivt riskklimat efter kommentarerna från den grekiske premiärministern på måndagskvällen.

Relativt uppmuntrande besked kom också från tisdagen japanska statistikflöde, som inleddes med att Markit/JMMA:s industri-PMI steg till 50,7 i januari från 50,2 i december och följdes upp med att industriproduktionen preliminärt steg 4,0 procent mellan november och december, väntat var plus 3,0 procent.

Vidare steg hushållskonsumtionen oväntat 0,5 procent i december, jämfört med december 2010 (väntat -0,1 procent). Däremot steg arbetslösheten oväntat till 4,6 procent i december från 4,5 procent i november, men antalet lediga jobb per sökande steg samtidigt mer än väntat.

Delvis med stöd av positiv statistik stärktes den japanska yenen på tisdagen till de starkaste nivåerna mot dollarn sedan den 31 oktober, då de japanska myndigheterna intervenerade kraftfullt genom att sälja yen på valutamarknaden.

Finansminister Jun Azumi sade på tisdagen att finansdepartementet kommer vidta beslutsamma åtgärder mot överdrivna och spekulativa rörelser på valutamarknaden vid behov.

På tisdagens Europaagenda riktas blickarna kanske främst mot Tyskland som publicerar detaljhandelsstatistik för december klockan 8.00 och arbetslöshetsdata för januari klockan 9.55. Enligt Bloomberg News enkäter väntas detaljhandeln ha ökat 0,8 procent jämfört med i november och med 0,9 procent jämfört med december 2010. Antalet arbetslösa i Tyskland väntas ha minskat med 10.000 personer i januari medan arbetslöshetsnivån väntas ha varit oförändrad på 6,8 procent jämfört med i december.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?