1515
Annons

Råvaror: Iran får oljepriset att stiga

Oljepriserna visar fortsatta uppgångar under tisdagens tidiga kvällshandel. En kombination av spänningar kring Iran och stigande inköpschefsindex i Asien och USA driver utvecklingen. Den senare faktorn hjälper även till att lyfta kopparpriset och även ädelmetallerna som klättrar högre, med guldet åter över 1.600 dollar per uns.

På valutamarknaden har dollarn försvagats, vilket också har bidragit till de stigande råvarupriserna.

Vid klockan 18.35 har WTI-oljan i första termin stigit 4:03 dollar till 102:86 dollar per fat. Brentoljan är samtidigt upp 3:92 dollar till 111:30 dollar.

Oron kring utvecklingen i Iran fortsätter att sätta tonen på oljemarknaden efter att USA i helgen utökade sina finansiella sanktioner så att de nu slår direkt mot Irans oljeexport. EU överväger liknande åtgärder och Iran har svarat med att visa sina muskler. Allt bottnar i Irans pågående atomenergiprogram och oro i Väst för att programmet kan konverteras till att tillverka kärnvapen.

"Iran är jokern. Det finns fortfarande en oro för att Iran kommer att göra någonting om de pressas. Industristatistiken ger också lite förtroende", sade Jonathan Barratt vid Barratt's Bulletin i Sidney, till Bloomberg News.

På tisdagsmorgonen meddelade Irans arméchef Ataollah Salehi att Iran kommer att vidta åtgärder om ett amerikanskt hangarfarytg återvänder till Persiska viken efter att fartyget lämnade området när Iran inledde en stor flottövning.

"Iran kommer inte att upprepa varningen... Jag rekommenderar och understryker att hangarfartyget inte återvänder till Persiska viken", sade arméchefen.

Till utbudsproblematiken kommer också stigande inköpschefsindex från stora asiatiska länder, vilket ökar förhoppningarna att dessa kan motstå en europeisk inbromsning och stötta efterfrågan på råolja.

Från amerikanskt håll noterades på tisdagseftermiddagen att inköpschefernas index (ISM) landade på 53,9 i december, upp från 52,7 föregående månad. Analytiker hade spått att index skulle ha stigit till 53,5, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

Indexen beräknas av the Institute for Supply Management och speglar planerna hos en lång rad inköpschefer inom tillverkningsindustrin under den senaste månaden.

Bland basmetallerna stiger kopparpriset med 175 dollar till 7.785 dollar per ton, drivet av de stigande inköpschefsindexen i Kina och USA.

Bland övriga basmetaller är Zinkpriset upp 38 dollar till 1.883 dollar per ton, nickelpriset ökar 155 dollar till 18.865 dollar per ton och priset på aluminium är upp 56 dollar till 2.076 dollar per ton.

Bland ädelmetallerna är det också klart upp där guldpriset stiger 36:85 dollar till cirka 1.603 dollar per uns.

Detta hänför bedömare till den geopolitiska osäkerheten kring Iran, men också en allmänt mer positiv syn på råvaror. Bloomberg News rapporterar att hedgefonder och andra spekulanter i allt högre grad positionerar sig för högre råvarupriser, och övervikten för långa råvarupositioner i USA har inte varit större sedan augusti 2010.

Silverpriset stiger 1:68 dollar till 29:545 dollar per uns.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?