Annons

Räntor och valutor: Portugal fortsätter uppåt

Marknadsräntorna i euroområdets kärnländer fortsätter att sjunka i måndagens förmiddagshandel. Samtidigt stiger italienska, portugisiska och spanska räntor ytterligare, medan euron har tappat lite från tidigare högre nivåer inför det stundande EU-toppmötet.

 

Strax före lunch är räntan på den tyska tioåriga benchmarkobligationen ned 4 punkter till 1,82 procent, jämfört med svensk stängning i fredags, medan den svenska tioårsräntan är ned 3 punkter till 1,73 procent.

Portugals femåriga CDS-kontrakt (Credit Default Swaps) steg till nya rekordnivåer under förmiddagen och visade en sannolikhet på 71 procent för att landet ska tvingas ställa in sina betalningar.

En emission av italienska statsobligationer tog in 7,48 miljarder euro, avsedd volym var upp till 8 miljarder euro. Snitträntan för en tioårig obligation sjönk till 6,08 procent, jämfört med 6,98 procent vid föregående motsvarande emission den 29 december. Även en femårig obligation såldes till klart lägre ränta än vid närmast föregående emission. De italienska tioårsräntorna sjönk något efter emissionen.

Statistik från euroområdet visade att den samlade konfidensindikatorn för januari steg till 93,4 i januari, från 92,8 månaden före. Det var dock något lägre än väntade 93,8, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Kommissionen noterade att uppgången var ett resultat av ett förbättrat sentiment i tjänstesektorn och, i mindre grad, även bland hushåll och byggsektorn.

Undersökningen visar också att cheferna justerade upp anställningsplanerna i samtliga sektorer utom inom detaljhandeln. De höjde samtidigt bedömningarna om förväntade försäljningspriser i samtliga sektorer.

EU-kommissionens ledande indikator för företagsklimatet i euroområdet steg samtidigt till -0,21 i januari, jämfört med reviderade -0,32 föregående månad, rapporterar kommissionen (-0,31). Analytiker hade väntat sig en indikator på -0,25.

Förtroendeindikatorn för industrin uppgick till -7,2 jämfört med reviderade -7,2 föregående månad (-7,1), väntat var en uppgång till -6,8. För hushållen steg index till - 20,7, från -21,3, väntat -20,6.

Tysk delstats-KPI på förmiddagen visade att konsumentpriserna i de små delstaterna Sachsen och Brandenburg sjönk med 0,4 procent i januari, jämfört med i december, medan de sjönk med 0,3 respektive 0,4 procent i de större delstaterna Hessen och Nordrhein-Westfalen. Senare under dagen väntas Bayern och Baden-Württemberg samt preliminär statistik för hela Tyskland.

Inför delstatsstatistiken räknade analytikerna med att KPI i hela Tyskland skulle ha sjunkit 0,4 procent jämfört med föregående månad och stigit 2,0 procent jämfört med samma månad 2011.

Litauens BNP kom in svagare än väntat för fjorårets sista kvartal. BNP steg 4,3 procent jämfört med motsvarande kvartal året före, väntat var en uppgång med 6,0 procent.

Jämfört med föregående kvartal sjönk Litauens BNP med 0,9 procent.

I fokus står annars EU-toppmötet i Bryssel, som inleds i eftermiddag. Tanken var att i första hand avhandla finanspakten och tillväxtfrågor, men läget i Grekland lär återigen pocka på uppmärksamhet.

Institute of International Finance, IIF, uppgav på lördagen att framsteg har gjorts i förhandlingarna med Grekland om skuldbytesavtalet, och att ett slutligt avtal kan träffas under den kommande veckan.

Även Financial Times rapporterar att ett avtal är mycket nära och enligt tidningens uppgifter skulle avtalet innebära att värdet minskas med något över 70 procent.

Under helgen avslöjades en tysk plan om att införa en överrock för Aten, en "budgetkommissionär" från EU med rätt att lägga in veto mot grekiska beslut vad gäller skatter och utgifter. Detta i utbyte mot ett nytt stödpaket från EU. Förslaget avvisades bestämt från grekiskt håll.

Enligt uppgifter till Der Spiegel vill Grekland nu ha ett stödpaket på 145 miljarder euro, 15 miljarder euro mer än vad som tidigare överenskommits. Samtidigt har EU och IMF presenterat en lång lista på åtgärder som krävs för att Grekland ska få ett nytt stödpaket.

Amerikanska marknadsräntor pekar också nedåt i förmiddagens europeiska handel. Enligt handlare förekommer det spekulationer om att Federal Reserve förbereder att öka sina tillgångsköp för att stötta ekonomin.

