Annons

USA-börser: Svag öppning av veckan

New York-börserna öppnade i klarrött på måndagen efter att ha stängt runt en halv procent ned i fredags. Greklands bestämda motvilja mot en överrock från EU i form av en budgetkommissionär gjorde handlarna nervösa.

Strax efter klockan 16.30 var Dow Jones Industrial Average ned 0,9 procent på 12.553. Det bredare S&P 500 backade 1,0 procent ned på 1.304, medan Nasdaq var ned 0,9 procent till 2.791. Omsättningen var cirka 180 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 410 miljoner aktier på Nasdaq.

Minst dåliga sektorer på S&P 500-indexet var telekom- och elkraftbolag, ned mellan 0,2 och 0,5 procent, medan bank & finans respektive olje- och gasbolag gick svagast. Allra svagast gick Gannett, bolaget bakom bland annat tidningen USA Today, ned 7,4 procent efter att ha lämnat en svag rapport. Bolaget tappar annonsintäkter till nätaktörer som Google och Facebook, skriver Bloomberg News.

ABB:s förvärvsobjekt Thomas & Betts, som den svensk-schweiziska kraftjätten planerar köpa för 3,9 miljarder dollar, gick upp 23 procent till strax under budnivån direkt efter börsöppningen. ABB:s vd Joe Hogans gamla arbetsgivare General Electric sjönk 1,6 procent. En dryg timme in i handeln publicerade Thomas & Betts sin rapport för det fjärde kvartalet 2011, där både försäljningen och resultatet överträffade analytikernas förväntningar.

Bland andra papper med märkbara rörelser fanns Bank of America, som finansierar ABB:s förvärv. Banken fick en sänkt rekommendation av Goldman Sachs, och sjönk 2,9 procent. Goldman Sachs själv sjönk 2 procent.

Bland de Nasdaqhandlade bolag som rusade på fredagens Facebook-rykten märktes en tillbakagång för Linkedin, ned 2,2 procent, medan Zynga fortsatte sitt avancemang med 1,5 procent. Alcoa var ned 1,5 procent under en dag med sjunkande råvarupriser, där aluminiumterminen noterades en halv procent ned.

Under helgen avslöjades en tysk plan om att införa en överrock för Aten, en "budgetkommissionär" från EU med rätt att lägga in veto mot grekiska beslut vad gäller skatter och utgifter. Detta i utbyte mot ett nytt stödpaket från EU. Förslaget avvisades bestämt från grekiskt håll med hänvisning till "nationell värdighet", som finansminister Evangelos Venizelos uttryckte det. Även Eurogruppens ordförande Jean- Claude Juncker är "starkt emot" den tyska planen, meddelade han på måndagen.

"Frågan är inte huruvida Europa går in i en recession utan hur djup den recessionen kommer att bli" sade Tom Wirth, investeringschef vid Chemung Canal Trust, till Bloomberg News.

"Grekland i sin nuvarande form är ohållbart. Marknaden börjar förlika sig med någon form av grekisk default, ordnad, eller oordnad", fortsatte han.

I måndagens statistikskörd framkom att amerikanernas inkomster steg aningen mer än väntat i december, medan deras konsumtionen inte riktigt nådde upp till förväntan. Vidare var kärninflationen aningen högre än väntat.

Den amerikanska tioåringsräntan tickade ned 5 punkter till 1,85 procent, medan dollarn handlades till kursen 1,3109 mot euron.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?