1515
Annons

Stockholmsbörsen: Grekland tynger

Stockholmsbörsen handlades lägre i den tidiga handeln på måndagen. Dödläget vad gäller Grekland tyngde sentimentet. Även de ledande börserna i Frankfurt, London och Paris föll.

SIX Generalindex var klockan 09.50 ned med 0,8 procent till 312 samtidigt som OMXS30-index backade 0,9 procent till 1.032. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 1,1 miljarder kronor.

Kraft- och automationsföretaget ABB köper amerikanska Thomas & Betts för 72 dollar kontant per aktie, vilket totalt motsvarar 3,9 miljarder dollar. Genom affären får ABB tillgång till Thomas & Betts nät av mer än 6.000 återförsäljare och grossister i Nordamerika och dubblerar därmed sin tillgängliga marknad för lågspänningsprodukter i Nordamerika till cirka 24 miljarder dollar. Flera analytiker bedömde förvärvet som strategiskt riktigt, men noterade samtidigt att prislappen var hög.

"Priset är verkligen inte billigt, men nyheten är ändå fundamentalt positiv för aktien då de kommer att få tillgång till massor av nya säljkanaler i USA", sa en av dem, Richard Frei på Zürcher Kantonalbank, till Dow Jones Newswires.

"Strategiskt stämmer det perfekt. Det här är ytterligare ett stort steg framåt mot vårt mål att öka närvaron på den viktiga nordamerikanska marknaden", sade ABB:s vd Joe Hogan som på presskonferensen sedan upprepade de utsikter som lämnades i samband med rapporten i oktober. Aktien backade 1,0 procent till 142 kronor.

Flygbolaget SAS meddelade sent i fredags att det genomför en nedskrivning avseende Spanair om 1,7 miljarder kronor där likviditetseffekten begränsas till 200-300 miljoner kronor. Spanairs styrelse ansökte i fredags om konkurs. SAS förväntar ett positivt resultat före poster av engångskaraktär för helåret 2011.

Nedskrivningen är "inte bra", enligt Bjarke Petersen, analytiker på Nordea, men den kommer inte att påverka bolagets verksamhet. Det kommer att påverka likviditeten, men inte mer än att SAS kan hantera det, sa han. SAS problem är prispressen som stammar från en ökad kapacitet på marknaden och de högre kostnaderna från ökade bränslepriser, enligt Bjarke Petersen som har rekommendationen sälj på aktien som rasade 6,3 procent.

Franska Dassault erbjuder Schweiz att köpa 18 Rafale-plan för 20 miljarder kronor. Det skriver Le Matin Dimanche. Försvarskoncernen Saab vann upphandlingen av nya stridsflygplan i Schweiz genom att erbjuda 22 plan för 20 miljarder. Affären har dock ännu inte bekräftats av det schweiziska parlamentet. Erik Magni på Saabs IR-avdelning uppgav för SIX att de inte var förvånade över Dassaults motbud. Aktien föll 1,5 procent till 146,10 kronor.

Ett antal rekommendationer har noterats på måndagen. Citigroup har sänkt rekommendationen på Atlas Copco till neutral. Aktien var ned 1,0 procent som den mest handlade på börsen.

Vidare höjde UBS rekommendationen på Getinge från neutral till köp. Aktien stack iväg 2,7 procent till 185,70 kronor.

Dagens Industri gav rekommendationen köp på fastighetsbolaget Balder. Bolaget handlas med rabatt mot sektorn och mot substansen, har en stark historik av tillväxt samtidigt som den höga andelen bostäder ger stabilitet, skrev tidningen på måndagen. Balder avancerade 2,0 procent.

Börsveckan rekommenderade köp på Transcom, Aerocrine och Probi. Transcom steg 3,5 procent, Aerocrine lyfte 4,4 procent och Probi gick fram 1,9 procent.