"Fed kan komma att annonsera redan vid sitt nästa möte i mars att de kommer att starta QE3", sade Hiroki Shimazu, ekonom vid SMBC Nikko Securities, till Bloomberg News.

Förra veckan meddelade Fed att de kommer att behålla sina styrräntor låg till slutet av 2014.

I USA väntas under eftermiddagen privata inkomster och privatkonsumtion i december, med en väntad uppgång på 0,4 respektive 0,1 procent jämfört med föregående månad. Priserna, mätt som PCE, väntas ha stigit med 2,3 procent i årstakt, ned från 2,5 procent i november.

Senare i veckan väntas bland annat Chicago inköpschefsindex och hushållens konfidensindikator i USA på tisdagen, inköpschefsindex i industrin i Kina, Sverige och USA och snabb-KPI i euroområdet på onsdagen och jobbrapport i USA och fredagen.

På valutamarknaden har euron tappat något till 1,313 mot dollarn, men handlas ändå något starkare jämfört med svensk stängning i fredags.

Dollar/yen handlas fortsatt stabilt runt 76,70.

Kronan är stabil mot dollarn och har tappat drygt 1 öre mot euron sedan i fredags eftermiddag.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AllianzGIAnnons

”Husdjursmarknaden är ingen tillfällig boom”

Husdjursekonomin kanske inte är vad du förväntar dig som nästa samtalsämne med din finansiella rådgivare.

Men det är en marknad som ökar i rasande fart – och finns flera orsaker till varför det är ett smart investeringstema.

Den globala marknaden för husdjursrelaterade produkter och tjänster är ett snabbt växande marknadssegment där USA har största andelen. Med en tillväxttakt på 5,3 procent överträffar husdjursmarknaden den amerikanska ekonomin. 

Utvecklingen är liknande i Europa – och nu även i Asien.

– Att husdjurssektorerna växer snabbare än den bredare ekonomin globalt beror framför allt på två faktorer. Dels att allt fler människor skaffar husdjur, ännu fler under pandemin – och att de är villiga att spendera mer pengar på dem än tidigare, berättar Andreas Fruschki, tematisk chef på Allianz Global Investors (GI).

Spenderar mer

Han menar att ägarna i allt större takt behandlar sina exempelvis hundar och katter som familjemedlemmar – där de ofta får mysa i soffan eller sängen med sina hussar och mattar.

– Husdjursägarna är villiga att betala för bättre mat, veterinärsbesök och medicin, fler försäkringsbolag växer fort. Hela utbudet på marknaden har blivit enormt stort när det gäller allt från leksaker till kläder, pälsvård och massage åt djuren för att säkerställa deras välbefinnande.

Allianz Pet and Animal Wellbeing Fund har haft en starkt uppstigande trend sedan lanseringen den 22 januari 2019. Den investerar i globala aktiemarknader inom ett brett spektrum av sektorer – som tillverkare av djurmat, djurförsäkringsbolag, läkemedel, bioteknik, hälso-/sjukvård med inriktning på små och medelstora företag.

Läs mer om The Pet Economy här. 

Ingen fluga

– Allianz har en stor erfarenhet av att driva temafonder och denna är i stort sett lågkonjunktursskyddad, med tanke på att husdjuren blivit en del av familjen och oftast ges en hög vårdnivå oavsett tillstånd i ekonomin. En stor fördel är också att det är lätt att förstå var de investerade pengar går till. Därför är jag övertygad om att det inte är någon tillfällig boom – vilket även studier visar, framhåller Andreas Fruschki.

Den globala sällskapsdjursmarknaden var värd 132 miljarder amerikanska dollar 2016. År 2025 förväntas siffrorna nå 203 miljarder amerikanska dollar.

FAKTA: AllianzGI

* Moderbolaget Allianz SE grundades 1890 och är en av de ledande leverantörerna av finansiella tjänster världen över. De stöder över 82 miljoner kunder i 70 länder.

* Allianz Global Investors (GI) kom till 2012 och sysselsätter i dag mer än 2 700 personer på 25 platser – samt förvaltar över 546 miljarder euro (per den 30 september 2020).

* Med 754 investerare har AllianzGI en etablerad expertis inom aktier, räntebärande investeringar, multitillgångar och alternativa investeringar med kunder runtom i världen – allt från multinationella företag till pensionsfonder, välgörenhetsstiftelser och familjer.

Läs mer om AllianzGI här.

 

Mer från AllianzGI

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AllianzGI och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?