Annons

Stockholmsbörsen: Marknaden surar över skuldtrubbel

Skuldmonstret i eurosamarbetet satte på måndagen åter igen klorna i Stockholmsbörsen. Strax före klockan 17 hade oro över Greklands framtid fått börsen att backa med 1,6 procent.

Efter en festartad inledning på året åkte börsen på en rejäl baksmälla på måndagen. Förnyad oro över eurosamarbetets framtid var huvudorsaken till nedgången. 

"Fokus är framför allt på helgens besked om att Tyskland mer eller mindre vill sätta den grekiska ekonomin under tvångsförvaltning”, säger Henrik Moberg, aktiestrateg på Danske Bank. 

Han säger samtidigt att situationen på börsen kan ändras snabbt igen om de politiska besluten upplevs minska risken. 

”Den totala risken har sjunkit sedan i höstas. Det ser på marginalen bättre ut med ganska starka siffror från USA som fortsätter att överraska positivt. Även Europa har varit något mindre dåligt än tidigare”.

Henrik Moberg säger att börsen kommer att fortsätta följa de politiska beslut som fattas inom eurosamarbetet. Samtidigt flaggar han för att rapportperioden kan bryta mönstret.

I veckan rapporterar tunga svenska storbolag som Atlas Copco, Electrolux och Volvo.

”I oktober och slutet på november hade vi en period då bolagsspecifika händelser tog över under en period. Eftersom vi har många rapporter framför oss nu skulle de kunna ta över bilden även denna gång. I varje fall i det korta perspektivet”, säger Henrik Moberg.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?