Innehåll från Cancer Research KIAnnons

Samverkan är nyckeln till framtidens cancervård

Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, och Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet.
Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, och Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet.Foto:Andrea Björsell & Ulf Sirborn

I takt med att fler tekniker utvecklas och ser dagens ljus talas det alltmer om ett paradigmskifte inom cancervården. Några som är måna om att driva forskningen framåt genom samverkan är Karolinska Institutet. Med en gemensam satsning på precisionsmedicin med Karolinska Universitetssjukhuset och cellterapier för cancerpatienter vill de sätta patienten i första rummet. 

Forskning, innovation och utbildning inom bland annat cancer står högt i kurs hos Karolinska Institutet. I februari 2021 etablerades Precisionsmedicinskt centrum Karolinska (PMCK) – ett virtuellt centrum med syfte att skapa förutsättningar för att ta precisionsmedicin hela vägen från forskning in i hälso- och sjukvårdens vardag. Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, menar att precisionsmedicin är den enda – och rätta – vägen att gå. 

– Begreppet precisionsmedicin är på fleras läppar. Anledningen till att det är så aktuellt är att vi ser en utveckling som är remarkabel. Vi har en fantastisk utökning av nya kunskaper, tekniker och diagnostiska verktyg där vi också genererar mer och mer data på varje patient. Cancerområdet är ett av de områden som har kommit längst inom utvecklingen av precisionsmedicin, drivet av utvecklingen av ny kunskap och nya tekniker, målstyrda mer precisa läkemedel samt nya biomarkörer, säger hon. 

Läs mer om precisionsmedicin här

Unikt samarbete

Precisionsmedicin syftar till att ge patienter behandling och vård som är skräddarsydd utifrån patientens behov och förutsättningar. Fördelarna är många och ger vinster för både individ och samhälle. Bland annat möjlighet till tidig diagnostik och effektivare behandlingar. 

– Vi måste rigga sjukvården så att vi kan nå vårt mål – att kunna erbjuda rätt behandling i rätt tid till varje enskild patient. PMCK är ett unikt samarbete mellan Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset som hoppas göra det här möjligt, säger Anna Martling. 

Ett annat centrum där samverkan står i fokus är NextGenNK. Centrumet är Vinnova-finansierat och syftar till utvecklingen av nästa generations cellterapier mot cancersjukdomar. Företrädare är aktörer inom akademin, hälso- och sjukvården och industrin. 

–  Centrumet koordineras av Karolinska Institutet och samarbetar med Karolinska Universitetssjukhuset och ett tiotal framstående nationella och internationella industripartners. Mycket av den utveckling som sker inom cellterapier sker i synergier mellan dessa områden, säger Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet. 

Här läser du mer om NextGenNK

”Ett spännande fält”

Han förklarar att många industrier och företag ser fördelaktigt på samarbete med universiteten där man kan få del av ny kunskap. Samtidigt får universiteten ta del av nyttiggörande upptäckter i praktiken. 

Sedan centrumet startades upp i början av januari 2020 har forskningen gått snabbt framåt. 

– Vi har nya läkemedelskandidater, i form av tumörspecifika immunceller, i klinisk prövning. Det är ett spännande fält med stor utvecklingspotential där vi hoppas kunna göra stor skillnad i framtidens cancerbehandling. Dock är det inte enkelt med terapier. Det handlar om levande läkemedel som ska fungera som mini-missiler för att eliminera tumörceller hos den cancersjuka patienten. Men, genom samarbete mellan de olika parter tror och hoppas vi att vi kan driva vården framåt och göra skillnad, säger Hans-Gustaf Ljunggren. 

Fakta: Cancer Research  
Cancer Research KI är en paraplyorganisation för cancerforskningen vid KI med över 300 forskningsgrupper. Genom kombinationen av cancerforskning - med forskare inom ett flertal olika discipliner - och klinisk onkologi, verkar organisationen för att främja nya upptäckter som kan hjälpa patienter och gynna samhället. Till organisationens uppdrag hör även att synliggöra spetsforskningen inom cancerområdet vid KI. Här kan du läsa mer om Cancer Reseach KI.  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cancer Research KI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?