Annons

Europabörser: Optimism om Grekland stärkte

Januari 2011 såg ut att bli den bästa januarimånaden för Europabörserna sedan 1998 eftersom tisdagen bjöd på solida uppgångar efter måndagens kvällsmöte i Bryssel, där de flesta av EU-ledarna enades om en skuldpakt. Grekland uppgav därtill under tisdagen att en skulduppgörelse är nära.

Strax före stängning var Euro Stoxx 50 upp 0,5 procent till 2.416, medan det bredare Bloomberg European 500- indexet steg 0,8 procent till 176,1. Energibolag gick bäst och råvarubolag var enda sektor som gick ned.

"Marknaderna är riskbenägna och kan nog få ännu mer näring om händelser av samma typ som toppmötet inte resulterar i att fler risker uppdagas", sa Alexander Kraemer, strateg vid Commerzbank i Frankfurt, till Bloomberg News.

"Europeiska ledare kanske har lärt sig att de måste ta itu med problemen och att det inte går att sticka huvudet i sanden och hoppas att problemen försvinner", fortsatte han.

På företagsnivå sköt Saabs franska konkurrent Dassault Aviation i höjden med 17,6 procent sedan Indien meddelade att de valt stridsflygplanet Rafale som leverantör av 126 plan.

Tyska Thyssenkrupp steg 1,8 procent efter att affären med Outokumpu offentliggjordes på tisdagen, där Outokumpu kommer att köpa rostfrittverksamheten Inoxum.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?